Gündem

Head&Shoulders, akran zorbalığına karşı #zorbalığıkafandanat projesini hayata geçirdi

Head&Shoulders, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Migros ile başlattığı "#zorbalığıkafandanat" adlı sosyal sorumluluk projesiyle, akran zorbalığına "dur" diyor. ​​​​​​​

Head&Shoulders, akran zorbalığına karşı #zorbalığıkafandanat projesini hayata geçirdi
06-10-2023 20:38
Ä°stanbul

Head&Shoulders, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Migros ve Prof. Dr. Selçuk Şirin ile çocukların yaşamlarını derinden etkileyen ve çağın en büyük sosyal problemlerinden biri olan akran zorbalığı konusunda başlattığı #zorbalığıkafandanat kampanyasını duyurdu.

Prof. Dr. Selçuk Åžirin’in danışmanlığını yürüttüğü projenin lansmanı, ÇıraÄŸan Palace Kempinski’de gerçekleÅŸtirildi. Dünya ve Olimpiyat Åžampiyonu Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Büşra Pelin (Pqueen) BaynazoÄŸlu’nun da yer aldığı projede, çocukların gerek özel gerekse sosyal hayatlarında maruz kaldıkları akran zorbalığı konusu ele alınırken, bu zorbalığın çocuklar üzerinde yarattığı kaygı, eÄŸitim hayatlarındaki baÅŸarısızlık ve gelecekte yaÅŸayabilecekleri olumsuzluklar ile çözüm yolları tartışıldı. Head&Shoulders, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Migros ve Prof. Dr. Selçuk Åžirin ile baÅŸlattığı bu projeyle, çocuklara özgüven saÄŸlamayı amaçlıyor.

Akran zorbalığı sözlü, fiziksel ve siber zorbalık olarak üçe ayrılıyor. Yaklaşık her 2 gençten 1’i akran zorbalığına uÄŸruyor. Kepek problemi yaÅŸayan gençlerin akran zorbalığına uÄŸrama ihtimali ise iki kat daha fazla oluyor. Head&Shoulders, #zorbalığıkafandanat projesini akran zorbalığına beraberce son verme misyonuyla baÅŸlatıyor.

Öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler akran zorbalığı konusunda bilgilendirilecek

Ä°nsanların özgüvenini yeniden kazandırmayı amaçlayan Head&Shoulders, baÅŸlattığı Zorbalığı Kafandan At projesi ile sahada Toplum Gönüllüleri Vakfı aracılığıyla yüz yüze eÄŸitimlerle en az 2 bin çocuÄŸa, Prof. Dr. Selçuk Åžirin’in ve Migros’un da destekleriyle yüzbinlerce insana ulaÅŸmayı hedefliyor. Toplum Gönüllüleri aracılığıyla Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de okullarda yapılacak çalışmalarla öğrenciler akran zorbalığı hakkında bilgilendirilecek. Bu eÄŸitimler sayesinde öğretmenler ve ebeveynler de konu hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Projenin danışmanlığını yürüten Prof. Dr. Selçuk Şirin ve uzman ekibi tarafından hazırlanan bilgilendirici ve destekleyici materyaller, www.headandshoulders.com.tr adresindeki Zorbalığı Kafandan At sekmesinde yer alacak.

Akran zorbalığına uÄŸrayan çocuklar, akran zorbalığına uÄŸrayan öğrencisi olan öğretmenler ve çocuÄŸu akran zorbalığı maÄŸduru olan ebeveynler Prof. Dr. Åžirin’in katkılarıyla hazırlanan bilgilendirici metinler sayesinde sorunu aÅŸmak adına bu sitede yol haritaları bulacak. Bu kapsamda hem toplumda akran zorbalığı hakkında farkındalık kazanılması amaçlanırken hem de bu sorunun ortadan kalkması adına somut adımlar atılmış olacak.

"Akran zorbalığı çocukların maruz kaldığı en büyük problemlerden biri"

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak, P&G olarak dünya çapında 70 farklı ülkede faaliyetlerine devam ettiklerini ve 5 milyara yakın insanın yaşamına dokunduklarını söyledi.

Bu sebeple toplumsal konularda da kendilerinde büyük bir sorumluluk hissettiklerini, farklı dallarda ellerini taşın altına koymak için çaba sarf ettiklerini anlatan Yaprak, "Yaygın bir cilt rahatsızlığı olan kepek gibi kişilerin dış görünüşünü etkileyen durumlar, damgalanma yoluyla zorbalık kaynağı haline gelebiliyor. Bu sebeple dünyanın bir numaralı kepek şampuanı Head&Shoulders olarak akran zorbalığıyla mücadele sürecinde kendimizde bir sorumluluk hissediyoruz." şeklinde konuştu.

Yaprak, dünya üzerinde uzun zamandır çocukların maruz kaldığı en büyük problemlerden biri olan akran zorbalığının gerek ebeveynler gerekse toplumun diğer üyeleri tarafından çok fazla göz ardı edildiğini vurgulayarak, şunları aktardı:

"Çocuklarımızın bu denli etkisinde kaldığı akran zorbalığının ne olduÄŸu, zorbalığın nasıl geliÅŸtiÄŸi ve ebeveynlerin ve yetkililerin zorbalığa nasıl müdahale etmesi gerektiÄŸi konularında büyük bilgi açığı bulunuyor. Kepek, fazla kilo, gözlük kullanımı, cilt problemleri gibi konular sebebiyle akran zorbalığı yaÅŸayan çocuklarımıza, çocuklarımızın ailelerine ve öğretmenlere bu konuda destek olmayı hedefliyoruz. P&G ve Head&Shoulders olarak Türkiye’de daha önce bu çapta ele alınmamış bir problem olan akran zorbalığını, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Prof. Dr. Selçuk Åžirin ve Migros ile ele almaktan mutluluk duyuyoruz.

Projemizin ilk etabında, Prof. Dr. Selçuk Åžirin hocamızın katkılarıyla hazırlanacak materyalleri, resmi sitemizde yayınlayarak, akran zorbalığı yaÅŸayan öğrencilere, akran zorbalığına ÅŸahit olan öğretmen ve ebeveynlere ulaÅŸacağız. Projemizin ikinci etabında da Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruÅŸlarından Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın saha çalışmaları ile öncelikle Ankara, Ä°stanbul ve Ä°zmir ilimizde 2 binin üzerinde çocuÄŸa fiziksel olarak eÄŸitim verilmesi amaçlıyoruz. Amacımız, akran zorbalığı konusunda her bireyin daha fazla bilinçlenmesi ve bu göz ardı edilen eylem karşında durmasını saÄŸlamak. Bu büyük projemizde bizimle hareket eden, Prof. Dr. Selçuk Åžirin hocamıza, Toplum Gönüllüleri Vakfı’na ve Migros’a katkılarından dolayı gerek ÅŸahsım gerekse P&G ailesi olarak teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Bugün baÅŸlattığımız proje ile akran zorbalığına karşı herkesi hep birlikte mücadele etmeye davet ediyor ve 'Zorbalığı Kafandan At’ mesajını vermek istiyorum."

"Çözüm bütüncül bir yaklaşımdan geçiyor"

Prof. Dr. Selçuk Åžirin de akran zorbalığının çocuklar üzerinde bıraktığı etkilere deÄŸinerek, sosyal medya kullanımının artması ile birlikte bu sorunun sanal alemde de çok tartışıldığını dile getirdi. Sanal dünyada da zorbalık olduÄŸunu vurgulayan Åžirin, "Tüm dünyada bu konunun çözülmesi için pek çok çalışma yapıldı. Türkiye'de de yapılmış çalışmalar var ama daha çok akademik boyutta kalmış. Bu çalışma ile bizim amacımız bu sorunun görünürlüğünü artırmak. Gençler arasında zorbalık çok yaygın. Dünya ile aynı yerdeyiz. Dünyanın ne ilerisinde ne gerisindeyiz. Bizdeki fark ÅŸu; biz bu sorunu tartışmıyoruz. Akran zorbalığı dediÄŸimiz yani sürekli bir ÅŸekilde güçlü görünenlerin güçsüz görünenleri sözlü ya da fiziki ÅŸiddet uygulama sorununu görmüyoruz. GörmediÄŸimiz için de çözüm bulmuyoruz. Bu proje ile de biz akran zorbalığını dert edinenlerin sayısını artırmaya çalışıyoruz. Çözüm, öğrenci, öğretmen ve ebeveynlerin de dahil olacağı bütüncül bir yaklaşımdan geçiyor. Zorbalığı Kafandan At Projesi’yle iÅŸte bunu amaçlıyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Akran zorbalığına karşı bir arada durarak toplumsal bir dönüşüm yaratacağız"

Migros Deterjan, Kâğıt ve Kozmetik Pazarlama Direktörü Sena Erol Özdemir ise Migros olarak hayatın farklı alanlarında deÄŸer yaratan önemli sosyal sorumluluk projelerine imza attıklarının altını çizdi. Özdemir, "Head&Shoulders ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile akran zorbalığına karşı bir arada yer alarak toplumsal dönüşüm yaratacak bu yeni projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu iÅŸ birliÄŸi kapsamında bir sene boyunca Migros maÄŸazalarımız ve uygulamamızdan satın alınan her bir Head&Shoulders ürünü için akran zorbalığına karşı mücadele projesine bağış yapılıyor. Bu yolda bizimle birlikte olan herkese teÅŸekkürlerimizi iletiyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Toplum Gönüllüsü gençler aracılığıyla 2 bin çocuğa ulaşacağız"

Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü AyÅŸe Kırımlı da 21 yıldır baÅŸta gençler olmak üzere, çocukların ve genç kadınların güçlenmesi için pek çok çalışma yürüttüklerini anlattı. Kırımlı, "Bir ÅŸiddet türü olan akran zorbalığı da ne yazık ki çocuklar arasında olan ve önyargılardan kaynaklanan sıkça karşılaÅŸtığımız bir konu. Head&Shoulders ile baÅŸlattığımız proje ile Toplum Gönüllüsü gençler aracılığıyla Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de ilk etapta pilot olarak, bir dönemde 2 bin çocuÄŸa ulaÅŸarak akran zorbalığına yönelik atölyeler gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Proje kapsamında amacımız, çocuklarda farkındalık yaratarak akran zorbalığını azaltmak ve bu gibi durumlarda nasıl mücadele edeceklerini öğrenmelerini saÄŸlamak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR