Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, fethin yıl dönümünde İstanbul'da sabah namazı programına katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul’un fethinin 569. yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya Camisi’nde sabah namazı programına katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, fethin yıl dönümünde İstanbul'da sabah namazı programına katıldı
29-05-2022 09:02
Ä°stanbul

Fetih Suresi ve sabah namazının ardından cemaate hitap eden ErbaÅŸ, fethin yıl dönümünde fetihle camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi’nde olmanın çok anlamlı olduÄŸunu anlattı.

“Cenabı Hak, fethi nasıl 569 sene önce bu ümmete, bu millete nasip ettiyse bundan sonra da gönüllerimizi Rabbimizin maÄŸfiretine açsın inÅŸallah.” diyen ErbaÅŸ, Müslümanların beldelerin fethinden önce gönülleri fethettiÄŸini söyledi.

Erbaş, şöyle konuştu:

“Kur’an’ın nuruyla, bu Kur’an ki zaten gönülleri fethetmek için gönderildi. ‘Bu kitabı insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarasın diye sana gönderdik Ey Habibim’ Rabbimiz öyle buyurdu ve Peygamber Efendimizin en büyük mucizesi olan Kur’an’da insanları karanlıklardan aydınlığa çıkardı. Medine’ye saldıran müşriklere karşı hem ÅŸehri hem Peygamberimizi korumak için Bedir’de gençler Efendimizin yanında yer aldı. Gençlerin Uhud ve Hendek savaÅŸlarında da Hz. Muhammed’in yanında yer aldı. Hendek’te hem ÅŸehri hem Ä°slam'ı, Müslümanları korumak için gençler yer aldı. Sonra bir hadisi ÅŸerif duydular Peygamber Efendimizden. ‘Konstantiniyye mutlaka feth olunacaktır, onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onu fetheden asker ordu, ne güzel askerdir ne güzel ordudur.’ Bu hadisi ÅŸerifi duyan müminler yerinde durabilir mi? Yaşı ilerlemiÅŸ ama gönlü genç olan Ebu Eyüp El Ensari, yanında gençlerle yola çıktı. Ä°stanbul’a kadar geldi. Yüzlerce sahabi buralarda ÅŸehit oldu. Bu ÅŸehri fethetmek, Ä°slam’a kazandırmak için, MüslümanlaÅŸtırmak için.”

“Burada 5 bin kiÅŸi Hz. Ebu Eyüp El Ensari ile birlikte Ä°stanbul’a geldi." diyen ErbaÅŸ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha sonraki süreçte bu hadisi ÅŸerifin müjdesine nail olmak için nice fetih mücadeleleri verildi ama ÅŸehri Ä°stanbul fatihini bekliyordu. Fatih Sultan Mehmet Han’ı bekliyordu. Fatih olmak demek ki ona nasip olacaktı. 1453 yılında, 21 yaşında artık fethin zamanı gelmiÅŸti. ‘Elde sensin dilde sen, gönüldesin baÅŸtasın. Fatih’in Ä°stanbul’u fethettiÄŸi yaÅŸtasın.’ Diyor ya ÅŸair iÅŸte sizler gibi gençler görüyorum. Fatih’in yaşında gençler ÅŸu anda Fatih’in emaneti fethin emaneti Ayasofya Camisi’nde sabah namazında birlikte secde etti. Ä°nÅŸallah sizler nice insanların gönüllerini fethederek namaz kılmayan insanların, namaz kılmayan arkadaÅŸlarınızın namaz kılmasına vesile olarak fetihler gerçekleÅŸtireceksiniz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR