USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Gaziantep sağlıkta ciddi sıkıntılarla boğuşuyor"

CHP İl Sağlık Komisyonu, Gaziantep’in sağlıkta ciddi sıkıntılarla boğuştuğunu dile getirerek, Gaziantep hastanelerinden görüntüler paylaştı.

"Gaziantep sağlıkta ciddi sıkıntılarla boğuşuyor"
26-01-2023 13:15
26-01-2023 13:57
GAZİANTEP
Google News

Komisyon adına yapılan çalışmayı kamuoyu ile paylaşan Op. Dr. Ramazan Sürücü, “Sağlık çalışanlarını böyle bir ortamda çalıştırmayı çalışmak zorunda bırakanlara, bu ortamda sağlık hizmeti sunduğunu iddia edenlere söylenecek çok şey var. İnşallah şu sedyeye bindirip göndereceğiz iktidarı.”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep İl Sağlık Komisyonu, 426 kişinin katıldığı “Ekonomi ve Sağlık Anketi” sonuçlarını basın mensuplarıyla paylaştı. Ankete katılanların yüzde 54,2’sinin son 12 ayda en az bir kere öğün atladığı belirlenirken, maddi imkansızlıktan dolayı vatandaşın yüzde 91’i ise sağlık kurumu tercihini değiştirerek Aile Sağlığı Merkezlerini yoğunlukla tercih ettiği ortaya çıktı.

Op. Dr. Ramazan Sürücü’nün yaptığı sunumda Türkiye ve Gaziantep’in hasta yatak kapasite oranlarına dikkat çekerken Gaziantep’in özel hastane yatak sayısının diğer illere göre iki kat fazla olduğuna vurgu yaptı.

 5 AY SONRAYA MR RANDEVUSU VERİLİYOR

Gaziantep’in birçok konuda olduğu gibi, sağlıkta da ciddi sorunlarla boğuştuğunu belirten  İl Başkan Yardımcısı Op. Dr. Ramazan Sürücü,  Gaziantep’te Devlet hastanelerinin durumunun içler acısı olduğunu paylaştı. Gaziantep de bir emar(MR) çektirmek için 5 ay sonrasına randevu verildiğini dile getirdi.

Sürücü, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden örnek fotoğraflar göstererek “Türkiye’nin en zengin ve sanayisi en gelişmiş şehirlerinden birindeyiz. Ama sağlığımız önemsenmiyor. Sanki Afrika’nın geri kalmış ülkelerinden biriymiş gibi hastane koşullarımız yetersiz. Sedyenin nasıl yıprandığı görülüyor. Seçimlerde bizlere reva görmedikleri sedyeyle onları uğurlayacağız” diyerek hastane koşullarının ne kadar kötü olduğuna vurgu yaptı.

ŞEHİR HASTANESİ YILAN HİKAYESİ

Gaziantep’in sağlık ile ilgili verilerini paylaşan Sürücü, “Gaziantep, barındırdığı Suriyeli nüfus bakımından 461 bin 149 kişi ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Barındırdığı Suriye’li nüfus varlığı toplam nüfustaki ilk 10 kente eklendiğinde; Toplam nüfus sıralamasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonra Gaziantep 2 milyon 562 bin 306 nüfusla 5.sıraya çıkmaktadır. İlimiz nüfusunun yüzde 18’i Suriyelilerden oluşmaktadır.

İlimizde sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde özel sektörün ağırlığı Türkiye ortalamasının üzerinde. Alt yapı ve insan kaynaklarımız yetersiz. Şehir hastanesi, yılan hikayesine dönmüş durumda.  Ek olarak yaklaşık yüzde 20 oranında Suriyeli nüfusun sağlık yükü mevcut. Sağlık göstergelerimiz çok kötü. Böylesi zor şartlarda canları pahasına çalışan doktorundan hemşiresine, ebesine, temizlik personelinden güvenlik görevlisine, bütün sağlık çalışanlarına sonsuz teşekkürler.”dedi.

 CUMHURİYET HALK PARTİSİ GAZİANTEP İL SAĞLIK KOMİSYONU EKONOMİ ve SAĞLIK ANKETİ SONUÇLARI

 1948 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tüzüğü’nde sağlığın tanımı şu şekilde yapılmıştır. Sağlık Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumudur. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere Sağlık biyolojik, fiziki, sosyal ve ekonomik durumlardan bağımsız düşünülemez. 

Genel olarak dünyada kabul edilen Sağlığın sosyal belirleyicileri ;

* Erken çocukluk gelişimi

*  Eğitim

* İş ve çalışma koşulları

* Gelir ve sosyal statü

* Gelir eşitsizliği

* Sosyal çevre

* Fizik çevre

* Sosyal destek ağı

* Yaşam stili, kişisel sağlık pratikleri ve baş etme becerileri

* Cinsiyet, toplumsal cinsiyet

* Kültür

*  Nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşımdır.

 Toplum Sağlığı Nelere Bağlıdır

Bugüne kadar yapılmış bir çok çalışmayla;

Bir Toplumun sağlığının%15’inin biyoloji ve genetik faktörlere, %10’unun fiziki çevreye, %25’inin sağlık hizmetlerinin tedavi edici çalışmalarına bağlıdır.

Fakat %50’sinin tümüyle sosyal ve ekonomik çevreye bağlı olduğu gösterilmiştir.

Bu durum, sağlığın, sağlık hizmetlerinden çok daha fazla ve öte bir şey olduğunu göstermektedir.

Yapılan çalışmalar; Sağlığın tüm sosyal belirleyicileri arasında

sosyo-ekonomik çevrenin sağlığın en önemli belirleyicisi olduğunu ortaya koymuştur.

Ülkemizde resmi TUİK verilerine göre 2022 Kasım ayı yıllık enflasyonu %84.39 olarak açıklanmıştır.

- Bağımsız kuruluşlarca açıklanan enflasyon oranları ise çok daha yüksektir.

- Örneğin ENAG’a göre 2022 Aralık ayı enflasyonu yıllık %137.55 olarak gerçekleşmiştir.

- Aynı oranlarda artmayan çalışan ücretleri nedeniyle sonuç olarak toplumun alım gücünü azaltmakta ve bireyler giderek yoksullaşmaktadırlar.

Bu çalışma İlimizdeki mevcut sağlık alt yapısıyla birlikte, ekonominin sağlık üzerine etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır.

Örneklem seçimi:

Çalışmaya dahil edilecek minimum katılımcı sayısı anket sorularına verilen cevaplara ait %50’lik bir prevelansın %5 kesinlik ve %95 güvenle tahmin edilebilmesi için 385 kişi olarak hesaplanmıştır.

Çalışmaya davet edilecek eczaneler https://www.randomizer.org/ tarafından üretilen rasgele sayılar yardımıyla seçilmiş, seçilen eczanelerin katılmayı kabul etmemesi durumunda en yakınında yer alan diğer eczaneler ile iletişime geçilerek Gaziantep demografisinin tarafsız bir şekilde örneklemde temsil edilmesi amaçlanmıştır.

Bu çalışma 15-31 Aralık 2022 Tarihleri arasında yukarıdaki yöntemle seçilen 20 Eczane aracılığıyla, eczaneye gelen insanlar bilgilendirilip, gönüllülük esasına dayalı ve sözlü onamları alınarak yapılmıştır.

- Çalışmada toplam 51 soru sorulmuştur. Sadece 2 soru (1.Yaşınız ve 10.Yaşadığınız Mahalle soruları) açık uçludur. 49 soru kapalı uçlu olup, 2 tanesi (12. ve 17. Soru) birden çok seçenek tercihli, geri kalanı tek seçenekli olarak sorulmuştur

  - Toplanan veriler Google Drive üzerinden hazırlanmış Google anket formuna işlenerek, Microsoft EXCEL programına aktarılmıştır. İstatistiksel analizler için EXCEL programından SPSS programına aktarılarak analizleri SPSS programında yapılmıştır.

- Çalışmada sorulan 51 sorudan sadece 1 sorunun (45.soru) sonuçları teknik nedenlerde dolayı değerlendirmeden çıkarılmıştır.

  • Yaş ve Yaşanılan mahalle soruları hariç, değerlendirilen soruların yanıtları grafik ve/veya tablo olarak sonuçlar bölümünde paylaşılmıştır.
  • - Gaziantep ilimiz barındırdığı Suriyeli nüfus bakımından 461.149 kişi ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

    - Barındırdığı Suriye’li nüfus varlığı toplam nüfustaki ilk 10 kenteeklendiğinde; Toplamnüfussıralamasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonra Gaziantep 2.562.306 nüfusla 5.sıraya çıkmaktadır.

    - İlimiz nüfusunun %18’i Suriyelilerden oluşmaktadır.

     

  • - 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de Bebek ölüm hızı (bin canlı doğumda) sıralamasında Gaziantep 16,2 ile birinci sırada yer alırken,

    - Şanlıurfa 15,3 ile ikinci ve takiben sırasıyla (14.1 - 12.2 aralığında) Kırşehir 14,2, Nevşehir 14,1, Hakkari 14.1 , Siirt, Bitlis, Şırnak, Kilis ve Muş yer almıştır.

    -5 yaş altı ölüm hızları (binde) incelendiğinde Türkiye ortalaması 11.2 olup en yüksek ilk 10 il sıralamasında; Şanlıurfa 19.6 ile birinci sırada yer alırken, Gaziantep 19.1 oranıyla ikinci ve takiben sırasıyla (16.9-14.3 aralığında); Hakkari, Kırşehir, Siirt, Nevşehir, Şırnak, Bitlis, Kilis, Muş, Mardin ve Adıyaman yer almıştır.

     

Türkiye’deki Toplam hastane yatağı sayısının dağılımı incelendiğinde sırasıyla; Sağlık Bakanlığı 159.965 (%62.4), Üniversite 41.987 (%16.8) ve Özelde 52.230’(%20.8)’ dir.

- Gaziantep için bu dağılım incelendiğinde toplam 6435 hasta yatağının 2957 tanesi Sağlık Bakanlığında (%46), 990 tanesi üniversitede (%15.4) ve 2488 tanesi özeldedir (%38.6). Başka bir ifadeyle Gaziantep’teki özel hastanelerin yatak sayısı Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katıdır.

-  Türkiye’de Sektörlere Göre Toplam Yoğun Bakım Yatağı Sayısının dağılımı incelendiğinde; Toplam 47700 yatağın 23.939 tanesi Sağlık bakanlığında (%50), 6866tanesi Üniversitelerde(%14.5)ve16895tanesi de özel sektördedir (%35.5).

-  İlimizdeki erişkin yoğun bakım yatak sayısı özeldeki oranı %49 olup, Türkiye ortalamasının (%29) çok üzerindedir.

Yine yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı oranı %73 olup, Türkiye ortalamasının (%55) çok üzerindedir.

- Mevcut haliyle ilimizde personel dağılım cetveline (PDC) ihtiyaç kadrosunun tam olduğu branş Acil Tıp uzmanlığıdır.

- Bunun dışında kalan branşlarda çok ciddi açıklar bulunmaktadır.

- Sağlık bakanlığına ait toplam 1317 uzman hekim ve uzman diĢ hekimi olması gerekirken kadronun 859 olduğu ve toplam 458 açık kadro bulunmaktadır.

- Başka bir ifadeyle toplam kadro açığı %35’tir.

- İlimizdeki merkez ilçelerimiz şehitkamil ve şahinbey dışında sadece Nizip ve İslahiye’de ameliyat yapılabilmektedir.

 

  • Bu tablolar incelendiğinde; İlimizdeki toplam sağlık personelinin özel sektördeki oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu durum özellikle Uzman hekim sayısının dağılımında çok daha belirgindir. Türkiye ortalaması %30 iken ilimizde %44’tür.

İLİMİZİN DURUMU

- ALTYAPI (SKOR: 0.6304 - SIRA: 29)

- İNSAN KAYNAĞI (PERSONEL) (SKOR:0.2291 - SIRA: 70)

- HİZMET (SKOR: 0.8843 - SIRA: 6)

- SAĞLIK GÖSTERGESİ (GÖSTERGE) (SKOR: 0.2514 - SIRA: 74)

- SAĞLIK ENDEKSİ: (SKOR: 0.4988 - SIRA: 46)

- Doğal olarak, tüm alt endekslerle istatistiksel olarak anlamlı ilişkili olan Sağlık Endeksi’nin en yüksek ilişkili olduğu alt endeks İnsan Kaynağı (Personel) Endeksi’dir.

- O halde sağlık açısından illerin farklılaşmasında en etkili faktörün insan kaynağı olduğu söylenebilir.

ÖZETLE;

- İlimizde sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde özel sektörün ağırlığı Türkiye ortalamasının üzerinde

- Alt yapı ve insan kaynakları yetersiz. Şehir hastanesi=yılan hikayesi

- Ek olarak yaklaşık 1/5 oranında suriyeli nüfusun sağlık yükü mevcut.

- Sağlık göstergelerimiz kötü.

Böylesi zor şartlarda canları pahasına çalışan doktorundan, hemşiresine- ebesine, temizlik personelinden-güvenlik görevlisine .... sonsuz teşekkürler

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/111732975296848.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/616131225546434.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/707231714771236.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/85441473097158.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/596561661703482.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/612491181686119.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/837651335501176.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/101151686250190.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/1016561955487956.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/113171393208876.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/11446130893930.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/655471278081872.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/66922559089293.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/78631975515001.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/78547141881649.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/915791759592864.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/92110883759194.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/105157705358653.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/106172143375278.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/629061512785300.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/65161953046023.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/653131608765065.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/79471631818144.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/805001451469210.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/807351945500326.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/966561825557954.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/982191764696628.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/986101188531387.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/63142780363069.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/65174681980147.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/646421557813817.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/96642247732716.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/98361142258861.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/9834905695856.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/61413333595514.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/634761963540202.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/628042113458473.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/83476876304058.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/84913344583233.jpghttps://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/85397658433528.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/101413306606873.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/103147552504909.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/103522746867596.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/1208301284888364.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/647201694718424.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/644391268471454.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/78767602962617.jpg

https://saglikdunyasidergisi.com/resimler/2023-1/25/795641949487673.jpg

 

-  Toplumun çok büyük bir kesimi Açlık-Yoksulluk sınırının altında gelire sahip.

-  Toplumun en önemli sorunu ülkenin kötü Ekonomik durumu ve hayat pahalılığı

-  Adalet, Eğitim, Sağlık alanlarında ciddi sorunlar var

-  Yolsuzluklar, Demokrasi ve insan hakları, güvenlik, liyakatsızlık ve yazılı, sözlü basın-medya –sosyal medyadaki ifade özgürlüğü kısıtlamaları

-  Toplumun neredeyse tamamı ülkenin ekonomik durumundan olumsuz etkilenmiş.

-  Yarısından fazlası genel olarak sağlığından memnun değil

-  Neredeyse tamamı ekonomik nedenlerle sağlık kurumu tercihlerini değiştirmek durumunda kalmış.

-  Gerek devlet hastaneleri gerekse Kamu Ağız diş sağlığı merkezlerinde hizmete ulaşmak zor,

-  Muayene ve radyolojik tetkik randevu süreleri çok uzun.

-  Bu nedenlerle tedavilerde gecikme olmakta ve bu gecikmelerden dolayı durumunun kötüleştiğini ifade edenlerin oranı çok fazla.

-  Kentimizdeki Devlet hastaneleri ve ağız-Diş sağlığı merkezleri ihtiyacı karşılamakta yetersiz

-  Özele gidecek para yok.

-  Önerilen tedavileri yaptırmakta zorlanıyor.

-  Sağlık harcamaları için kredi çekiyor ya da borçlanıyor.

Vatandaş muayene ve ilaç fark ücretlerini ödemekte zorlanıyor .

Ücretli aşıları karşılamakta zorlanıyor, alamıyor.

-  Borca ilaç alıyor, eczanelerde bir çok ilaç bulunmuyor.

-  Vatandaşın Evinde gıda maddeleri bitiyor, alamıyor

-  Vatandaş Sağlıklı ve besleyici gıda yiyemiyor,

-  Öğün atlıyor, ve hatta tam bir günyaşadığı oluyor.

-  KiĢisel ve genel hijyen ürünleri ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.

-  Isınma giderlerini karşılamakta zorlanıyor.

-  Yarısından fazlası yaşamaktan hiç keyif almıyor ya da çok az keyif alıyor.

-  Toplumda hakim duygu; Hüzün, ümitsizlik, bunaltı, çökkünlük gibi olumsuz duygular

-  Vatandaş umutsuz çökkün ve bunalımda !

-  Vatandaş gelecekten umutsuz ve iyimser değil!!

-  Bir çoğu bu nedenlerle ilaç kullanıyor.

 

DAHA SAĞLIKLI VE MUTLU TÜRKİYE’DE BULUŞMAK DİLEĞİYLE.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?