Dünya

Guatemala’daki Fuego Yanardağı faaliyete geçti

Guatemala Ulusal Volkanoloji Enstitüsü (Insivumeh), 3 bin 763 mt. yüksekliğindeki Fuego Yanardağının faaliyete geçtiğini açıklarken, yanardağdan cari lavların şimdiden 6 kilometre defa kıvrım ettiğini aktardı.

Guatemala’daki Fuego Yanardağı faaliyete geçti
23-09-2021 22:31

Orta ABD ülkesi Guatemala'nın adlı sanlı ve gezinsel kentlerinden Antigua'nın kısaca 16 kilometre batısında toprak düzlük Fuego Yanardağı faaliyete geçti. Guatemala Ulusal Volkanoloji Enstitüsü (Insivumeh) çeşidinden meydana getirilen açıklamada, 3 bin 763 mt. yüksekliğindeki Fuego Yanardağının faaliyete geçtiği, kül ve püskürtü püskürtmeye bitmeme etmiş olduğu aktarılırken, yanardağdan cari lavların şimdiden 6 kilometre kere büküm ettiğini bildirildi.

Tahliyeler daha başlamadı

Enstitü, Ulusal Afet Önleme Koordinasyonuna (Conred) ihtar seviyesini artırmasını ve başta Ceniza, Taniluya ve Trinidad kanyonlarına andıran yerleşme yerlerinde lüzumlu önlemleri almasını salık mektubu etti. Sivil Savunma Kurumu Sözcüsü David de Leon icra ettiği açıklamada, yanardağın faaliyet gelişimini izlediklerini fakat alanda boşaltma yapılmasına daha icap duymadıklarını açıkladı.

En akıbet 2018'de faaliyete geçmişti

Ülkenin başkenti Guatemala'ya 45 kilometre uzaklıkta mevcut Fuega Yanardağından çıkan kötü ve kül kitlesi kentin birtakımı noktalarından görüldüğü açıklandı. Guatemala'nın üç deli dolu yanardağından bir tanesi bulunan Fuega Yanardağında en akıbet 3 Haziran 2018'de şişman ortak patlama yaşanmış ve yakınlarda canlı 431 insan yaşamını kaybetmişti.

Saim Sevinç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR