USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Son dakika: Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti! 'Okullar açılabilecek'

Koronavirüs pandemisi devam ederken Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen kısıtlamaları esnetecek yerel bazlı normalleşme adımları için çalışmada önemli aşama kat edildi.

Son dakika: Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti! 'Okullar açılabilecek'
13-02-2021 14:13
Google News
Buna göre il bazlı puanlama sistemi oluşturulacak. İllere özel normalleşme adımları ile, bazı illerde, örneğin restoran veya okullar açılabilecek. Öte yandan, maske ve 65 yaş üstü ile ilgili de önemli gelişmeler yaşandı.

Son dakika: Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti! 'Okullar açılabilecek'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerel bazlı normalleşme adımlarına işaret etti. Konu Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nda da gündeme geldi. Yerel bazlı atılacak normalleşme adımları için puanlama sistemi oluşturulmasının planlandığı öğrenildi.

İL İL, İLÇE İLÇE PUANLAMA SİSTEMİ

Test sayısı, pozitiflik oranı, 7 gün içinde vakalarda azalma ya da artma olup olmadığı tüm donelere bakılacak ve bir puanlama yapılacak. Bu puanlamaya göre de bir renklendirme yapılarak risk haritası oluşturulacak. Puanlama sistemine göre o il, ilçe ya da beldede okullar yüz yüze eğitime geçebilir mi, restoranlar ya da kafeler açılabilir mi, sokak kısıtlaması kaldırılabilir mi karar verilecek.

KOMŞU İKİ İLÇEDE FARKLI KARARLAR ALINABİLECEK

CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz Bayram'ın haberine göre, örneğin bir ilde puanlama sistemine göre restoranlar açılabilecek ama yüz yüze eğitim için aranan puan kriteri beklenecek ya da parametrelere göre bir ilçede restoranlar ve kafeler açılabilirken komşu ilçe de kapalı olabilecek. Puanlama sistemi için Sağlık Bakanlığı bir alt yapı oluşturmaya hazırlanıyor. Sistem merkezden takip edilecek ancak yerelde karar mekanizması olabilecek.

Kısıtlı il ve ilçelerde pilot olarak uygulanacak. Benzer bir çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı da yaptı. Bu noktada özellikle il-ilçe bazlı okulların açılmasıyla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Özellikle o çalışmada da kaç bin nüfusta kaç vaka sayısı olursa okullar kapalı tutulmalı gibi seçenekler üzerinden sistem anlatıldı. Çalışmanın olgunlaşıp kabine toplantısında kabine üyelerine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aktarılması bekleniyor.



YENİ MASKE KARARI

Öte yandan maske kısıtlaması ve cezalarla ilgili ilgili de Yargıtay yeni bir karara imza attı. Bir vatandaşa maske takmadığı gerekçesiyle kesilen idari para cezasının iptali yönünde karar veren Yargıtay, başka bir vatandaşın cezasıyla ilgili ters yönde bir karar aldı.

Sabah gazetesinden Mustafa Sait Özkan ve Hayrettin Şaşmaz'ın haberine göre, Bolu'da maske takmadığı için 900 lira ceza yiyen Nilgün Kızılırmak'ın cezasını kaldıran Sulh Ceza Hakimliği'nin kararını yüksek mahkeme değerlendirdi.

Yüksek mahkeme bu kararı oy çokluğuyla bozdu. Yargıtay kararında Nilgün Kızılırmak'a 250 liradan bin liraya kadar idari para cezası verilmesi gerektiği vurgulandı.



65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN SOKAK SİNYALİ

Bu arada Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "65 yaş ve üstüne aşılama başladı. İkinci dozdan iki hafta sonra koruma etkisini gösterir. Yaşlılarda can kayıplarını düşürecektir. Sınırlamaların da hafiflemesi mümkün olabilir" dedi.

Türkiye gazetesinden Neşra Durmaz'ın haberine göre, kitlesel aşılamada sıra 65 yaş üstüne geldi. Salgında bugüne kadar can kayıplarının, genellikle 65 yaş üstü grubunda görüldüğünü belirten Sağlık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, bu sebeple dünyada ilk önceliğin de sağlık çalışanlarından sonra bu gruba verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Hasöksüz, "Bu yaş grubunda aşılama sayesinde ölüm oranlarında düşüş olacaktır. İlk dozdan 28 gün sonra ikinci dozlarını yaptıracaklar. Koruma ise ikinci dozdan iki hafta sonra başlayacak. Böylelikle, yaşlılara uygulanan sınırlamaların hafiflemesi de mümkün olacak" diye konuştu.



AŞI TEMİN ETMEK ÇOK DAHA ÖNEMLİ

Prof. Hasöksüz, "Yakın gelecekte, aşı üreten firmaların sayısı artacak, piyasaya daha çok aşı çıkacak. Sağlık Bakanlığı, farklı tipleri de olsa onaylanmış her aşıyı temin etme yoluna gitmektedir. Aşı tiplerinden ziyade önemli olan, aşıların ülkeye gelmesidir. Yerli aşılarımızdan biri, ikinci faza başladı. Bir diğer, birinci fazı tamamlamak üzere. Üç aşımız gelecek hafta birinci faza başlayacak. Yerli aşıların üretimiyle yurt dışından aşı temin etme konusundaki sıkıntılar da ortadan kalkacak" dedi.

GÜNDE BİR MİLYON AŞILAMA

"Toplumun %60’ının aşılanması" hedefine ne zaman ulaşılacağıyla ilgili ise Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, aşılamanın oldukça hızlı gittiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Aşılar, bütün ülkeye dağıtıldığında günde bir milyon aşı, çok kolaylıkla yapılabilecektir. yüzde 60’ın aşılanmasıyla, dolaşımdaki virüs sayısı da çok azalacağı için günlük vaka ve ölümler de çok aşağılara inecek. Hastalık yok olmayacak; ancak maskeli de olsa normale yakın bir hayat dönebileceğiz. Bu tip salgınlarda sadece kendi insanımızın aşılanması yeterli değil, diğer ülkelerdeki insanların da aşılanması önem taşıyor. Türkiye, 100 bin kişideki aşılama oranına bakılınca günde 0,08 aşılama hızıyla dünyada 18. sırada yer alıyor. Aşıların iki hafta laboratuvar incelenmesi ve onay süreci, bu aşılama hızını düşük göstermektedir. Gelecek haftalarda bu hızın da artacağı kanaatindeyim."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?