USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'ye piyango vurdu! 8 trilyon dolarlık müjde

Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan Kuşak Yol Projesi'nin Kuzey Koridoru dolunca gözler Türkiye'nin de olduğu Orta Koridor'a çevrildi. Türk firmaları Orta Koridor'da kara terminallerine yatırım yapmaya başladı. Orta Koridor'a yapılacak yatırımların toplamda 8 trilyon doları bulması bekleniyor.

Türkiye'ye piyango vurdu! 8 trilyon dolarlık müjde
07-12-2021 10:49
07-12-2021 10:54
Google News

Pandemide tedarik zincirinde kırılmalar bir yana arz-talep dengesizliği nedeniyle navlun fiyatları uçtu, konteynerler bulunamadı. Batı-Doğu hattındaki ticarette alternatif rotalar aranırken bir yandan da demiryolu alternatifi çok daha fazla talep edilir hale geldi. Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan Kuşak Yol Projesi'nin Kuzey Koridoru doldu taştı. Bu nedenle hızla gelişen ve Türkiye'den geçen Orta Koridor'a talep artıyor. Orta Koridor'a yapılacak yatırımların toplamda 8 trilyon doları bulması bekleniyor. Ulaştırma altyapısı için de 40 milyar dolarlık yatırım yapılacağı belirtiliyor. 

Sabah'ın haberine göre, Kuzey Koridoru'nun kapasitesini doldurduğunu, artık alternatif rotaların ön plana çıktığını belirten Pasifik Eurasia Lojistik Uluslararası Pazarlama Müdürü Ahmet Burak İçen, "Şimdi Orta Koridor ve Türkiye ön plana çıkıyor. Bizim Çin'den gelen yükler için Türk Cumhuriyetleri üzerinden ürün sevkiyatı yapmamız konusunda talep artıyor. Türkiye'nin doğusunda demiryolları altyapısı ve kuru liman olarak adlandırılan yüklemeboşaltma ve gümrükleme sahaları oldukça iyi durumda. Bunlara kuru limanlar (dry port) diyoruz. Bizim de Türkiye'de şu anda kuru limanımız var. Bu tesislere yenileri de eklenecek" dedi.

DENİZDEN BİRAZ DAHA UCUZ

Deniz ve diğer taşıma yollarındaki sorunun demiryolu taşımalarına yaradığını da belirten İçen, "Fiyat olarak deniz yolundaki navlunların altındayız. Türkiye'den Çin'e 2 bin dolar gibi bir rakam var. Çin'den Türkiye'ye maliyet ise 12 bin dolar düzeyinde. Belirlenen bir tarife var. O tarifenin üzerine çıkılmamaya çalışılıyor" diye konuştu. Denizyolu ile olan fark fazla olmasa da yer bulma açısından demiryolu bir adım öne çıkıyor.

İKİ DEMİRYOLU LİMANI GELİYOR

Taşımacılık firmalarından ve demiryoluna uzun yıllardır yatırım yapan Arkas da bu alanda yeni projelere hazırlanıyor.

Biri kuzeyde ve diğeri güneyde olmak üzere iki kara terminali yatırımına başlamayı planlayan Arkas Holding'in Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkanı Özgür Kalelioğlu "Kocaeli, Kartepe'de Railport isimli kara terminali kurma çalışmalarına yaklaşık 15 yıl önce başlamıştık. Arazileri peyderpey satın alarak toplamda 265 bin metrekarelik bir saha oluşturduk ve üzerine intermodal lojistik terminali dediğimiz tren ve karayolu bağlantılı bir liman kuruyoruz. Railport yatırımını Alman ortağımız alanında Avrupa'nın en büyüğü Duisport ile gerçekleştiriyoruz" dedi.

AVUSTURYA DEMİRYOLLARIYLA ANLAŞTIK

Avusturya Demiryoları ile anlaştıklarını ve Avrupa'da dağıtımda işbirliği yaptıklarını belirten Ahmet Burak İçen, şu anda bu hatta bulunan ülkelerdeki altyapının uygun olduğunu Türkiye'de küçük yatırımlarla sistemin ideal hale geleceğini söyledi. Rusya hattında taşımaların hızlı bir şekilde arttığını vurgulayan İçen, yeni ülkelere de seferler düzenlemeyi planladıklarını vurguladı.

UZAKDOĞU'DAN AVRUPA'YA 12 GÜNDE TAŞIMA

Railport projesi kapsamında, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya deniz yoluyla yaklaşık bir ayda gelen yükleri, Türkiye üzerinden 12 ile 15 gün arasında direkt servis olarak ulaştırabileceklerini belirten Kalellioğlu, "Avrupa'dan Çin'e yapılan taşımalarda önemli bir lokasyonda, demir yolu ve kara yolu entegre hizmet verecek olan Railport, bir prototip ve sektörde ilk olacak. Railport'un faaliyete geçtikten çok kısa bir süre sonra sektörün öncüsü olarak multi-modal taşımacılığı hızla geliştireceğine ve önünü açacağına inanıyoruz" dedi.

150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Railport içerisinde 750 metrelik uluslararası trenlere yükleme-boşaltma hizmetlerinin verileceği altı demiryolu hattı; tahliye, yükleme ve depolama gibi alanlar olacağını da belirten Kalelioğlu, "Büyük bir alan oluşturulacak. 150 milyon dolar yatırım ile üç fazdan oluşan proje tamamlandığında yıllık 1.5 milyon ton açık yük, 360 bin TEU konteyner, 120 bin adet araç ve 125 bin tır dorsesi elleçleme kapasitesi ile hizmet verecek. İlk etap inşaatı Kasım 2021'de başlayan Raliport'ta 2023 yılının son çeyreğinde operasyonun başlaması hedefleniyor" dedi. Arkas'ın halihazırda güneyde Mersin, Yenice'de 400 bin metrekarelik bir sahada projelendirdiği bir başka yatırımı ise Yenice Kara Terminali. Adana, Mersin, Gaziantep, Konya ve Kayseri illeri ile hinterlandında yer alan tüm sanayi bölgelerinin demiryoluyla taşınabilecek.

Kaynak:haber7
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?