Teknoloji

Gaziantepli bilim insanının liderliğindeki ekip, Antarktika seferine çıkıyor

Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi önümüzdeki ay başlıyor. 2. Antarktika Seferi’nin liderliğini Gaziantepli bilim insanı Doç. Dr. Burcu Özsoy yapacak.

Gaziantepli bilim insanının liderliğindeki ekip, Antarktika seferine çıkıyor
18-02-2018 15:09
Türkiye’nin kutup bilimleri alanında çalışan ilk ve tek merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin (PolReC) 4 üniversiteden 9 bilim insanında oluşan ön fizibilite ekibi, Antarktika’da kurulacak Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü için geçtiğimiz yılın şubat ayında Ulusal Antarktik Bilim Seferi -1’i gerçekleştirmişti. Ekip, Antarktik Yarımadası’ndan kutup dairesini de geçerek 1 ay boyunca araştırma yapmıştı. 

2. ULUSAL ANTARKTİK BİLİM SEFERİ BAŞLIYOR

Ekip, bölgede Türkiye’nin bilim üssünün kurulması için çalışmalarını döndükten sonra da tüm hızıyla sürdürdü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında gerçekleştirilecek 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi öncesi, yılın ilk Antarktik bilimsel çalışmalarının başladığını açıkladı. Ekip önümüzdeki günlerde 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ni gerçekleştirecek. İlk seferde de olduğu gibi ekibin liderliğini yine İTÜ PolRec Müdürü Gaziantepli Doç. Dr. Burcu Özsoy yapacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilen Türk Antarktik Seferi Ekibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çalışmalar hakkında bilgiler vermişti.

’"

Cumhurbaşkanlığı  ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da destek verdiği proje kapsamında 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin önümüzdeki ay başlayacağı belirtildi.

’"

GAZİANTEPLİ BİLİM İNSANI DOÇ. DR. BURCU ÖZSOY KİMDİR?

Gaziantep doğumlu Doç. Dr. Burcu Özsoy, 1993 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olduktan sonra lisans ve yüksek lisans/master eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünde tamamlamıştır. 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde göreve başladıktan 4 yıl sonra doktora çalışmasına devam etmek için, San Antonio’daki Texas Üniversitesi’nde (University of Texas at San Antonio UTSA) çalışmaya başlamıştır. Özsoy, uydu teknolojisi konusundaki çalışmalarını doktora esnasında özellikle istatistiksel matematik ve jeofizik bilimleri ile şekillendirmiştir. Doktora çalışmasını Antarktik kıtası ve etrafındaki deniz buzlarının uydu görüntüleri ile takibi konusu üzerine yaparak, Amerika Birleşik Devletleri’nde aynı konu ile ilgili çalışan bir çok yetkin bilim insanları ile aynı platformlarda çalışma imkanı bulmuştur, bunlardan birisi de NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’dir (Space Flight Center). 

’"

Doktora danışmanının “Mars mı Antarktika mı?” sorusuna verdiği cevapla hayatı kutup bölgeleri üzerinden şekillenmeye başlayan Özsoy, doktora çalışması çerçevesinde 2006 yılında Oden isimli buzkıran araştırma gemisinde Amerikalı ve İsveçli bilim insanları ile ilk Antarktik bilim seferine katılmış, bu sefer esnasında deniz buz gözlemlerine ilişkin yersel veriler toplayarak, uydu görüntüleri doğrulama ve aynı zamanda Antarktika da deniz buzu-iklim değişimi etkileşimine ilişkin çalışmalarda bulunmuştur. 

2011 yılından beri İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev almakta olan Doç. Dr. Özsoy, 2015 yılında Avrupa ülkeleri ile ortak, Arktik ve Antarktik bölgeleri içeren 3 Milyon Avro’luk Ufuk 2020 projesi kabul edilmiş, projenin Türkiye yürütücülüğünü yapmaktadır. 

 2015 yılı Ocak ayında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin (PolReC) kurucu müdürlüğünü yapmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek yetkin kutup araştırma merkezi olan PolReC, ulusal ve uluslararası bilimsel işbirlikleriyle Türk bilim insanlarının kutup bölgelerinde bilimsel çalışmalar yapması için destek vermekte, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olan Antarktika’da Türk Bilim Üssü Kurulması projesinin koordinasyonunu sağlamakta ve kutup bilim programı stratejisinde de ulusal çatı görevini üstlenmektedir. Doç. Dr. Burcu Özsoy, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, PolReC koordinasyonunda Şubat-Nisan 2017 tarihlerinde, " Türk Antarktik Türk Bilim üssü kurulması projesi” çerçevesinde gerçekleştirilen Birinci Türk Antarktik Bilim Seferi-1’in (TAE-1) sefer liderliğini yapmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg – Ar Merkezi koordinasyonunda bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II), Bilimsel Araştırma Üssü Projesi’ne katkı sağlamak için kırktan fazla üniversite ve çeşitli kurumlardan yüze yakın araştırmacı katılacak ve seferde yaklaşık 40 bilim insanımız kıtaya ayak basarak bilimsel çalışmaları yürütecekler.

Uluslararası işbirlikleri kapsamında diğer ülkelerin bilim üslerinde çalışmalarını yapacak bilim insanlarımızın Antarktika’ya gidişi Ocak 2018’de başladı. Bunu takiben İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi Şubat-Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve bilimsel araştırma gemisi ile bilim insanlarımız kıtaya seyir yapacaklar. Ayrıca on bilim insanımız da kıtada bir aylık kamp kurarak bilimsel çalışmalarını burada gerçekleştirecekler. 

TAE-II’nin de sefer liderliğini yapacak olan Özsoy, bir erkek çocuk annesidir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR