Magazin

Âşık Veysel vefatının 49. yılında Gülhane Parkı’nda anıtının başında anıldı

Türk halk ozanı Aşık Veysel, ölümünün 49’uncu yılında Gülhane Parkı’nda bulunan anıtının başında MESAM tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Âşık Veysel vefatının 49. yılında Gülhane Parkı’nda anıtının başında anıldı
21-03-2022 15:47

Ãœnlü halk ozanının anma programına MESAM BaÅŸkanı Recep Ergül, eski Bakan Mustafa Kul, Âşık Veysel'in torunu ÇiÄŸdem Özer, Düşler Dünyası Sanat TopluluÄŸu üyeleri, çok sayıda ozan ve vatandaÅŸlar katıldı.

Anma programı saat 10.00’da saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı’nın okunması ile baÅŸladı.

Gazeteci yazar Ahmet Özdemir moderatörlüğünde devam eden etkinlikte MESAM BaÅŸkanı Recep Ergül, Âşık Veysel 'in "Birlik Destanını" okudu.

CUMHURÄ°YET OZANIYDI

Âşık Veysel'in bir Cumhuriyet ozanı olduÄŸunu belirten Recep Ergül, “Kendinden asırlar önce yaÅŸamış olan Hacı BektaÅŸ Veli, Yunus Emre, Mevlana gibi deÄŸerlerin yirminci yüzyıl temsilcisidir. Cumhuriyetin aşığı denince aklımıza gelen Aşık Veysel’dir. Yeteri kadar anlayabildik mi? Sanmıyorum. Toplumun her kesiminden bir ÅŸeyler duyacağız. En çok da siyasetten duyacağız. Siyasetçilere ÅŸu çaÄŸrıyı yapmak istiyorum. Bu toplunu germeyin. Bu toplumu bir arada tutmaya çalışın” dedi

Toplumun Aşık Veysel’i anlaması ve felsefesini benimsemesi hâlinde, barış ve huzur içinde yaÅŸayacağını anlatan Recep Ergül, Âşık Veysel 'in "Gelmez yola gidiyorum" türküsünü de okudu.

BÃœYÃœK BÄ°R FÄ°LOZOFTU

Aşık Veysel’in torunu ÇiÄŸdem Özer ise Âşık Veysel'in bilim ve çaÄŸdaÅŸlığı benimseyen büyük bir filozof olduÄŸunu söyledi. Dedesinin 7 yaşından itibaren tek bir nokta tek bir çizgi görmediÄŸi halde, dünya olaylarını derin bir olgunlukla ve bilgelikle yorumladığını belirten ÇiÄŸdem Özer, “Türk edebiyatına çok güzel eserler kazandırdı. Sivas’ın Åžarkışla Köyü’nden çıkarak, gerçek bir halk adamı bir bilge olarak halkının duygu ve düşüncelerini toplumsal sorunlarını ÅŸiirlerine konu yaptı. Adeta bir Sivas kilimine nakış atar gibi dokudu. Cumhuriyet ozanı olan dedem Atatürk devrimciliÄŸini vatanseverliÄŸini, Atatürk’ün çaÄŸdaÅŸlaÅŸma hareketini yürekten özümsemiÅŸtir” dedi.

Aşık Veysel’in vatan sevgisini yüreÄŸinde duyan bir kalk ozanı olduÄŸunu belirten ÇiÄŸdem Özer, “Gülizar ninem dedem içim ‘Bir Atatürk’ü görmediÄŸine bir de askere gidemediÄŸine çok üzülürdü’ derdi” diye konuÅŸtu.

Program, Âşık Veysel türkülerini okuyan ozanlar ve ÅŸairlerin ÅŸiirleriyle son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR