Özel Haber

Gaziantep'te görülmesi gereken yerler

Gaziantep, tarihinden yemeğine, kültüründen coğrafyasına; Güneydoğu'nun parlayan yıldızı olmaya devam ediyor

Gaziantep'te görülmesi gereken yerler
26-08-2021 13:04
GAZİANTEP
Gaziantep her yıl binlerce turiste ev sahipliği yaparak Türkiye'ye ekonomik açıdan çok büyük katma değer sağlıyor. Gaziantep'in en fazla turist çeken ve mutlaka görülmesi gereken yerleri sizler için derledik. 

Rumkale

Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde yer alan Rumkale, bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için, ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılıyor. Rumkale aynı zamanda dini turizmin de bir parçası dır. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır. 

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep denilince hemen akla gelen yerleden birisi de bakırcılar çarşısıdır.  Genellikle Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan çarşıda bakırcılar haricinde birçok el sanatı esnafının üretim yapmaktadır. Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizleri adeta başka bir döneme götürmektedir. Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülen çarşıda bakırcılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

Hamam Müzesi

Gaziantep kültürünün bir sembolü olan, türkülere konu olan, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Hamam Müzesi, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. 1577 tarihinde yapıldığı bilinen Hamam, 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak, Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür.

Karkamış Antik Kenti

Gaziantep'in Karkamış ilçesi yakınlarında yer alan Karkamış Antik Kentinde yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, M.Ö. bin yıl başlarındaki yaşam biçimine, giysilerine ve kültürüne ışık tutmaktadır. Karkamış kabartmalarının, büyük çoğunluğu bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yesemek Açık Hava Müzesi

İslahiye ilçesinin 22 kilometre güneydoğusundaki Yesemek köyünün Karatepe sıralarında yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, Gaziantep tarihine ışık tutan mekanlardan birisidir. Arazi, menekşemsi gri renkte, literatürde dolarit adıyla bilinen çok ince gözenekli bazalt taşlarından oluşmaktadır. Yesemek Açık Hava Müzesi; devasa bir atölye ve atölyede meslek icra eden heykeltıraş sayısı değerlendirdirildiğinde, o dönemde bu topraklarda yaşayanların sanata verdikleri önemi de gözler önüne sermektedir.

İslam Bilim Tarihi Müzesi

Türk ve Müslüman bilim adamlarının kesimlerine, bilimsel başarılarına ve bu başarıların ürünlerine ev sahipliği yapan İslam Bilim Tarihi Müzesi, İslam kültür coğrafyasındaki  birçok ilki ve yeniliği barındıran bir müzecilik anlayışıyla ziyaretçileriyle buluşmaktadır. İslam medeniyetinin bilim ve teknik alanındaki rolünün anlatıldığı İslam Bilim Tarihi Müzesi'nde, Müslüman Bilim İnsanları tarafından yapılan ve günümüze küçük değişikliklerle ulaşmış birçok icat ve keşif eşliğinde tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR