Gündem

Bakan Koca’nın teklifini reddetti! İşte ‘fidanların babası’ Şeyhmus Erginoğlu’nun hikayesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin ziyaretinde 20 yılı aşkın süredir kendi imkanlarıyla satın aldığı fidanları diken ve şehirde 'Şeyhmus Amca' ismiyle tanınan Şeyhmus Erginoğlu ile şehir hastanesi bahçesinde ağaç dikti.

Bakan Koca’nın teklifini reddetti! İşte ‘fidanların babası’ Şeyhmus Erginoğlu’nun hikayesi
02-09-2023 18:08

Mardin'i ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, valilik ve AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinin ardından yapımı süren şehir hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Bakan Koca, kentin doğasına katkıda bulunmak amacıyla 20 yılı aşkın süredir kendi imkanlarıyla satın aldığı fidanları diken ve "Şeyhmus Amca" ismiyle tanınan Şeyhmus Erginoğlu ile hastane bahçesinde ağaç dikti.

BAKAN KOCA’DAN EV YAPMA TEKLİFİ

Koca, bahçeyi Erginoğlu’na emanet ederek, "Fidanların babası Şeyhmus amcamız, Allah sizden razı olsun. Şehir Hastanesi’nin ormanını da size emanet ediyoruz. Hem üniversite gençliği, hem hastane çalışanları ve hasta yakınları için geniş bir alanı ağaçlandıralım istedik. Buralar size emanet. Burada istersen 3 odalı, 4 odalı, 2 odalı ne kadar istersen bir ev de yapmak istiyoruz. Ben yapacağım, devletin kesesinden olmaz" dedi.

"EVİM VAR, DEVLETE ZARAR VERMEK İSTEMİYORUM"

Erginoğlu ise Koca’nın teklifini reddederek, "Buraya da bakacağım, oraya da bakacağım. Gece 01.00'de bile kalkıp gidiyorum. Sıhhatim yerinde, 20 kişi bile benim kadar çalışamaz. Benim evim var, devlete zarar vermek istemiyorum. Dualarımız sizinle" diye konuştu.

İŞTE ŞEYHMUS ERGİNOĞLU’NUN HİKAYESİ

Mardin´de, 28 yılda, ilk başlarda kendi imkanlarıyla daha sonra Orman Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle Savurkapı semtindeki çöplük alanı, diktiği 11 binin üzerindeki fidanla yeşillendiren Şeyhmus Erginoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen fidan dikimine ve bakımlarına devam ediyor.

DHA'nın haberine göre küçük bir ormana dönüşen 48 dönümlük çöplük alan, şimdilerde kuşların yuva yaptığı, insanların yaz aylarında gölgesinde serinlediği bir alan haline geldi. Çöplük alanı dışındaki yerlerle birlikte 28 yılda, 15 binin üzerinde fidan diken Erginoğlu, gençlere çağrıda bulunarak fidan dikmeleri tavsiyesine bulundu.

Erginoğlu, "Gençlerin en azından bir ağaç dikmelerini tavsiye ediyorum. Mardin ağaçlık alanları kısıtlı olduğundan beraberinde kuraklık da yaşanıyor. Ancak herkes bir ağaç dikse her yer ormanlık alana dönüşür ve ağaçlar yağmuru çeker, kuraklık yaşanmaz. Geçen sene beni Ankara'ya davet etmişlerdi, Türkiye'de en fazla ağaç diken biri olarak ödül verdiler bana" diye konuştu.

"YENİ ALANLARDA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEĞİM"

İlerlemiş yaşına ve bükülen beline rağmen çöplükken küçük bir ormana dönüştürdüğü alanın düzenli olarak bakımını yaptığını söyleyen Erginoğlu, "Gönüllü olarak 12-13 yıl önce hep buraya ağaç dikmekle uğraştım. Buraya bağlı olan kayıp çeşmeyi de açtırarak bu ormanlık alana akmasını sağladım. Kendim de her gün buraya gelip sulamasını yapıyorum. Bazen gündüz geliyorum bazen de akşamları.

Bazı ağaçların bakımlarını da yapıyorum. 2 bin 250 kayısı ağacı, 60 tane ceviz ağacı, 200 tane de zeytin ağacıyla birlikte burada çeşit çeşit ağaçlar bulunmaktadır. Halen ağaç dikmeye devam ediyorum. Mardin´in farklı farklı yerlerinde binlerce ağaç diktim. Bazı çöl alanlara ve hazine arazilerine 1 tona yakın palamut attım ağaçlanması için. Palamut biraz geç çıkıyor ama çıktığı zamanda ömürlüktür. Yeni alanlarda ağaçlandırma çalışmasına devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

MEMURLUK TEKLİF EDİLDİ, KABUL ETMEDİ

Ağaçların da insanlar gibi canlı olduğunu kaydeden Erginoğlu, şunları söyledi:

"Ben de hat minibüsü vardı, onu da 550 bine satarak, bütün parayı buralara harcadım. 2001 yılında o zamanın valisi bana memurluk teklif etmişti. Ben kabul etmedim. Bu işi gönlümce yapıp hiç kimseden para almıyorum.

Asla para karşılığı hiçbir hasenat yapmam. Mardin´de ayrıca tıkanan veya kaybolan çeşmeleri de açıyorum. Çeşme ve kuyular malum çok derin olurlar. Metrelerce derinliğe inip yıllarca kapalı olan çeşmeleri açtım.

Mardin'de benden başka o çeşmeleri açan yoktu. Açtığım çeşmeler nedeniyle para teklif eden oldu ama kabul etmedim. Ben Allah'ın izniyle bu işime devam edeceğim. Şu an ben 74 yaşındayım. Allah'a şükür sıhhatim yerindedir. Allahutaala çalışan insanı sever. Geçen sene 300 ağaç, bu sene de 100 tane daha diktim.

Karşı taraftaki dağlık alanı da bu sene veya önümüzdeki sene ağaçlandıracağız. Ağaçların hem hayvanlara hem insanlara hem de havaya faydası çoktur. Her sene insanlara buraya gelip ağaçtan meyveler topluyorlar. Burası sadece benim değil hepimizindir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR