YENİLENEBİLİR ENERJİ ve PETROL ÜRÜNLERİNİN YENİ DÜNYA DÜZENİNDEKİ ETKİSİ

İslim Arıkan
İslim Arıkan
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve PETROL ÜRÜNLERİNİN   YENİ DÜNYA DÜZENİNDEKİ ETKİSİ
18-05-2021
Petrol dünyanın en kıymetli ve vazgeçilmez hammaddelerinden biri olmaya devam etmektedir.  Petrol şimdiye kadar bilindiği üzere ulaşım, enerji, petrokimya ürünlerinde kullanılmaktadır.
Petrokimya ürünleri; plastik, deterjan, kozmetik, ilaç, tıbbi malzemeler, gübre, tekstil, ev ürünleri, oyuncaklar, dijital cihazlar, araçlar, güneş enerjisi panelleri, rüzgar türbini kanatları, bataryalar, yalıtım malzemeleri gibi, kısacası elektrik, mekanik, inşaat, sağlık, ulaşım, otomotiv, tarım, savunma, uzay v.b tüm sektörlerde, hayatımızın her alanında kullandığımız ürünlerdir.
Neredeyse hayatımızda petrolün katkısının olmadığı hiçbir ürün bulunmamaktadır.
Peki bu kadar önemli bir kaynağı kimler üretiyor ve yönetiyor?
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü olan OPEC’in (Organization of Petroleum Exporting Countries) en büyük ham petrol rezervlerine sahip ilk 5 Ülkesi; Venezuela, Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt’ tir.(OPEC, 2019)
Buna karşılık dünyanın en çok petrol üreten Ülkelerinde ilk sırayı OPEC üyesi olmayan ABD ve Rusya almaktadır.
OPEC petrol satışlarını dolar üzerinden yapmaktadır. Bundan dolayıdır ki, doların dünya ticaretinde gücünü arttıran en etkili sektörlerden biri petroldür. 
Dünya petrol rezervlerine sahip olan Ülkelerin petrol gelirlerinin getirdiği avantajlar, dolarla ticaret yapıldığı için, kendi Ülkelerine değil, Amerikan ekonomisine kaynak oluşturmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji açısından petrolün yerine geçtikçe, dolaşımda olan dolar miktarı ve ABD dolarının dünya ticaretinde etkisi de azalacaktır.
Kısacası; Yenilenebilir enerjinin artması, doların dünya üzerindeki emperyalist etkisinin azalmasına yol açacaktır.
Yenilenebilir enerji santral yatırımları, doların Ülkeler üzerindeki ekonomik baskısını azaltmakla beraber, fosil yakıtların kullanımını kısmen de olsa düşüreceğinden, çevreye zararını da azalacak ve ekolojik dengeyi koruyacaktır.
Diğer taraftan, yenilenebilir enerji yatırımları ile enerji ihtiyacının sağlanmasında petrol  bağımlılığı azalsa da, petrolün petrokimya ürünleri açısından  önemi ve etkisi bu süreçte devam edecektir.
Fosil kaynaklardan elde ettiğimiz ürünlerin, sentetik teknolojiler ile elde edilmesi fosil kaynaklara bağımlılığımızı azaltacaktır. Ülkemizin de bu doğrultudaki arge çalışmaları, arge teşvikleri hız kazanmalıdır.
Yenilenebilir enerji yatırımları ile birlikte, “Petrokimya Bileşenlerinin Farklı Üretimleri” başlığı Ülkemizin güncel konusu olmalıdır.
İslim ARIKAN
Elektrik Mühendisleri Odası
Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?