USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kira zammı için yeni sistem geliyor: Ev sahibi ve kiracılar dikkat

Kiralardaki aşırı artışlar sonrası ev sahibi ve kiracıların yaşadığı zam sorunlarına yeni çözüm sistemi geliyor. Kiralara yapılan yüzde 25 sınırı sonrası anlaşmazlıklarda arabuluculuk sistemi zorunlu olacak.

Kira zammı için yeni sistem geliyor: Ev sahibi ve kiracılar dikkat
03-10-2022 15:23
03-10-2022 15:27
GAZİANTEP
Google News

Türkiye’de son 1 yıldır, hem konut fiyatlarında hem de kiralarda yaşanan aşırı artışlar, ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getiriyor. Enflasyonda yaşanan yükseliş anlaşmazlığın boyutu artarken hükümet, getirdiği yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına ek zam sorununa çözüm yeni sistem getiriyor.

Son dönemde yaşanan aşırı kira artışları ile ilgili hükümet ilk olarak, konutalar için 1 yıl süreyle, (2023 yılı Temmuz) sözleşmede hangi oran yazarsa yazsın kira artışlarına yüzde 25’lik üst sınır getirildi. Bu kez kira artış oranına gelen sınır sonrası ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkararak dairelerini yeni kiracılara yüksek kira bedelleri ile verebilmek için türlü bahanelerle kiracılarını çıkarmak için uğraşmaya başladı.

KİRA ZAM ANLAŞMAZLIKLARINDA ARABULUCU ŞARTI GELİYOR

Kiracı ve ev sahibi arasına yaşanan bu gelişmeler ise mahkemelerde aşırı derecede yoğunluğa neden olmaya başladı. Hükümet, hem zam sorununu çözmek hem de mahkemelerdeki yoğunluğu azaltmak için kira uyuşmazlıklarında 'arabuluculuk' sistemini hayata geçirecek.

BU AY MECLİSE GELİYOR

Meclis'in açılması ile beraber Ekim ayında gündeme gelecek yeni düzenleme yasalaştığında ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucu devreye girecek. Doğrudan mahkemeye gidilmesi halinde davalar reddedilecek. Kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları, komşuluk hukuku ihtilafları gibi uyuşmazlıkları arabulucu çözüme kavuşturacak.

EV SAHİBİ VE KİRACI SORUNU BİR AYDA ÇÖZÜLECEK

Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanması planlanıyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta kadar uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanmazsa mahkemede kiracı yada ev sahibi tarafından dava açılabilecek.

KİRA ZAMMI İÇİN ARABULUCUYA NASIL BAŞVURULACAK?

Ev sahibi ve kiracılara arasında yaşanan anlaşmazlıklarda arabulucu müracaatları, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarından ücretsiz olarak yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme olmayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?