USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kömürde ton dönemi bitti çuval dönemi başladı

Doğal gaz ve elektriğe gelen yüksek zamların ardından kış soğuğunun kendini hissettirdiği bugünlerde kömür fiyatları sobaları değil vatandaşın cebini yakmaya başladı. Geçen yıl tonu bin 500 TL olan kömürün fiyatı bu yıl yüzde 300 zamlanarak 5 bin TL’ye yükselince vatandaş artık tonla değil evine giderken çuvalla kömür almaya başladı.

Kömürde ton dönemi bitti çuval dönemi başladı
19-12-2022 15:36
19-12-2022 15:46
GAZİANTEP
Google News

Vatandaşın alım gücündeki azalma nedeniyle kömür satışlarında da düşüş yaşandı. Geçen sene Aralık ayında tonu bin 500 lira olan kömür, bugün 5 bin liraya yükseldi. Kömür satıcısı bir esnaf “Geçen sene 10 torba kömür alan bu sene 2-3 torba alabiliyor. İnsanlar kendi memleketinde üretilen kömüre ulaşamıyor” diyerek geline durumu özetledi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa'nın Salihli ve Ahmetli ilçelerinde kömür satan esnafla bir araya geldi. Sözcü'den İlker Kılıçaslan'ın haberine göre Ahmetli ilçesinde ise 23 yıldır kömür satan Adnan Güngör ise “Kömür fiyatları 4'e katladı. Eskiden bu aylarda elimizde bir liste olurdu. Akşama kadar siparişlere yetiştiremezdik.

Şimdi akşama kadar sattığımız kömür 500 kilo. Bazen hiç satamıyoruz. Geçen sene 10 torba alan bu sene 2-3 torba alıyor. Bir ton alan 10 torba alıyor. Bisikletin arkasına kömür koyup götüren var, nasıl ısınacaklar bilmiyorum. 4 kişilik bir aile kışı 1,5 ton kömürle kapatır. Odun da 2 bin 800 lira. Toplamda ısınmanın maliyeti 10 bin lira. Asgari ücretlinin alma şansı yok. Stresten artık kalbim sıkışıyor” diyerek dert yandı.

'BİR YILDA FİYATLAR YÜZDE 300 ARTTI'

Salihli'de 32 yıldır kömür satan esnaf Niyazi Gündoğdu, “Böyle bir dönem hiç yaşamadık. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 300 arttı. Bir yılda 5 kamyon kömür param bir kamyona düştü. TKİ, parasını ödediğim kömürü göndermediği gibi gönderdiğinde de zamları yansıtıyor. 25 kilo kömür 125 lira. Vatandaşı ancak 2 gün idare eder. Sadece kömür değil odun da pahalandı. Geçen sene bir çuval odun 30 liraydı şu anda 70 lira. Bunları göndereceğiz başka alternatifi yok” diye konuştu.

'VATANDAŞ İÇİN KARA KIŞ OLACAK'

Ziyaretlerin ardından değerlendirmede bulunan CHP'li Başevirgen, şunları söyledi:

“Bu yıl dar gelirli ve yoksul vatandaşlar barınma, gıda ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Derin bir yoksulluğa sürüklenen bu kesimin, en önemli sorunlarından biri de ısınma. Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde vatandaşlarımız, ağır kış şartlarında ısınma ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını düşünüyor.

'BİR TON KÖMÜR NEREDEYSE BİR ASGARİ ÜCRET'

Elektrik ve doğal gaza gelen zamların ardından kömür ve odun fiyatları da cep yakıyor. Doğalgaz fiyatları bir yılda yüzde 164 zamlanırken, vatandaşların alternatif olarak yöneldiği kömür fiyatlarındaki artışlar da yüzde 300'ü buldu. Bir ton kömür neredeyse bir asgari ücreti geçti. Vatandaş artık işten sonra ekmek alır gibi evine 1-2 çuval kömür alır hale geldi. Kömürü artık günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde alıyor.
Vatandaşımızın kara ve soğuk bir kış dönemi geçirecek. Vatandaş fiyatların düşmesi bir yana, daha da artmasından endişe ediyorlar. Adı ister sosyal yardım olsun, ister seçim yatırımı olsun, iktidarın zor durumda olan hanelere yardım elini uzatması elzemdir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?