Gündem

Gaziantep Büyükşehir ve Miyamoto-Protek Ortaklığında 40 Bin Haneye Ulaşıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Miyamoto-Protek Firması iş birliğinde coğrafi bilgi sistemi temelli uygulama üzerinden Gaziantep şehir merkezindeki az hasarlı yapıların denetimleri kapsamında kısa sürede 40 bin haneye ulaşıldı.

Gaziantep Büyükşehir ve Miyamoto-Protek Ortaklığında 40 Bin Haneye Ulaşıldı
24-08-2023 14:15
24-08-2023 14:21
GAZİANTEP

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremler sonrası Gaziantep şehir merkezinde etkilenen az hasarlı evler ile küçük işletmelerde son durum, çatlakların ne anlama geldiği ve yapılacak tamirat hakkında vatandaşları bilgilendirme amacıyla kontroller sürüyor.

Projenin devam eden ilk fazında 30 kişilik ekip, yaklaşık 5 bin bina, 40 bin hane ve 160 bin kişiye ulaşıldı. Deprem hakkında farkındalık oluşturmak için bilgilendirme çalışmaları da yürüten ekipler muhtarlar ve irtibat ofisleri aracılığıyla mahallelerde toplantılar düzenliyor. 

MİYAMOTO: GAZİANTEP BU ÇALIŞMANIN PİLOT ŞEHRİ VE MERKEZİ OLMUŞ OLDU

 Sahada yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Uluslararası MiyamotoProtek Şirketi’nin Global CEO’su Dr. Kit Miyamoto, projeyi Gaziantep geneline yayarak daha fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini aktararak şunları söyledi:

 “Uluslararası fonun arttırılması için başvurduk. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle çok daha hızlı ilerliyoruz. Bu noktada teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışma tamamen Türk mühendisler tarafından yürütülüyor. Binaları incelemeye geldiğimizde insanlar binadaki durumun ne olduğunu, çatlakların ne anlama geldiğini öğrenmeleri genelde en çok ihtiyaç duydukları şey oluyor. Oturdukları binalara inceleme sonrası sıkıntı yoksa güven duymalarını sağlıyor. Gaziantep bu çalışmanın pilot şehri ve merkezi olmuş oldu ve diğer depremden etkilenen bölgelere örnek olacak. Detaylı incelemeler genişleteceğimiz şekilde ilerleyecek.”

Miyamoto konuşmasında ayrıca çalışmaların devam edeceğini ifade ederek, “Bu iki devasa deprem son yüzyılda kimsenin yaşamadığı boyuttaydı. Türk halkı bu büyük depremlere karşı başarılı bir şekilde dayanıp devam eder bir durumda. Bu takdire şayan bir durum” diye konuştu.

KIZIL: EKİPLER DEPREME KARŞI BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN BURADALAR

Projenin Türkiye Koordinatörü İnşaat Mühendisi Mustafa Kızıl ise çalışmanın amacını vatandaşlara anlattıklarında olumlu dönüşler aldıklarını söyleyerek şunları söyledi:

“Vatandaşlar binalarıyla ilgili dikkatli ve temkinli olsunlar. Bilgilendirmeye gelen, elinde yetki belgesi olan arkadaşlarımıza yardımcı olsunlar. Depreme karşı bilinçlendirmek için buradalar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu projenin ilk olarak şehirde başlamasının önünü açan, bu noktada inisiyatif alan, her türlü kolaylığı sağlayan bir kurum oldu.”

PROJE VATANDAŞLARIN MERAK ETTİĞİ SORULARI CEVAPLIYOR

Erken iyileşme sürecine katkı sunmak amacıyla yürütülen projede sahada bulunan mühendisler, kapsamlı değerlendirme ayrıntılarını, hasar modellerini ve temel yapı ögelerini belgelemek için CBS tabanlı “Survey123” uygulamasını kullanarak, bina hasarı hakkında doğru ve verimli veri topluyor. Toplanan verilerle hanelerde yaşayan vatandaşlara durum hakkında bilgiler verilerek merak edilen sorular cevaplanıyor.

YENİDEN YAPILANMA İÇİN HESAPLAMALAR YAPILIYOR

Proje ile hassas onarım maliyet tahminleri oluşturmak için uygulama aracılığıyla geniş algoritmalardan yararlanarak, belgelenmiş hasarlara ve onarım için gereken malzemelere dayalı keşif/metraj listesi hazırlayacak. Böylelikle yeniden yapılanma çabaları için verimli bütçeleme ve kaynak tahsisi planlanabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR