USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kahramanmaraş depreminde uydular hayat kurtardı

AFAD, uyduların deprem bölgesine yönlendirilmesi için talepte bulundu. Birleşmiş Milletler, uyduları Türkiye ve Suriye bölgesi başta olmak üzere birçok bölgeye göndermek için olumlu cevap verdi.

Kahramanmaraş depreminde uydular hayat kurtardı
23-02-2023 13:29
Google News

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bütün dünyada büyük bir yankı uyandırdı. İlk saatlerinden itibaren depremin yıkıcı etkileri 10 ilimizde de hissedilmeye başlanmıştı. Bütün dünyada gündeme gelen Kahramanmaraş depremi sonrasında birçok yardımlaşma faaliyetleri gerçekleşti. Yapılan yardımlarla birlikte deprem zamanlarında takım çalışmasının ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

The Conversation'ın yapmış olduğu habere göre Türkiye ve Suriye başta olmak üzere depremden etkilenen birçok bölge için uydular yardım için kullanıldı.

UYDULAR YARDIMI İLE DEPREMZEDELERE ULAŞILDI

Bütün dünyada İletişimin sağlanması için en etkili araç olan uydular, günümüzde bizlere birçok konuda yardımcı oluyor. Sevdiklerimizle konuşma ve görüşme yapmamızı sağlamasının yanı sıra bizlere gideceğimiz güzergahtaki yol durumunu göstererek zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor.

Depremler sonrası büyük buluş: 644 kilometre çapında metalik çekirdek keşfedildi!Depremler sonrası büyük buluş: 644 kilometre çapında metalik çekirdek keşfedildi!

Yaşanan asrın felaketi sonrasında meydana gelen büyük yıkım kentlerdeki ulaşımı sağlayan birçok yolu kapattı. Ancak bu noktada uydulardan yararlanılarak depremzedelere gidecek olan yardımların hızlı ve en kısa zamanda ulaştırılması sağlandı. Uydu yoluyla açık olan yolların belirlenmesi, oraya gidecek yardımlar için zaman kazandırdı. Uyduların açık ve temiz olarak belirledikleri yolları kullanan yardım ekipleri, deprem bölgesine zamanında ulaşmayı başararak birçok kişinin hayatını kurtardı.

Yardım için kullanılan uydular ile yeryüzü taraması aktif bir şekilde sürekli güncellenerek depremzedeler için uygun olan toplanma alanları belirlendi. Uydu yoluyla alınan veriler, yardımların daha kolay bir şekilde organize edilerek, depremzedelere su ve yiyecek gibi ihtiyaçlarda başta olmak üzere, yapılacak olan barınma alanlarının belirlenmesi için de kullanıldı.

AFAD UYDULARI DEPREM BÖLGESİNE YÖNLENDİRDİ

AFAD, uyduların depremden etkilenen bölgelere yönlendirilmesi için 6 şubat saat 07:04'te “Uzay ve Büyük Afetler" konulu uluslararası tüzüğün devreye sokulmasını talep etti. AFAD'ın bu talebine Birleşmiş Milletler 11:29’da karşılık vererek, depremden etkilenen bölgeler için birlikte hareket edeceklerini belirtti. Bununla birlikte 11 uzay ajansı en uygun optik ve radar uydularını harekete geçirmeye hazırlandı. Kullanılan radar uyduları sahip olduğu yüksek çözünürlük özelliğiyle geceye ve bulutlu havalara rağmen yeryüzü değişiklikleri kolaylıkla saptandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?