Ekonomi

Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğal gaz transferi sağlayacak işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz alanında işbirliği anlaşması imzaladı
03-01-2023 15:39
Sofya

Türkiye ile Bulgaristan arasında doğal gaz alanında işbirliği anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bulgaristan ziyareti çerçevesinde gittiÄŸi Bakanlar Kurulu Ofisi’nde Bulgar mevkidaşı Rosen Hristov tarafından karşılandı.

Dönmez ve Hristov’un nezaretinde düzenlenen törende, iki ülke arasında doÄŸal gaz alanında iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzalandı.

Türkiye adına imzayı BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Bulgaristan adına da Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva attı.

"Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuğla daha koymuş olduk"

Bakan Dönmez, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, 2023’ün iki ülke arasında baÅŸta enerji olmak üzere iÅŸbirliÄŸinin daha da arttığı bir yıl olması temennisinde bulundu.

Geçen ay CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Bulgaristan CumhurbaÅŸkanı Rumen Radev'in Ä°stanbul’da bir araya geldiÄŸini hatırlatan Dönmez, "Orada mevkidaşım ile bir araya gelmiÅŸ ve enerji alanındaki önemli hususların bir kez daha üzerinden geçmiÅŸtik. Son görüşmemizin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden Ä°stanbul’da ele alınan konuların bugün Sofya’da somut adımlara dönüşmesinden memnuniyet duyduÄŸumuzu ifade etmek isterim." dedi.

Dönmez, imzalanan mutabakat zaptının iki ülke arasında doÄŸal gaz alanındaki iÅŸbirliÄŸini ve baÄŸları daha da geliÅŸtireceÄŸine inandığını vurgulayarak “Mutabakat zaptı, Balkan coÄŸrafyasının doÄŸal gaz güvenliÄŸinin artırılmasında da önemli bir adım olacaktır. Bu anlaÅŸmanın süresi 13 yıl olacak ve yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar bir gaz transferi söz konusu olacak. BaÅŸta Bulgaristan olmak üzere Avrupa’nın da doÄŸal gaz arz güvenliÄŸine büyük katkı saÄŸlayacak.” diye konuÅŸtu.

Sürecin işleyişi hakkında da bilgi veren Dönmez, şunları kaydetti:

"BaÅŸta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı saÄŸlayacak. Türkiye, 7 farklı hat ve LNG terminalleriyle 15 ülkeden gaz tedariki yapan bir ülkedir. Bu, aynı zamanda Türkiye’nin gaz merkezi olması için önemli adımlardan birisidir. Bu altyapı ile gaz merkezine bir tuÄŸla daha koymuÅŸ olduk. Gerek tedarikçi ülkeler gerekse Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlarla bu kapasiteyi çok kısa sürede artırma imkanı da söz konusudur.”

Dönmez, sürece katkı sağlayanlara teşekkürlerini iletti.

"Türkiye’ye kadar ulaÅŸacak gaz miktarlarından bizler de yararlanabileceÄŸiz"

Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov da imzalanan anlaşmayı "tarihi bir belge" olarak nitelendirdi.

Hristov, “Bu anlaÅŸma sayesinde dünyanın tüm doÄŸal gaz üreticilerinden doÄŸal gaz alabilme fırsatını elde etmiÅŸ bulunuyoruz. Türkiye’ye kadar ulaÅŸacak gaz miktarlarından bizler de yararlanabileceÄŸiz.” ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR