Ekonomi

Halkbank’tan yılın ilk çeyreğinde 2 milyar liralık net kar

Halkbank’tan yapılan açıklamaya göre, Banka, mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,3 artırarak 965,3 milyar liraya taşıdı.

Halkbank’tan yılın ilk çeyreğinde 2 milyar liralık net kar
12-05-2022 20:59
Ä°stanbul

Finansal seçenekleriyle yılın ilk çeyreÄŸinde piyasadaki hareketliliÄŸe destek saÄŸlayan Banka, toplam mevduatını ise yüzde 42,8 artışla 673,2 milyar lira seviyesine ulaÅŸtırdı. Banka, bu dönemde 2 milyar lira net kâr elde etti.

Esnaf-sanatkârlara, meslek gruplarına, giriÅŸimcilere ve KOBÄ°’lere sunduÄŸu finansal seçeneklerle ekonomideki canlılığa katkı vermeyi sürdüren Halkbank, özellikle kadın giriÅŸimcilere 2021’de saÄŸladığı destekleri yılın ilk çeyreÄŸinde artırarak sürdürdü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisine yönelik sorumluluklarını yerine getirmenin motivasyonuyla, 2022 yılına verimli iş sonuçlarıyla başlangıç yaptıklarını ifade etti.

Arslan, “Nakdi kredilerimizin 585,4 milyar liraya yükseldiÄŸi bu dönemde, yüzde 39,8 artışla 807,8 milyar lira seviyesine çıkan toplam kredilerimizle Türkiye ekonomisine katkımızı artırarak sürdürdük.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Halkbank’ın temel misyonu ve ülkenin ekonomi politikaları doÄŸrultusunda esnaf-sanatkâr ve KOBÄ°’lerin her zaman yanında olduÄŸunu aktaran Arslan, ÅŸunları kaydetti:

"2021 yılında esnafımıza 33 milyar lira ve 2022 yılında da 19 milyar lira destek saÄŸlayarak; esnaf kredisi kullanan esnaf sayımızı 1,2 milyon kiÅŸiye ve esnaf kredi bakiyemizi de 82,7 milyar lira tutarına ulaÅŸtırdık. Öte yandan bankamızın ticari kredileri içindeki KOBÄ° kredileri payı yüzde 50 gibi yüksek bir seviyeye ulaşırken; KOBÄ° kredileri pazar payımız yüzde 18,4 olarak gerçekleÅŸti. KOBÄ° kredileri büyüklüğümüz ise 245,9 milyar lira oldu. Halkbank olarak, 2017’den bu yana sektördeki KOBÄ°’lerin lider bankası olma pozisyonumuzu sürdürüyoruz."

"Reel ekonominin tüm unsurlarının daha rekabetçi olabilmesi için elimizden geleni yapacağız"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, kadın giriÅŸimcilere yönelik çalışmalarını ilk kez düzenlenen Halkbank Ãœreten Kadınlar Yarışması’yla yeni bir ufka taşıdıklarını belirtti.

Arslan, "Yarışmamıza çok kısa bir sürede 2 bin 500’e yakın baÅŸvuru aldık. Katma deÄŸeri yüksek, özgün projelerin yoÄŸunluÄŸu nedeniyle zorlu geçen bir eleme sürecinden sonra, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde; üreten, yatırım yapan, istihdamı geliÅŸtiren ve ihracata yönelen baÅŸarılı kadın giriÅŸimcilerimize saÄŸladığımız maddi ödüllerin yanı sıra pazarlama, iletiÅŸim ve eÄŸitim alanlarında da giriÅŸimcilerin iÅŸlerini geliÅŸtirmeye ve tanıtmaya yönelik fırsatlar sunduk." açıklamasında bulundu.

Yarışma ile birlikte Ãœreten Kadınlar Projelerinin ilk yılını da tamamlamış olduklarını anımsatan Arslan, "Hedefimiz olan 100 bin kadın giriÅŸimci sayısını aÅŸarak; 105 bin kadın giriÅŸimciye ve 10,7 milyar liralık kredi hacmine ulaÅŸtık. ‘Ãœreten Kadının Bankası’ olarak bu kulvardaki yerimizi saÄŸlamlaÅŸtıran yarışmaya ve kadın odaklı projelere önümüzdeki yıllarda da devam edeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Arslan, Halkbank’ın kadın giriÅŸimcilerin yanı sıra, üreten Türkiye’de tüm imalatçı ve ihracat yapan firmaları da desteklediÄŸini belirterek, şöyle devam etti:

"Hazine destekli ve KGF teminatlı kredilerimizle, ülkemizin ihracatını artırmaya yönelik katkılarda bulunduk. Ä°malatçı firmaların yeni yatırımlarını teÅŸvik etmek ve mevcut iÅŸletme giderlerini uygun koÅŸullarda finanse etmenin yanı sıra ülkemizin istihdam artışını desteklemek üzere de firmalarımızın her zaman yanlarında olduk. Bundan sonra da Ãœreten Türkiye’de reel ekonominin tüm unsurlarının daha rekabetçi olabilmesi için elimizden geleni yapacağız."

"Banka, finansal imkânlarıyla reel ekonominin hizmetinde olmaya odaklanıyor"

Altı farklı girişimci modeliyle girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine sağladıkları katkıyı artırdıklarını aktaran Osman Arslan, "Genç, Cesur, Usta, Tekno, Halk ve Esnaf Girişimci Kredileri ile üniversite mezunu genç girişimcilerden, kendi işini kurmak isteyen deneyimli profesyonellere dek; farklı eğitim, tecrübe ve yaştaki girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

Arslan, bankanın, finansal imkânlarıyla reel ekonominin hizmetinde olmaya odaklandığının altını çizerek, sektör temsilcileri ve iÅŸ dünyasının önde gelen kesimleriyle bir araya gelmeye özen gösterdiklerini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda çeÅŸitli illerin ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettiklerini hatırlatan Arslan, "Bursa’yla baÅŸladığımız, Antalya, Gaziantep Ä°zmir, Åžanlıurfa ve TekirdaÄŸ ile devam ettiÄŸimiz saha etkinliklerinde iÅŸ dünyasının ihtiyaçlarını yerinde ve ilk elden dinleme fırsatı bulduk. Son derece verimli geçen buluÅŸmaları önümüzdeki dönemde de sürdüreceÄŸiz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası öncülüğünde devreye alınan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesapları ve Altın Mevduat Hesapları gibi yeni bankacılık ürünlerinin benimsenmesine geniÅŸ katkı saÄŸladıklarına dikkati çeken Osman Arslan, "Fiziki altınların TL’ye dönüştürülmesine imkân tanıyan ürünlerimiz ile yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını saÄŸlıyoruz. Böylece bir yandan vatandaşın birikimlerinin devlet güvencesiyle deÄŸerine deÄŸer katarken; diÄŸer yandan da ülkemizin büyümesine destek oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Arslan, yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸların döviz cinsi tasarruflarının Türkiye’de deÄŸerlendirilmesini teÅŸvik etme hedefiyle, kısaca YUVAM olarak tanımlanan ‘Yurt dışında YerleÅŸik VatandaÅŸlar Mevduat Hesabı’nı da uygulamaya aldıklarını belirtti.

Arslan, "Küresel kaynaklı enflasyon ve Rusya-Ukrayna çatışmasının oluÅŸturduÄŸu gerilimlerin gölgesinde, dün olduÄŸu gibi önümüzdeki dönemde de bilanço kalitemizi koruyarak ekonomik faaliyetlerin yükselen ivmesine ve sürdürülebilirliÄŸine destek sunmaya devam edeceÄŸiz. 'Önce Halk, Sonra Bankayız' ilkemiz doÄŸrultusunda Türkiye’nin faydasına yönelik atılımlarda gösterdiÄŸimiz etkin varlığımızı koruyacağız." ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR