USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tekstilde tablo karanlık: İşten çıkarmalar artarak devam ediyor

Giyim sektöründe gerçekleşecek olan istihdamda zor günlerin çanları çalmaya başladı. Hazır giyim ve tekstil sektöründe işten çıkarmalar hızlanırken her iki sektördeki toplam kayıtlı istihdamda 15 bini aşan düşüş yaşandı.

Tekstilde tablo karanlık: İşten çıkarmalar artarak devam ediyor
21-12-2022 12:27
21-12-2022 12:34
GAZİANTEP
Google News

Geçtiğimiz haftalarda alarm veren hazır giyim ve tekstil sektörlerinde işten çıkarmalar hız kazandı. Bu Ağustos-Ekim 2022 sıralarında iki sektörde toplam istihdam kaybı 15 bini aşmış durumda. Sektör temsilcileri, azalım gösteren talebe bağlı bir şekilde istihdam kaybının yüzde 10-15’e ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomim.com'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; dünya bütününde talebe bağlı bir şekilde düşen kapasite kullanım oranları, asgari ücret zammı ve EYT kararlarının hemen öncesi hazır giyim ve tekstil sektöründe işten çıkarmalar hızlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayının ücretli çalışan istatistikleri ile birlikte bu senenin ağustos ayından ekim ayına kadar geçtiğimiz sürede tekstil sektöründe 9 bin 217, hazır giyimde ise 6 bin 290 kişinin işine son verildi. Bu şekilde üç aylık süre içinde iki sektörün toplam istihdamı 1 milyon 229 bine gerilemiş oldu. Sektör temsilcileri, ilerleyen dönemde toplam istihdamın yüzde 10-15 gerileyebileceği uyarısında bulundu.

Zor bir dilimin içinde olan sektörlerin başında tekstil sektörü geliyor. Sektör 2021 yılının 19 bin 515 şirket ve 499 bin 569 istihdam ve 12,9 milyar dolar ihracat ile kapatmış, 3 milyar doların üzerinde de yatırım kararı almıştı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, “Ancak özellikle son dönemde artan ithalat baskısı sadece fabrikalarımızın âtıl kalmasına sebebiyet vermiyor; aynı zamanda istihdam ve yatırım kararlarımızı doğrudan etkiliyor. Sektörümüz uzun yıllar sonra ilk defa dış ticaret açığı vermeye başladı. İlave koruma mekanizmaları hayata geçirilmezse istihdamda gerileme olacak; yatırım kararları ise beklemeye alınacak” ifadelerini kullandı.
KAPASİTE YÜZDE 70 GERİLEDİ

2022’de yürürlüğe giren yeni yatırımlar, toplam kapasitenin gerilemesine sebep oldu. Merkez Bankası (MB) kasım ayı için açıklanan verilere göre; sektörde kapasite kullanım oranı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 13,9 geriledi ve yüzde 70,4 seyirlerinde kayıtlara geçti. Kasım ayı PMI verilerine göre tekstil sektörü takip edilen 10 sektör içinde hem üretim hem de yeni siparişlerin en belirgin yavaşlama gösterdiği sektör oldu.

Hazır giyim sektörü 2021 yılını 20 milyar 350 milyon ihracat, 39 bin 973 şirket ve 677 bin 395 istihdamla kapatan sektör, seneye iyi denilebilecek bir seyir ile başladı. 23 milyar dolar ihracat hedefi ile yıla başlayan sektör, daralan talep ve parite kaybı gibi sebepler ile 2022’yi beklentilerin gerisinde 21 milyar doların biraz üstünde ihracat ile kapatmaya hazırlanıyor. Tüm bunların haricinde iç piyasada da düşen talep ve üretim maliyetlerinde yaşanan artış, birçok markanın yurtdışı tedarike yönelmesine yol açtı. Bu da ağustos-ekim döneminde istihdam kaybının 6 bin 290’a çıkmasına da sebep oldu.

İSTİHDAM AZALMAYA GİDİYOR

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, işlerin düşmesi nedeniyle kapasitelerin de daraldığını, bunun da giyim sanayinde istihdam kaybına yol açtığını söyledi. Kaya, “Aralıkta istihdam kayıpları artarak devam edecek. Çünkü müşterilerden gelen sinyaller hem ihracat hem de iç piyasa anlamında çok parlak değil. Yüzde 20-30’a varan daralmaları göreceğiz. Hareketlerimizi de buna gör ayarlıyoruz. Zira işçilik, diğer maliyetler ve kurdaki baskı nedeniyle fiyat tutturamıyoruz. Bu da iş ve müşteri kaçırmamıza yol açıyor. Daralma bu kez 9 ay bir yıl gibi sürecek. Önlemimizi ona göre almak, çevik ve kuvvetli olmak durumundayız. 2023, sıkışan ve rekabetin daha fazla olduğu bir dönem olacak. Zaten krediye, sermayeye erişim de eskisi kadar kolay değil. Yatırım iştahı olmadığı gibi mevcut yatırımları da koruyamıyoruz. Hazır giyim sektörü istihdamında yüzde 10-15 kaybımız olabilir” şeklinde konuştu.
Sendikalı sayısı 100 bine ulaştı

İşten çıkarmaların artarak devam ettiğini, şirketlerin “yıllık izinleri ya da gelecek yıla ait henüz hakkedilmemiş izinleri kullandırıyoruz. İş akdi feshinden mümkün olduğu kadar kurtarmaya çalışıyoruz” gibi açıklamalar yaptığını kaydeden DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, “Büyük bir küçülmeye gidiliyor. Ana fabrikalarda küçülme için işlerini fasona devrediyor. Ordu'da 700 kişilik bir fabrikanın çalışan sayısını 540’a düşürdüğünü, başka bir fabrikanın gelecek yılın hakkedilmemiş iznini kullandırdığını gördüm. Öte yandan asgari ücreti yatırıp sonra bir kısmını geri alma uygulaması da yaygın. Ana firmalar marka denetimleri nedeni ile bunu yapamayacakları için işleri fasona devretme yoluna gidiyorlar” ifadelerini kullandı. Hali hazırda sektörde toplam sendikalı sayısı 100 bin civarında seyrediyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?