Gündem

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 22 Filistinli öldü

İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu 22 Filistinlinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 22 Filistinli öldü
13-12-2023 13:27
13-12-2023 13:31
GAZİANTEP

Filistin resmi ajansı WAFA'nın konuyla ilgili haberinde, İsrail'in Han Yunus'un güneyi, batısı ve mülteci kampı dahil çeşitli bölgelerine saldırılar düzenlediği belirtildi.

Saldırılarda Han Yunus'ta Mikdad, En-Neccar ve El-Amudi ailelerinden 20 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarılan haberde, ölenler arasında çocukların da bulunduğu kaydedildi.

Gazze Şeridi'nin Deyr el-Beleh bölgesinde de İsrail saldırıları sonucu Fetair ailesinden 2 çocuğun yaşamını yitirdiği açıklandı.

İsrail askerleri baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi'nde 5 kişiyi yaraladı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun dün baskın düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde bulunan Kemal Advan Hastanesi'ndeki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin çok sayıda sağlık personeli, hasta, yaralı ve yerinden edilmiş kişiyi bir süre alıkoyduğu, daha sonra bunlardan bazılarını serbest bıraktığı belirtildi.

Serbest bırakılan sağlık personeli ve hastalardan 5'inin hastaneye dönerken ateşli silahla yaralandığı kaydedilen açıklamada, İsrail güçlerinin hala hastaneyi kuşatma altında tuttuğu, bina içinde hareket edilmesine izin vermediği aktarıldı.

İsrail güçlerinin, hastane içinde silah kullandığı, ateş açtığı, hastanedekilerin gıda, su ve elektriğe erişimine de izin vermediği vurgulandı.

Sağlık personelinin yoğun bakımdaki çocuklara gerekli tedaviyi sağlayamadığı, mama yapmak için dahi su bulunamadığı ifade edildi.

Açıklamada, hastanedeki çocuklar, yaralılar ve hastaların kurtarılması için Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası topluma "acilen harekete geçme" çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Cenin kentine yönelik saldırılarını genişleterek sürdürdü

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine yönelik saldırılarına, genişleterek devam etti.

Konuya ilişkin haber, Filistin haber ajansı WAFA'da yer aldı.

İsrail ordusu, Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarını şehrin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde genişletti.

İsrail güçleri, Cenin'in doğusunda bir evi Energa füzesiyle bombalayarak büyük yıkıma yol açtı.

Askerler, bölgede çok sayıda evi askeri araçlarla kuşatırken, çok sayıda buldozerle kentin altyapısını tahrip etti.

İsrail askerleri, Cenin Mülteci Kampı'nda Filistinlilere ait bir evi bombaladı

Cenin kentinin doğu mahallesinde, Filistinliler ile İsrail güçleri arasında yaşanan çatışmalar, birçok evi askeri noktaya dönüştürdü.

Çok sayıda Filistinli alıkonulurken, İsrail ordusu, girişleri askeri araçlar ve buldozerlerle kapatarak mahalleyi tamamen kuşattı.

İşgal güçleri ayrıca Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlerken, kampta Filistinlilere ait evleri bombalayarak yangınların çıkmasına neden oldu.

İsrail askerleri, çıkan yangınları kontrol altına almak için gelen itfaiye ekiplerinin, yangın mahalline ulaşmasına izin vermedi.

Saldırılar ve çıkan çatışmalar sonucu henüz ölü ya da yaralı bilgisine yer verilmedi.

Cenin'de İsrail saldırısının olduğu tüm bölgelerde uzaktan eğitime geçilecek

Öte yandan, Cenin Eğitim Müdürlüğü, kentteki okullarda, mülteci kampı ve İsrail güçlerinin saldırısının olduğu tüm bölgelerde uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu.

WAFA'ya konuşan Cenin Talim ve Terbiye Müdürü Selam Tahir, kararı, öğretmenlerin ve öğrencilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla aldıklarını söyledi.

İsrail, Cenin'de 3 evi bombalayarak 7 Filistinliyi öldürdü, saldırıda yaralananlar da oldu

Girişleri askeri araçlar ve buldozerlerle kapatarak bölgeyi tamamen kuşatan İsrail güçleri, kentteki yüksek binaların çatısına keskin nişancılar konuşlandırdı.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin kentte, Filistinlilere ait 3 evi bombaladığını, saldırıda 7 Filistinlinin öldüğünü ve yaralananların olduğunu belirtti.

Bölgeden zaman zaman patlama ve çatışma seslerinin gelmeye devam ettiğini aktaran tanıklar, İsrail'e ait dozerlerin Cenin Mülteci Kampı'nda altyapıyı tahrip ettiğini ve vatandaşların mülklerine zarar verdiğini ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: BMGK şu ana kadar Gazze'deki şiddeti durdurmayı başaramadı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), şu ana kadar şiddeti durdurmayı başaramadı." dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Küresel Mülteci Forumu 2023" başladı.

Cenevre'de düzenlenen forumun açılış programında, Grandi'nin yanı sıra İsviçre Devlet Göç Sekreterliği Başkanı Christine Schraner Burgener, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, BM yetkilileri ve birçok ülkelerden yüksek düzeyde katılımcılar yer aldı.

Forumun açılışında yaptığı konuşmasında, Gazze için "acil ve kalıcı ateşkes" çağrısında bulunan Grandi, "Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. BMGK, şu ana kadar şiddeti durdurmayı başaramadı." ifadesini kullandı.

Grandi, dünya genelinde 114 milyon kişinin zulüm, insan hakları ihlalleri, şiddet, silahlı çatışmalar ve ciddi toplumsal kargaşa nedeniyle yerinden olduğunu belirterek, bu rakamın yerinden edilmiş kişiler ve mültecilerin sayısını temsil ettiğini kaydetti.

Şiddetli yağmur ve soğuk hava çadırlara sığınan Filistinlileri çaresiz bırakıyor

İsrail'in yoğun şekilde saldırılar düzenlediği abluka altındaki Gazze Şeridi'nde etkili olan olumsuz hava şartları hayatı daha da zorlaştırdı.

İsrail bombardımanından korunmak ve can güvenliklerini sağlayabilmek için evlerini terk edip Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yakınına kurdukları çadırlara sığınan yerinden edilmiş Filistinliler şiddetli yağmur ve soğuk hava karşısında çaresiz kalıyor.

Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 5'i subay, 10 İsrail askeri öldürüldü

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda hayatını kaybeden birisi albay, iki askerin daha ismi açıklandı, böylece 24 saatte Gazze'de 10 İsrail askerinin öldürüldüğü aktarıldı.

İsrail ordusundan öldürülen askerlerin sayısı 115'e çıktı. 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden asker sayısının ise 444 olduğu bildirildi.

Saldırılarda şimdiye kadar yaralanan asker sayısının ise 1687'ye ulaştığı ve ağır yaralı biçimde hastanede 135 askerin tedavi gördüğü paylaşıldı.

Askerler Şucaiye'de tuzağa düşürüldü

Haaretz gazetesinin haberinde, öldürülen askerler arasında bir albay, yarbay ve binbaşı ile 2 yüzbaşı ve bir çavuşun bulunduğu kaydedildi.

Gazze Şeridi'nin kuzey doğusundaki merkeze yakın Şucaiye Mahallesi'nde ateş açılması üzerine İsrail askerlerinin bir binaya yaklaştığı, burada yoğun silah ateşi ve patlayıcılarla tuzağa düşürülerek yaralandıkları aktarıldı.

Yaralı askerleri kurtarmaya giden iki birliğin de benzer biçimde tuzakta patlayıcı ve silah ateşiyle karşılaştığı belirtildi. Yakındaki tünellere kaçırılmasından korkulan askerlerin, hava ve topçu desteğiyle buradan çıkartıldığı paylaşıldı.

İsrail, Gazze'de düzenlediği saldırıda 1 gazeteciyi daha öldürüldü

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 1 gazeteci daha yaşamını yitirdi.

Gazze'deki hükümete bağlı Medya Ofisi, gazeteci Abdulkerim Avde'nin İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen basın mensubu sayısının 87'ye yükseldiği belirtilen açıklamada, hayatını kaybeden son gazetecinin Gazze'nin hangi bölgesinde vurulduğuna dair bilgi verilmedi.

Hizbullah, 1 mensubunun daha öldüğünü duyurdu

Hizbullah, İsrail güçleri ile Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalarda son yaşanan can kaybına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Muhammed Ali Bessam adındaki mensubunun "Kudüs yolunda" hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail ordusu ile 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda Hizbullah'tan ölenlerin sayısı 101'e yükseldi.

Filistin Yönetimi, Biden’ın Gazze konusunda "İsrail'i eleştiren" açıklamasından memnun

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlık, Başkan Biden'ın iki devletli çözüme ilişkin açıklama ve pozisyonlarını ve tüm Filistin halkını hedef alan intikam zihniyetine karşı eleştirilerini memnuniyetle karşılıyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Bakanlık bu duruştan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, bunların, barış için umudu yeniden canlandıracak ve anlaşmazlıkların siyasi yollarla çözüme kavuşturulmasını sağlayacak bağlayıcı eylemlere dönüşmesini talep ediyor.” denildi.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 412 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 282 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR