Ekonomi

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt: Türkiye, büyüme potansiyeli yüksek bir ülke

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt, "Türkiye'yi büyüme potansiyeli yüksek bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye, teknolojide oldukça önemli bir oyuncu olma yolunda çok hızlı bir ilerleme kaydediyor." dedi.

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt: Türkiye, büyüme potansiyeli yüksek bir ülke
15-01-2021 14:51
Ä°stanbul

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, gelecek yıllarda Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacminde artışlar görüleceğinden emin olduğunu belirterek, "Türkiye'yi büyüme potansiyeli yüksek bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye, teknolojide oldukça önemli bir oyuncu olma yolunda çok hızlı bir ilerleme kaydediyor." dedi.

Gaunt, AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, Türkiye ve BirleÅŸik Krallık’ın imzaladığı Serbest Ticaret AnlaÅŸması (STA) ile ticari iliÅŸkileri ve daha önce sahip olduÄŸu anlaÅŸmaları güvence altına aldığını söyledi.

STA’nın bir süreklilik anlaÅŸması olduÄŸunu, bu nedenle, daha önce sahip olunan tüm anlaÅŸmaları kapsadığını dile getiren Gaunt, “Yani daha büyük ölçüde, her zamanki gibi iÅŸ olacak. Artık ticari iliÅŸkimizi ileriye dönük olarak geliÅŸtirebileceÄŸimiz sürdürülebilir saÄŸlam bir platforma sahibiz. Evet, bu çok kapsamlı bir anlaÅŸma.” dedi.

Son iki yıldır Türkiye ile serbest ticaret anlaÅŸmasının olmasını saÄŸlamak için çalıştıklarını anımsatan Gaunt, “Bunu yapmamızı engelleyen tek mesele Ä°ngiltere'nin AB ile olan Serbest Ticaret AnlaÅŸmasıydı. Birçok Türk ÅŸirketi bu anlaÅŸmanın olmayacağı konusunda endiÅŸeliydi.” ifadelerini kullandı.

Gaunt, Türkiye'nin Ä°ngiltere ile ticaret fazlasının olduÄŸunu dile getirerek, “Bu ticari iliÅŸki Türkiye için Ä°ngiltere'ye olduÄŸundan daha faydalı, her iki ülke için karşılıklı olarak faydalı olmadığı anlamına gelmiyor. Bu yüzden bu anlaÅŸmayı yapmamız konusunda çok endiÅŸeliydik.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°ngiltere’nin, Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı olduÄŸuna iÅŸaret eden Gaunt, “Bu nedenle Türkiye'nin gelecekteki ekonomisi için kritik önem taşır. Türkiye aynı zamanda Ä°ngiltere ihracatında 21’inci en büyük pazardır. Ä°ki ülke arasında pek çok tarihsel iliÅŸki var.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Gaunt, Serbest Ticaret AnlaÅŸmasının bir baÅŸlangıç olduÄŸuna dikkati çekerek, “Bunun geniÅŸletilme kapsamı olan bir süreklilik anlaÅŸması olduÄŸunun açıklığa kavuÅŸturulması gerektiÄŸini düşünüyorum. Önümüzde iki yılık bir zaman dilimi var. Bu süreç iki ülkenin ikili ticari iliÅŸkilerini geliÅŸtirmesi açısından önem arz ediyor. Birçok sektör bu anlaÅŸmaya dahil edilebilir. Dolayısıyla müzakereler durmadı, müzakereler devam edecek.” dedi.

“Ticari iliÅŸkilerde ilerlememizi ve sahip olduklarımıza deÄŸer katmamızı saÄŸlayan en önemli kısım olan mevcut iliÅŸkiyi güvence altına aldık” diyen Gaunt, “Önümüzdeki 12 ila 24 ay boyunca ticari ve ekonomik iliÅŸkileri artırabileceÄŸimiz diÄŸer alanlara bakmaya çalışacağız.” diye konuÅŸtu.

"Birleşik Krallık'ın diğer ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının ülkedeki Türk firmalarına da faydaları olacak"

​​​​​​​Gaunt, Serbest Ticaret Anlaşması ile önceliklerinin 19 milyar sterlinlik ikili ticari hacmini korumak olduğunu vurgulayarak, "Ticaret değerinde son beş, altı yıldır artan bir trend olduğunu görüyoruz. Hiç şüphe yok ki bu artış devam edecektir." dedi.

Halen Kovid-19 salgını döneminde olunduÄŸuna dikkati çeken Gaunt, “Bunun sonucu olarak iÅŸlerimizi geri alma, iÅŸe geri dönme ve ekonomilerimizi daha saÄŸlıklı bir duruma getirme konusunda sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bu durumdan tamamen kurtulmak zaman alacak. Bundan dolayı geleceÄŸi tahmin etmek biraz zor.” ifadelerini kullandı.

Gaunt, gelecek yıllarda Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacminde artışlar görüleceğinden emin olduğunu belirterek, "Türkiye'yi büyüme için potansiyeli yüksek bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye'de teknoloji sektörünün gelişimini görüyoruz. Türkiye, teknolojide oldukça önemli bir oyuncu olma yolunda çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türk firmalarıyla çalışma ve bu alanlarda yeteneklerini geliÅŸtiren Türk firmalarına yatırım yapma fırsatı gördüklerinin altını çizen Gaunt, "Türkiye ile ticaret büyümeye devam edecek. BirleÅŸik Krallık dünyadaki diÄŸer ülkelerle serbest ticaret anlaÅŸmalarını geliÅŸtiriyor, bunun Ä°ngiltere'ye yatırım yapan Türk firmalarına da faydaları olacak.” dedi.

Gaunt, Türk ve Ä°ngiliz ÅŸirketlerinin savunma ve savaÅŸ uçakları alanında iÅŸ birlikleri yaptığını anımsatarak, “Bu iÅŸ birlikleri devam edecektir. BirleÅŸik Krallık, dünya çapında büyük bir savunma ihracat pazarına sahip. Önde gelen savunma üreticilerinden biriyiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği reformlar olmalı"

Chris Gaunt, Türkiye’nin, bölge için de bir merkez olduÄŸuna dikkati çekerek, bölgede Türk firmalarının da aracılıyla ihracatlarını nasıl artıracaklarına ve Türkiye'nin bölgedeki gücünden nasıl yararlanabileceklerine baktıklarını ifade etti.

Gaunt, Türkiye'nin Orta DoÄŸu ile Orta Asya, Rusya ve Kuzey Afrika ile uzun süredir devam eden bir ticari iliÅŸkisinin olduÄŸunu belirterek, "Ä°nÅŸaat sektörü son derece güçlü. Bunu desteklemek istiyoruz. Ä°ngiltere ihracat finansmanımız var. Türkiye'yi Ä°ngiltere için öncelikli pazar olarak tanımlayan bir banka.” dedi.

Serbest Ticaret AnlaÅŸmasının her detayı ile çalışıldığını kaydeden Gaunt, "AnlaÅŸmanın temeli her iki ülkenin istemesiyle atıldı. Her iki ülke açısından bir engel veya problem olmadığından, kolayca gerçekleÅŸti. Evet, anlaÅŸmamızın bu geliÅŸmesini engelleyebilecek çok fazla sorun görmüyorum.” açıklamasını yaptı.

Gaunt, Türkiye'nin kesinlikle yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bu yatırımları yapmaya hazır olacak İngiliz şirketlerinin herhangi bir sıkıntısı olacağını sanmıyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği reformların olması gerekiyor. Evet, şu anda oldukça olumlu bir atmosfer var. Pozitifliğin devam edeceğini düşünüyorum. İki yıllık zaman aralığında ve mevcut anlaşmamızı nasıl güçlendirip daha fazla nasıl değer katabileceğimize bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR