Gündem

Bin 300 kamyoncu kontak kapatmak üzere

Gaziantep Otobüsçüler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Cengiz Polat, Gaziantep’te bin 300’e yakın kamyoncunun artan mazot fiyatları ve mesleki yeterlilik belgelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kontak kapatmak üzere olduğunu söyledi.

Bin 300 kamyoncu kontak kapatmak üzere
30-11-2017 09:41
Gaziantep Otobüsçüler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Cengiz Polat, Gaziantep’te bin 300’e yakın kamyoncunun artan mazot fiyatları ve mesleki yeterlilik belgelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kontak kapatmak üzere olduğunu söyledi. Polat, “Kamyoncu esnafı akaryakıta yapılan zamlardan dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Yapılan zamlardan dolayı esnaf şu an kan ağlıyor” dedi.

SRC belgesinden yana da dertli olduklarını dile getiren Başkan Cengiz Polat, “Esnafın kazancı kalmadı. Kamyonlar yola çıkınca köprü geçişi ödüyor. Otobanda HGS ücreti ödüyor. Bunlarda yetmezmiş gibi bir de SRC çıkardılar. Esnaf bundan da çok tedirgin. SRC Belgesi getiriliyorsa ehliyete ne gerek var. O zaman ehliyeti kaldırsınlar. Ehliyeti olan bir çok esnaf SRC belgesini alamıyor. Yani sınavlarda başarılı olamıyor. Esnafımızın çoğu ilkokul mezunu ama sınavda sorulan sorular üniversite düzeyinde. Bir çok kişi arabasında çalıştıracak şoför bulamıyor. Şoföründe cebinde ehliyeti var, SRC belgesi olmadığı için iş bulamıyor” ifadelerini kullandı.

GİDERLER ARTI GELİRLER AZALDI

Petrol varil fiyatlarında yaşanan artışın benzin ve mazot fiyatlarına zam olarak yansıması mazotun litre fiyatının 5 lirayı geçmesi nakliye esnafını ile şoförleri etkiledi. Zamma tepi gösteren şoförler, maliyetlerin artmasına karşın gelirlerinin sürekli olarak aynı kaldığını hatta azaldığını öne sürdü. Otobüsçüler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Cengiz Polat, kamyoncu esnafının motorin fiyatlarıyla baş edecek durumunun kalmadığını savunarak, motorine geçen yıldan bu yana yüzde 40 zam yapılırken, nakliye fiyatlarının aynı kaldığını belirtti.

BAŞKAN POLAT PUSULA’YA KONUŞTU

Esnaf sorunlarını PUSULA’ya anlatan Başkan Cengiz Polat, şöyle konuştu: “ Kamyoncu esnafı akaryakıta yapılan zamlardan dolayı büyük sıkıntı yaşıyor. Yapılan zamlardan dolayı esnaf şu an kan ağlıyor. Şehir içinde cuzi olarak gözüken rakamlar uzun yola çıkınca çok büyük rakamlara tekabül ediyor. Esnafın kazancı kalmadı. Kamyonlar yola çıkınca köprü geçişi ödüyor. Otobanda HGS ücreti ödüyor. Kazancımızın tamamı geri vergilere ve belgelere gidiyor. Eve ekmek götürecek para dahi kalmıyor. Bu şartlar altında yaşam mücadelesi veriyoruz. Herkes bize bu dertlisiniz para kazanamıyorsanız bu işi yapmayın diyor ama biz gözümüzü bu meslekte açtık. Başka işten anlamıyoruz. İktidarın iyileştirme yapmasını istiyoruz” dedi.

ESNAF SRC SINAVLARINI GEÇEMİYOR

SRC belgesinden yana da dertli olduklarının altını çizen Polat, “ Esnafın başına bir de SRC belgesi çıkardılar. Esnaf bundan da çok tedirgin. SRC Belgesi getiriliyorsa ehliyete ne gerek var. O zaman ehliyeti kaldırsınlar. Ehliyeti olan bir çok esnaf SRC belgesini alamıyor. Yani sınavlarda başarılı olamıyor. Esnafımızın çoğu ilkokul mezunu ama sınavda sorulan sorular üniversite düzeyinde. Bir çok kişi arabasında çalıştıracak şoför bulamıyor. Şoföründe cebinde ehliyeti var, SRC belgesi olmadığı için iş bulamıyor.

BİN 300 ESNAF KONTAK KAPATABİLİR

SRC belgesi sevdasından vazgeçilmezse birçok esnafın kontak kapatacağını iddia eden Cengiz Polat, “Şu an için odamıza kayıtlı bin 300 esnaf var. Ama bir çoğu zamlardan ve SRC belgesinden dolayı dertli. SRC belgesi sevdasından vazgeçilmezse birçok esnaf kontak kapatarak, kamyonunu kilitleyecek. Karkamış Sınır Kapısı açıldığı günden bu yana sınır köylerinde kamyon alımları yaşandı. Esnaf Suriye’ye gidip gelince acaba bir ekmek parası kazanabilir miyiz umuduyla kamyon alıyor.

Esnafımızın yüzde 80’ini hanımın kolundaki bileziği, kulağında küpesini bozdurup kamyon alıyor. Vergilerden, mazot giderlerinden ve belge paralarından dolayı elimizde avucumuzda ne varsa verip geliyoruz eve ekmek dahi götürecek para kalmıyor. Bundan dolayı esnaf çok sıkıntılı”

K1 DEDİLER ALDIK, SRC DEDİLER ALDIK

Halil Ateş 7 yıldır kamyonculuk yaptığını ifade ederek bu işin baba mesleği olduğunu ancak bu zamlar nedeniyle mesleği bırakma noktasına geldiğini söyledi. Ateş “K1 dediler aldık, SRC dediler aldık, psikoteknik dediler aldık. Bizim her şeyimizi tamken akaryakıta gelen zamlar elimizi kolumuzu bağladı. Gemilerde yatlarda keyif süren sefa süren insanlar 3 liraya mazot alıyor, memleketin yükünü taşıyan kamyoncular 5 liraya mazot alıyor. Hiçbir kamyoncunun göstergesi çalışmaz. Her kamyoncunun göstergesi vardır. Ya bir santim mazot vardı ya 3 santim mazot vardır fazla mazot alamıyoruz” şeklinde konuştu. (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR