Gündem

Nizip Caddesi’nde sıkıntı sürüyor

Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan karar ile Nizip Caddesi’nde kentsel dönüşüm yapılacağı duyurulmuştu. Söz konusu açıklamaların ardından bölgede bulunan esnafın BÜSEM Bölgesi’ne taşınması için uzlaşma sağlanırken, yer tahsisinin yapılabilmesi için kooperatif kurulması isteğinde bulundu.

Nizip Caddesi’nde sıkıntı sürüyor
10-03-2021 03:31

Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda Nizip Caddesi esnafı tarafından kurulan Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Gaziantep Terlik ve Spor Ayakkabı Kooperatifi arasında yaşanan anlaşmazlık, hem esnafın BÜSEM’e geçiş sürecini hem de Nizip Caddesi’nde yıllardır beklenen Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile ilgili sürecin uzamasına neden oldu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehitkâmil ilçesi Taşlıca Mahallesi’nde yapılacak Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi (BÜSEM) Projesi’nde temel geçtiğimiz Temmuz ayında atılmıştı. 1 milyon 800 bin metrekarelik alana kurulan BUSEM’de Fıstıkçılar, gıda toptancıları, nakliyeciler, baharatçılar ve TIR dorsecileri tek bir merkezde toplanacak. Söz konusu alanda daha önce Nizip Caddesi’nde bulunan Ayakkabı İmalatçılarına da yer yapılacağı ifade edilmiş, sonrasında ise Oğuzeli İlçesi Körkün Bölgesi’nde Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağı ve esnafın buraya taşınacağı açıklanmıştı. Nizip Caddesi’nde bulunan esnafın Körkün’e taşınmak istememesi nedeniyle başlayan süreç, tatlıya bağlandığı ve esnafın BÜSEM Bölgesi’ne taşınacağı açıklamıştı.
SIKINTILAR SÜRÜYOR
Nizip Caddesi esnafının geleceğine dair belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından esnafın talepleri toplanmaya başlanmış, yer alamayan esnaf için ise yeniden Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatta bulunulmuştu. Gelinen noktada ise, esnafın BÜSEM’e geçişi ile ilgili sorunların tamamen ortadan kalkmadığı öğrenildi.
KOOPERATİFLER ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANAMADI
Edinilen bilgilere göre, BÜSEM’e geçiş için Nizip Caddesi esnafı tarafından kurulan Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Gaziantep Terlik ve Spor Ayakkabı Kooperatifi arasında anlaşmazlık yaşandı. Yaşanan anlaşmazlık sonrasında ise Büyükşehir Belediyesi’nin esnaf arasında uzlaşmanın sağlanmasını beklediği öğrenildi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE GÜNDEME GELDİ
Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı meclis toplantısında Nizip Caddesi’nde bulunan esnafın taşınması ile ilgili konu gündeme geldi. Gündem dışı konuşan CHP’li meclis üyeleri, Nizip Caddesi’nde bulunan esnafın taşınması ile ilgili çalışmaların halen sürdüğünü, sürecin neden uzadığını sordular.
TOPRAK’TAN AÇIKLAMA GELDİ
CHP’li meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanın 1 milyon 800 bin metrekaresini farklı meslek kollarına dağıttık. Orada da inşaatlar çok hızlı bir şekilde ilerliyor. 200 bin metrekarelik bir alanımız kaldı. Bu alanı da Nizip Caddesi’nde bulunan ayakkabıcıların taşınması ile alakalı çalışmamız oldu.”
“2 MİLYON METREKARELİK YENİ ALANDA PLANLAMA YAPIYORUZ”
BÜSEM’e taşınacak olan esnafın kooperatif kurduğunu kaydeden Toprak, “Esnaf kendi arasında uzlaşı sağlayamadığı için iki farklı kooperatif kuruldu. Esnaf arasında uzlaşma sağlanması için görüşmelerimiz devam ediyor. Esnaf arasında uzlaşma sağlandığı anda ayakkabıcılara alanın satışı gerçekleştireceğiz ve Nizip Caddesi’nde kentsel dönüşümünde kullanılacak. Yetersiz geldiği yönde bir talep varsa BÜSEM’in üst kısmında yeni bir 2 milyon metrekarelik alanla ilgili planlamayı yapıyoruz. Daha önce mera alanı olarak görülen bu alan ile ilgili Tarım Bakanlığı’nda izin alındıktan sonra mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne geçerse, taleplerin tamamını o bölgede karşılayabilecek durumdayız” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR