Eğitim

KMÜ Rektörü Gavgalı: “KMÜ, 21 bini aşan öğrencisiyle yükselişini sürdürmektedir”

KMÜ Rektörü Gavgalı: “KMÜ, 21 bini aşan öğrencisiyle yükselişini sürdürmektedir”
10-01-2024 17:39

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Rektör Gavgalı, "Bugün 21 bini aşan öğrencisi, güçlü akademik ve idari kadrosu ve yetiştirdiği 40 bin mezunuyla üniversitemiz yükselişini sürdürmektedir" dedi.


KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, basın mensuplarıyla bir araya gelerek görevdeki bir yılını değerlendirdi. Toplantıda konuşan Rektör Gavgalı, "Haber alma hak ve hürriyetinin sağlanması için her türlü şart ve koşulda görevlerinin başında olan ve son derece hassas bir vazife ifa eden siz değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten tebrik ediyorum" dedi.


Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü görevinde 1’inci yılımı doldurduğunu belirten Prof. Dr. Gavgalı, “Türkiye’nin en genç ve dinamik üniversiteleri arasında yer alan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, köklü geçmişinden aldığı güçle kurulduğu 2007 yılından buyana sadece Karamanımızın iftihar kaynağı olmakla kalmamış aynı zamanda ülkemizin ve dünyanın saygın yükseköğretim kurumlarından biri haline gelmiştir. Bugün 21 bini aşan öğrencisi, güçlü akademik ve idari kadrosu ve yetiştirdiği 40 bin mezunuyla üniversitemiz yükselişini sürdürmektedir. KMÜ’nün bölüm ve programlarındaki doluluk oranının 2023 YKS sonucunda yüzde 100’e ulaşması da bunun en önemli göstergelerinden biridir. Geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimizin Türkiye Yüzyılının misyon ve vizyonuna sahip bir donanım ve şuurla üniversitemizden mezun olmalarını sağlamak için dur durak bilmeden çalışmaktayız. Bir taraftan fiziki yapılanmamızı geliştirirken diğer taraftan da eğitim-öğretimde kaliteyi artırmaktayız" dedi.



"Üniversite olarak projelere büyük önem vermekteyiz"


Uluslararasılaşma sürecinde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Rektör Gavgalı, "Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı görevlerine uluslararası ve kültürlerarası boyutu entegre etme noktasında son 1 yıl içerisinde yoğun bir gayret içerisinde olduk. Bu çerçevede gönül coğrafyamız başta olmak üzere Avrupa’dan Asya’ya kadar önemli ziyaretlerde ve görüşmelerde bulunduk, protokoller imzaladık. Uluslararası iş birliklerinin önümüzdeki süreçte üniversitemizin dünya genelindeki tanınırlığı ile araştırma-geliştirme ve eğitim-öğretim kalitesine çok olumlu katkılarının olacağına inanıyoruz. Bir taraftan kendi alanlarında en yüksek bilgi ve beceriye sahip bireyler yetiştirmenin gayretinde olurken diğer taraftan da akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarına katkı ve destek vermeye çalışıyoruz. Geçen yıl akademisyenlerimizin uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanan makale sayısında önemli bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. 2023’te toplam 442 makale ISI dergilerinde yayımlanarak bilim dünyasının istifadesine sunulmuştur. Akademisyenlerimiz diğer dergilerde yayımlanan makaleler ile birlikte kitap, kitap bölümü ve bildirileriyle geçtiğimiz yılı oldukça verimli geçirmiştir. Bu noktada üniversitemizde yayımlanan hakemli dergilerin sayısının da 2023’te 8’e yükseldiğini mutlulukla söylemek istiyorum. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak projelere de büyük önem vermekteyiz. Son 1 yılda 84’ü AR-GE olmak üzere 87 proje başlatılmıştır. 2023’te üniversitemiz akademisyenlerinin hazırladığı 5 yeni proje TÜBİTAK tarafından destek buldu. Böylece TÜBİTAK’ın desteklediği proje sayısı toplamda 80’e yükseldi" şeklinde konuştu.



"Üniversitemiz tarihi boyunca yapılan 51 patent başvurusunun 20’si sonuçlandı"


YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin 2023 yılında Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranının en yüksek olduğu devlet üniversiteleri arasında 3’üncü sırada yer aldığını hatırlatan Rektör Gavgalı, "Bu da üniversitemizin gelişimine yönelik çalışmalarımızın en önemli göstergeleri arasındadır. Üniversitemiz tarihi boyunca yapılan 51 patent başvurusunun 20’si sonuçlandı. Bunlardan 10’unun son 2 yılda tescil edildiğini söylememiz gerekiyor. 2023 yılında üniversite-sanayi iş birliğine yönelik yeni anlaşmalar imzalayarak hem üniversitemizin hem de şehrimizin ve ülke sanayinin gelişmesinde ve güçlenmesinde çok daha aktif bir rol oynadık. Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri alanlarında bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmaktayız. Dünyanın en büyük teknoloji yarışmalarının gerçekleştirildiği TEKNOFEST’e katılımlar sağlamakta ve bu konuda öğrencilerimizi ve öğretim elemanlarımızı teşvik etmekteyiz. Bu arada birimlerimizin mevzuatlarında çok ciddi çalışmalar yaparak günün şartlarına uygun, gereksinimleri karşılayıcı düzenlemeler yapmaktayız. Geçen yıl başta sempozyum, kongre, çalıştay, konferans, panel, seminer, söyleşi, eğitim ve kurs olmak üzere bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda toplam 456 organizasyonu hayata geçirdik" diye konuştu.



"Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrenci odaklı bir üniversitedir"


Fakültelerin ihtiyaçlarının karışlanması için de çok önemli çalışmalar yatıklarını belirten Prof. Dr. Gavgalı, "Bu konuda örnek verecek olursak, bölgenin diş sağlığı konusunda güvencesi haline gelen Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültemize 21 Ünit daha kazandırılmıştır. Fakültemizde 4. sınıflar klinik uygulamalarına başlarken hasta sayısı bir önceki yıla göre 5 kat daha artmıştır. Geçen yıl 28 bin hastaya yaklaşık 82 bin işlem yapılmıştır. Diğer fakülte ve okullardaki birçok eksikliği gidermeye yönelik önemli çalışmaları da hayata geçirdik. Bu dönemde bilgisayar laboratuvarlarındaki 599 bilgisayar revize edildi. İhtiyaç duyulan birimlerimize yeni bilgisayarlar kazandırıldı. KMÜ Merkez Kütüphanemiz Karaman Valiliği tarafından oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından yapılan denetimler sonucunda ‘Erişilebilirlik Belgesi’ aldı. Üniversitemizin web sayfası ve 100’den fazla alt birim web sayfası için yenileme çalışmaları personelimiz tarafından tamamlandı. Bu yenileme çalışması ile üniversitemiz web sayfası daha kullanışlı ve kullanıcı dostu bir hale getirildi. Yeni mobil uygulamamız ve KMU WEB TV de yayına girmiştir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrenci odaklı bir üniversitedir. Toplam 117 öğrenci topluluğumuz var. Bu topluluklara üye sayımız ise 7 bin 834’tür. 2023 yılında 409 öğrenci topluluğu etkinliği gerçekleştirilmiştir. Toplam 200 öğrencimiz üniversitemizde kısmi zamanlı olarak çalışmaktadır. Bunun yanında 712 öğrencimize yemek bursu verilmektedir" ifadelerini kullandı.



"Özellikle ağaçlandırma faaliyetlerine büyü önem vermekteyiz"


Rektör Gavgalı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yerleşkemizin çevre düzenleme çalışmaları da hızla devam etmektedir. Özellikle ağaçlandırma faaliyetlerine büyük önem vermekteyiz. Bundan sonra da daha az su kullanarak sürdürülebilir peyzaj kapsamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üniversitemiz serasında kendi imkanlarımız kullanılarak 35 bin adet bitki üretimi yapılmaktadır. Hepinizin malumu olduğu üzere geçen yıl Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle zor günler yaşadık. Bu felaketin hemen ardından üniversite olarak tüm imkanlarımızla depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Bir taraftan yardım kampanyaları düzenlerken diğer yandan da yaraların sarılması için seferber olduk. Bu arada 2022-2023 bahar dönemi dersleri uzaktan eğitimle yapıldı. Güçlü altyapımız sayesinde uzaktan eğitim dönemini de başarıyla yürüttük. Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, derslerin tamamen çevrim içi olarak senkron veya asenkron yöntemlerle yürütülmesine yönelik kapasitesi bulunmaktadır. Geçen yıl bahar döneminde sisteme öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından toplam 2.36 milyon kez giriş yapılmıştır. Ders sorumlusu öğretim elemanlarımız 46 bin 127 adet sanal sınıf oluşturarak canlı ders yapmışlardır. Öğrencilerimiz ise bu dersleri toplam 149 bin 946 saat canlı olarak izlemişlerdir. Öğretim elemanlarımız sanal sınıfların yanı sıra sisteme 7 bin 104 adet ödev, 4 bin 286 adet çevrimiçi sınav, bin 676 adet video, 11 bin 424 adet doküman, 306 adet anket ve URL ve 164 adet forum aktivitesi eklemişlerdir."



"Çevreci ve yeşil üniversite alanındaki başarılarını sürekli yukarıya taşıdık"


KMÜ’nün 2023’te elde ettiği başarılar ve aldığı ödüllerle sık sık gündeme geldiğini aktaran Prof. Dr. Gavgalı, "Çevreci ve yeşil üniversite alanındaki başarılarını sürekli yukarıya taşıyan üniversitemiz, UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2023 yılı sonuçlarına göre, dünyanın en sürdürülebilir üniversiteleri arasında 572’nci sıraya, Türkiye üniversiteleri arasında ise 52’nci sıraya yükseldi. Uluslararası Yükseköğretim Derecelendirme kuruluşu AD Scientific Index’in 219 ülkeden yaklaşık 1,4 milyon bilim insanı ve 22 bin 635 üniversiteyi değerlendirdiği 2024 Dünya Bilim İnsanları Sıralamasına Üniversitemizden 107 akademisyen girmeyi başarmış olup en çok atıf alan ve en yüksek h index’ine sahip akademisyenleri gösteren listede ise 10 KMÜ’lü bilim insanı yer aldı. Stanford Üniversitesinden Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve ekibi tarafından çeşitli bilimsel ölçütler kullanılmasıyla oluşturulan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’ 22 anabilim dalı ve 174 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanları arasına KMÜ’den 8 bilim insanı girdi. Üniversitemiz YÖK tarafından düzenlenen ‘2023 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’nde ‘Eğitimde Erişilebilirlik’ ve ‘Mekânda Erişilebilirlik’ kategorilerinde 7 bayrak ödülünün sahibi oldu. Dünyada en önemli uluslararası üniversite sıralama indekslerinden olan SCIMAGO Instıtutıons Rankıngs 2023 sıralamasında KMÜ, Türkiye üniversiteleri arasında 42’nci sıraya yerleşti. Dünyanın en büyük teknoloji festivali olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST 2023) kapsamında Take Off Girişim Zirvesi Ön Etkinliğinde finalist olmaya hak kazanan KMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Fuat Gökbel ve takımı, Tarım Teknolojileri Erken Aşama kategorisinde ‘Bitkisel Yoğurt’ projesiyle üçüncü olarak önemli bir başarıya imza attı" dedi.



"KMÜ ‘Güneş-Güneş Enerjisi’ alanında birinci oldu"


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından oluşturulan ‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ çalışmasında oluşturulan sıralamalar neticesinde KMÜ ‘Güneş-Güneş Enerjisi’ alanında birinci olurken ‘Makine-İmalat-Makine Tasarım ve İmalatı’ alanında ise üçüncülüğe yerleşti. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, TÜBİTAK ARDEB’den en fazla destek alan yükseköğretim kurumları sıralamasında İç Anadolu Bölgesindeki 42 üniversite arasında 18’inci oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından aldığı yetki belgesi ile Sertifikalı Enerji Yöneticisi Eğitimleri düzenleyebilen KOP Bölgesinde tek, Türkiye’de ise 4 merkezden biri olan KMÜ KAREN’de eğitimler sürmektedir. Karaman, Türk Patent Kurumu Başkanlığı istatistik verilerine göre Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin desteği ile Türkiye Geneli Patent başvuruları il sıralamasında 41’inci sıradan 34’üncü sıraya yükseldi. Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz ‘MEDAŞ Elektrik Hackathon E.Tap-3 Enerji Teknolojileri Fikir Geliştirme Yarışması’nda geliştirdikleri ‘Eye Of Energy’ projesi ile birincilik elde etti. KMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Zafer Ceylan, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2022 Talât Sait Halman Çeviri yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü. 2023 Yılında 20’ncisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yarışmasında, KMÜ öğrencileri çoğu altın olmak üzere 20 madalya kazandı. Üniversitemizin yetiştirdiği milli sporcumuz Taha Akgül, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenen Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonasında 10’uncu kez Avrupa şampiyonu oldu. Üniversitemiz mezunu Soner Demirtaş ise Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası serbest stil 74 kilogramda bronz madalya kazanarak Avrupa 3’üncüsü oldu. Milli Sporcumuz Azat Sarıyar, İspanya’da düzenlenen U20 Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 2023-2024 yılı Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) tarafından organize edilen ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Üniversitelerarası Bölgesel Lig Futbol Müsabakasında KMÜ Futbol Takımı tüm maçlarını kazanarak birinciliği elde etti. 72 ilden 2 bin 47 sporcunun yer aldığı ‘Büyükler Türkiye Tekvando Şampiyonası’na katılan KMÜ öğrencilerinden Özge Özbey birinci, Şenizcan Aras ise üçüncü oldu. KMÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Milli Judocu Zeynep Çelik Türkiye şampiyonu oldu. Ankara’da düzenlenen Spor Toto Görme Engelliler Büyükler Judo Şampiyonası’nda J2 57 kiloda Zeynep Çelik altın madalyanın sahibi oldu. Şüphesiz başarılarımızı nitelikli insan kaynağı ile sağlamaktayız. Üniversitemizin akademik kadrosu her geçen gün daha da güçlenmektedir. 2023 yılı içerisinde de yeni öğretim elemanlarını üniversitemize kazandırdık. Personelimizin kendisini geliştirmesine yönelik olarak akademik personel için eğiticilerin eğitimi programı, idari personel için de hizmet içi eğitim programları yapılmaktadır."



"En büyük hedefimiz araştırma üniversite olmak"


Rektör Gavgalı konuşmasını, İhtisas üniversitesi olmak bizim için büyük fırsattır. Bu fırsatı araştırma üniversitesi olmak için kullanmak ise en büyük hedefimizdir. Başarılarımız şehriyle bütünleşen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin yıldızının Türkiye Yüzyılı’nda çok daha canlı parlayacağının haberini bize veriyor. Yükselişimizi sürdürürken devletimizin, milletimizin ve siz değerli basın mensuplarının desteğini hep yanımızda hissediyoruz.


Ben bu vesileyle bugüne kadar eğitime, yükseköğretime ve üniversitemize sağladığı destekler dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca YÖK Başkanımıza, YÖK üyelerimize, şehrimizin kıymetli yöneticilerine, Karaman halkına ve siz değerli basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyorum“ şeklinde sonlandırdı.



KMÜ Rektörü Gavgalı: “KMÜ, 21 bini aşan öğrencisiyle yükselişini sürdürmektedir”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR