Gündem

Lojistik Sorununa Çözüm Bulunamıyor!

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden konteyner krizi gündemden düşmüyor. Dünya genelinde konteyner bulunamaması nedeniyle hem hammadde hem de üretilen ürünlerin zamanında ulaştırılamaması sorunu yaşanıyor. İş dünyasını derinden meşgul eden soruna karşın Gaziantepli üreticiler kendi lojistik firmalarının kurulması için adımlar atıyor. Çözüm için lojistik firmasının yanı sıra milli konteyner sistemi kurulması da gündemde.

Lojistik Sorununa Çözüm Bulunamıyor!
11-10-2021 18:51
11-10-2021 18:58
GAZİANTEP

Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden olan Gaziantep OSB’de konteyner ve navlun fiyatlarının neden olduğu sorunlara bir yenisi daha eklendi. Hammadde bulmaktan güçlük çeken halı fabrikalarında işlerin duruma noktasına geldiği, yeni siparişlerin hammadde olmadığı için dokunamadığı, dokunan ürünlerin gönderilemediği ve hammadde bulunmaması nedeniyle halı fabrikalarının önemli bir bölümünde hafta sonları üretimin durdurulduğu ileri sürülmüştü.

 LOJİSTİK SORUNU FİRMALARIN GÜNDEMİNDE…

2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde 6 milyar 418 milyon 834 bin dolarlık ihracat yapılan Gaziantep’te sektördeki durgunluk tedirginliğe neden oldu. Kentin önemli ihracat kalemlerinden olan halı sektöründe, yaşanan durgunluğun çözümü ise konteyner sıkıntısının çözümünden geçiyor. Dünyada yaşanan konteyner sorununa çözüm için kimi firmaların lojistik firmaları kurmaya başladığı öğrenildi.

MİLLİ KONTEYNER SİSTEMİ GÜNDEMDE…

Dünya genelinde yaşanan konteyner krizine karşın lojistik firması kurulmasının yanı sıra Milli Konteyner Sistemi kurulması gerektiği de gündeme geldi. İş dünyasından yapılan açıklamada, “Pandemi sürecinde başlayan konteyner krizi her geçen gün daha da derinleşmektedir. Son zamanlarda uluslararası nakliye firmaları ortak hareket ederek navlun fiyatlarının artışını tetiklemektedirler. Drewery Dünya Konteyner İndeksine göre gemi konteyner fiyatlarındaki yükseliş bir sene öncesine nazaran yüzde 300’lere ulaşmış durumdadır. Bu krizden elbette en fazla etkilenen ülkeler arasında bizim ülkemiz de gelmektedir. İhracatçılarımız kesintisiz ihracat için bu konuda alternatif çözümler bulmaya çalışmaktadır. Orta ve uzun vadede atılması gereken en önemli adım ise milli konteyner sistemimizi ve deniz ticaret ağımızı oluşturmak olmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Önümüzdeki aylarda daha büyük bir sorun haline gelmesinden endişe duyulan konteyner krizi ile ilgili adımlar atılması bekleniyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR