Özel Haber

Çıksorut’un ilginç hikayesi...

Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu, Çıksorut Mahallesi’nin isminin nereden geldiğini tarihi kayıtlara dayanarak anlatıyor.

Çıksorut’un ilginç hikayesi...
18-04-2018 15:03
Gaziantep’te mahallelerin isimlerinin anlamını ve tarihini yapılan araştırmalar ve tarihi belgelerden faydalanılarak izleyiciye aktaran Yerinde Sohbetler programının ekibi, Çıksorut isminin anlamını ve tarihini araştırdı.

Yapımcı ve sunucu Başak Akay ile kameraman Hacı Adnan Dede, Çıksorut isminin nereden geldiği sorusuna yanıt bulmak için önce mahalleye gidip orada yaşayanlarla konuştu. Ardından araştırmacıların görüşlerine başvurdu. İşte Çıksorut’un ilginç hikayesi...

’"

*Asım Mıhcıoğlu - Başak Akay

İSİM SOMURTKAN BİR DEĞİRMENCİDEN GELİYOR

Yerinde Sohbetler ekibinin Çıksorut ismi ve tarihi ile ilgili sorularını yanıtlayan araştırmacı Asım Mıhcıoğlu, iki görüş olsa da Çıksorut isminin eski yıllarda mahallede yaşayan somurtkan bir değirmenciden geldiği görüşünün daha ağır bastığını söyledi. Detayları Mıhcıoğlu şöyle anlatıyor: “Çıksorut ile ilgili 2 görüş var; ama biri daha mantıklı; çünkü değirmenden bahsediliyor. Değirmenci somurtkan ve pek konuşmayan bir adamdır. Bir de yeri yüksekte olduğu için oraya daha önce Çık-Somurt denilir. Antep şivesinde somurt için sorut-soruttu, ‘niye soruttun’ da denilir. Oraki ‘M’ harfi atılır niyeyse.”

‘ŞEYH’ GÖRÜŞÜ DE VAR

Mıhcıoğlu, diğer görüş ile ilgili de şunları söyledi:  “Kırmızı benizli bir şeyhin adının bugüne kadar kaldığı da söyleniliyor. Ondan dolayı bugün Çıksorut deniliyormuş. Şeyhin orada evinin olduğu ve orada oturduğu anlatılır. Fakat ben bu görüşe çok itimat edemiyorum.”

Özellikle değirmenden dolayı ilk görüşün daha ağır bastığını belirten Mıhçıoğlu, ‘sorut’un huysuz, somurtkan değirmenciden, ‘çık’ın da değirmecinin yüksek bir yerde olan değirmeninden geldiğini anlattı. Mıhcıoğlu, bu görüşün daha mantıklı olduğunu ve araştırma sonuçlarının da bu yönde olduğunu ifade etti.

"ÇIKSORUT İSMİ OSMANLI TARİHİNDE YOK"

Çıksorut’un tarihini de anlatan Mıhcıoğlu, “Osmanlı tarihinde Çıksorut adı yok. Yazıcık adı var. Çıksorut yerleşim bölgesi değildi. Çünkü bizim en son yerleşim bölgemiz mağarabaşıdır. Mağarabaşı ile Çıksorut arasında da 500-600 metre var. Mağarabaşından sonra yerleşim biterdi. Sonrası hepsi bostandı” ifadelerini kullandı.

">YERİNDE SOHBETLER - ÇIKSORUT MAHALLESİ PROGRAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


’"

*Çıksorut Mahallesi

Tacettin BORAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR