Dünya

Filistin'den fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrılarına karşı uyarı

Filistin, fanatik Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrılarına karşı uyarıda bulundu.

Filistin'den fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrılarına karşı uyarı
09-05-2021 19:41
Kudüs

Filistin DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Ä°srail resmi makamları, iÅŸgal devletinin Kudüs’teki belediyesi ve aşırı saÄŸcı Yahudi yerleÅŸimci derneklerinin iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’ün cadde ve sokakları ile Eski Åžehir beldesinde provokatif yürüyüş çaÄŸrılarına karşı uyarıda bulunuyoruz.” denildi.

Açıklamada, fanatik Yahudilerin “Kudüs’ün BirliÄŸi Günü” olarak isimlendirdikleri, Ä°srail’in DoÄŸu Kudüs’ü iÅŸgal yıl dönümü münasebetiyle Mescid-i Aksa’ya toplu baskınlar düzenleme çaÄŸrıları yaptığına dikkat çekilerek, Ä°srail hükümeti “terörist Yahudi örgütlerin” bu baskınlarda daha geniÅŸ yer almalarına destek vermekle suçlandı.Ä°srail’in DoÄŸu Kudüs’ü YahudileÅŸtirme çalışmalarını hızla sürdürdüğü ve Mescid-i Aksa’yı zamansal ve mekansal olarak bölme çalışmalarını güçlendirdiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, fanatik Yahudi derneklerinin daha çok genç Yahudi nesillerin Harem-i Åžerif’e baskın düzenlemesine katılımını saÄŸlamaya çalıştığı belirtildi.Filistin Yönetimine baÄŸlı Kudüs’teki Müslüman ve Hristiyan Mukaddesatına Destek Heyeti BaÅŸkanı Hanna Nasır, Ä°srail’in Harem-i Åžerif’te Yahudilere ibadet etme imkanı saÄŸlayarak Mescid-i Aksa’nın statüsünü deÄŸiÅŸtirmeye çalıştığını belirtti.Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Fanatik Yahudilerin çaÄŸrısı, iÅŸgal devletinin Mescid-i Aksa’da Yahudilerin ibadetini daimi hale getirme çabalarını teyit ediyor.” dedi.ABD’nin eski baÅŸkanı Donald Trump’ın birleÅŸik Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanıdığını hatırlatan Nasır, fanatik Yahudilerin bu kutlama ve baskınlarla Ä°srail’in DoÄŸu Kudüs’teki egemenliÄŸini güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.Aşırı saÄŸcı fanatik Yahudi gruplar Ä°brani takvimine göre kutladıkları, Ä°srail’in 1967’deki DoÄŸu Kudüs’ün iÅŸgalinin bu yıl ramazanın 28. gününe denk gelen "Kudüs Günü" olarak adlandırdıkları 10 Mayıs Pazartesi günü Mescid-i Aksa'ya büyük bir baskın düzenleyeceklerini açıklamıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşananlar

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs, Åžeyh Cerrah Mahallesi'nde yaÅŸayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. Ä°srail polisinin Mescid-i Aksa’daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi tırmandırıyor.

İsrail polisi, 7 Mayıs'ta teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa'daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti.

Filistin Kızılayı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205 Filistinlinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail polisinin Filistinlilere dünkü müdahalesinde ise 90 kişi yaralanmış, Filistin Kızılayı yaralananlar arasında bir yaşında bebek ve çocukların da olduğunu açıklamıştı.

Bugün sabah namazı sonrası İsrail polisi, Mescid-i Aksa'dan çıkan cemaate yine plastik mermi ve ses bombaları ile müdahale etmiş, 10 kişiyi yaralamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR