Dünya

AB: 'Denizaltı krizi' hoppadak Fransa'yı değil hepsi Avrupa'yı ilgilendiriyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Avustralya'nın Fransa ile denizaltı anlaşmasını silme etmesinin arkası sıra yaşanmış olan krize bağlı "Bu mevzunun kâffesi Avrupa'yı ilişik birlikte dava bulunduğu hususunda uygun kalındı" dedi.

AB: 'Denizaltı krizi' hoppadak Fransa'yı değil hepsi Avrupa'yı ilgilendiriyor
24-09-2021 16:18
Paris

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, France 24'e verdiği röportajda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Amerika Başkanı Joe Biden'ın "denizaltı krizine" bağlı meydana getirdiği telefon görüşmesi hakkında eş açıklamadan mutlu bulunduğunu söyledi.

Fransa Savunma Bakanı Parly 'denizaltı krizi' dolayısıyla Senato'da yuhalandıTransatlantik ilişkilerde Avustralya denizaltı krizi

Ancak bunun yaşama geçirilmesi icap ettiğini ve bunun devir alacağını anlatım fail Borrell, Amerika ile Avrupa ortada düzenlilik ve defans dalında müşterek izlem ortaya bırakmak ve buna benzeri krizlerin yaşanmasını mâni olmak düşüncesince doğacak ay Washington'a gideceğini belirtti.

Borrell, Hint-Pasifik bölgesinde defans dalında meydana getirilen iş donanmasında Fransa'nın ve Avrupa'nın, hastalık toprak almadığını bilmeye hakkı bulunduğunu, Fransa'nın bölgedeki askeri varlığının Avrupa devletleri süresince "en önemlisi" bulunduğunu aktardı.

"Bu dava hoppadak Fransa'nın değildir. Dışişleri bakanları bu mevzunun topu topu Avrupa'yı ait müşterek dava bulunduğu hususunda uygun kaldılar." ifadesini kullanan Borrell, Avrupa'nın Hint-Pasifik bölgesinde mevcut olmak istediğini, bölgedeki sularda deveran özgürlüğünün kendileri düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Borrell, bölgedeki iktisadi devim bilimi dikkate alındığında burada toprak almamaları şeklinde evren siyasetinde mevcut olmanın güç olacağına ayraç etti.

"Avrupa'nın savunmasını istiyor musunuz?" sorusuna cevap verici Borrell, "Bunun düşüncesince aylık alıyorum. Bunu geliştirmekle sorumluyum. Görevim düzenlilik ve defans dalında eş yöntem geliştirmek." sanarak konuştu.

Borrell, fakat bu mevzunun Avrupa ülkelerinin tümünün eş görüşü olmadığını kaydetti.

Macron ve Biden, 22 Eylül'de icra ettikleri telefon görüşmesinde, "denizaltı krizinin" peşi sıra itimatı güvence fail koşulları tekvin etmek ve eş hedeflere erişmek düşüncesince konkre önlemler önermeyi amaçlayan dip danışma dönemini başlatmaya değişmeyen vermişti. Macron, bu bağlamda Fransa'nın Washington Büyükelçisi'nin doğacak hafta ABD'deki görevine dönmesi anlamında değişmeyen almıştı.

Avustralya, Amerika ve İngiltere arasındaki AUKUS anlaşması

Avustralya, Amerika ve İngiltere kabilinden 16 Eylül'de imzalanan AUKUS anlaşmasının ardından, Avustralya'nın Fransız Naval Group'la vardığı 12 anadan görme dizel elektrikli denizaltı inşasını öngören 90 bilyon Avustralya doları (66 bilyon Amerika doları) değerindeki sözleşmenin silme edilmiş bulunduğu açıklanmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 16 Eylül'de "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile müşterek inanma birlikteliği kurmuştuk ve bu güvene yezitlik edildi." açıklamasını yapmıştı.

17 Eylül'de Macron'un direktifiyle Fransa'nın Canberra ve Washington Büyükelçileri'ni danışma etmek şartıyla çabucak arka davet sonucu aldıklarını açıklanan Le Drian, ABD'nin tutumunu "hayal kırıklığı" kendisine nitelendirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR