Sağlık

Vaka oranları geriledi; Kış ayları korkutuyor

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte vaka oranlarının gerilediğini ancak bununla birlikte kuralların da unutulduğunu söyledi.

Vaka oranları geriledi; Kış ayları korkutuyor
10-10-2021 16:03
10-10-2021 16:19
GAZİANTEP

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 25 Eylül-1 Ekim tarihlerini kapsayan İllere Göre Haftalık Vaka sayısını açıkladı. Bakan Koca tarafından yapılan paylaşımda, Gaziantep’teki vaka oranlarının gerilediği görüldü. 18-24 Eylül haftasında 100 bin kişide görülen vaka oranının 167,67 olduğu kentte vakalar, 150,30’a geriledi. Kente ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte vaka oranlarının gerilediğini ancak bununla birlikte kuralların da unutulduğunu söyledi.

1 Temmuz’da başlayan Normalleşme Süreci ve aşı oranlarındaki artış sonrası vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına yeterince uymaması nedeniyle ortaya çıkan tablonun önümüzdeki günlerde daha da kötüleşmesinden endişe duyuluyor. 

VAKA ORANLARI DA DÜŞTÜ

Günlük vaka oranlarının 400’lere gerilediği Gaziantep’te, 100 bin kişide görülen vaka oranlarında da düşüş devam ediyor. Normalleşme Döneminin başladığı ilk günlerden bu yana ilk kez düşen vaka oranları, kentte sevinç yarattı. Geçtiğimiz haftalarda 100 bin kişide 237 olan vaka oranı gerileyerek 100 bin kişide 150,30 oldu.

Söz konusu gerileme ile birlikte Gaziantep, 100 bin kişide görülen vaka oranlarının düşük olduğu iller arasında 22.sırada yer aldı. Kentte aşı çalışmalarının daha da artırılarak vaka oranlarının daha da düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılması bekleniyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 65'E GERİLEDİ

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte yoğun bakım doluluk oranlarının hastanelerde yüzde 65’lere düştüğünü ve servislerdeki doluluk oranlarının ise şu anda yüzde 35'lerde olduğunu bildirdi.

İLK DOZ'DA YÜZDE 88’E ULAŞILDI

Kentte ilk doz aşılamanın yüzde 88 civarında olduğunu belirten Tiryaki, ikinci doz aşılamada ise yüzde 63 civarında olduğunu belirtti. Tiryaki, şu anda yoğun bakımda tedavi gören hastaların yüzde 80'inin aşısız ya da tek doz aşı yaptıranlardan oluştuğunu belirtti.

KURALLARA UYAN YOK

Açıklamalarını sürdüren Tiryaki, “Aşı çalışmalarımız devam ediyor. Hem aşı olan vatandaş sayımızı artırmaya çalışıyoruz hem de hastalığa yakalanın filyasyonunu, evde izolasyonu, evde karantinası ve hastanede tedavi hizmetlerini devam etmekteyiz. Ama sokakların durumuna baktığımızda fazla rahatlığa dönüyoruz. Maalesef artık maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyan çok az insan kaldı. Bunun da acısını çekiyoruz. Çünkü vaka sayıların halen bu kadar yüksek seyretmesinin en büyük sebebi bu.  Geçen yıl bu zamanlara baktığımızda yasaklar vardı, gece belli bir saatten sonra kısıtlama vardı, hafta sonlarında kısıtlama vardı ve insanlar biraz daha tedirgin yaklaşıyorlardı. O zamanda aşağı yukarı bu vaka sayılarına sahiptik ama o zaman insanlar daha çok korkuyordu ancak şuan yine aşağı yukarı aynı vakalarda seyretmemize rağmen insanlarımız maske, mesafe ve hijyene dikkat etmiyor” dedi.

“İKİNCİ DOZU MUTLAKA YAPTIRILMALI”

 “Kentte vaka sayıları biraz düştü ama istediğimiz düzeyde değil. Bu vaka oranın daha da aşağıya çekme gayreti içerisindeyiz. Aşılamada birinci dozda yüzde 88’lere ulaşmış durumdayız. Bu oran gayet iyi ama tek doz aşı bizi bu hastalıktan korumuyor. Dolaysıyla mutlaka ikinci dozun da yapılması gerekiyor. İkinci doz yapıldıktan sonra ortalama 15 gün sonra korumaya başlıyor. Şuan bizi en çok düşündüren ikinci dozu yaptırmayan vatandaşlarımız. Birinci dozu yaptıran vatandaşlarımız lütfen ikinci dozu geciktirmesinler ve zamanı gelmiş hemen yaptırsınlar çünkü önümüz kış ve sıkıntılı bir sürece girme riskimiz var. Onun için ikinci dozu yaptırmayan vatandaşlarımızın biran önce ikinci dozu mutlaka yaptırmalarını istiyoruz” dedi.

“KIŞIN ARTIŞ BEKLİYORUZ!”

Kış aylarında insanların kapalı alanlara kapanmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artış beklediklerine dikkat çeken Tiryaki, “Kış aylarında insanların evlere, kapalı alanlara kapanmasıyla birlikte vaka sayılarında ne yazık ki artış bekliyoruz. Dolaysıyla en kısa zamanda aşımızı yaptırırsak kışa daha tedbirli girmiş olacağız. Biz konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.  Şuanda Gaziantep’te kimsenin aşıya ulaşamıyorum deme şansı yok. Kamu ve özel hastanelerimiz, Aile Sağlık Merkezlerimiz, OSB’de ve kentin belli bölgelerinde aşı merkezleriz var” dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR