USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenledikleri "HackIstanbul" etkinliği ile siber kahramanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek
24-09-2021 16:06
Google News
İstanbul

TEKNOFEST kapsamında planlı "HackIstanbul"a 4 ayrımlı iklim ve 10 şehirden eklenmiş bulunan HackIstanbul Finalistleri, "Bug Bounty" formatında gerçekleştirilecek bitiş turunda yarışıyor. Bugün süregelen ve erte bitecek bulunan bitiş turunda, 10 takımın üyeleri 2 çağ süresince bitiş etabındaki engelleri aşmaya çalışacak.

Final yarışında ortaöğretim öğrencilerinden, faziletli lisansını tamamlamış bulunan insanlara denli degaje nezdinde pedagoji bilimi kuru yelpazesindeki katılımcılar kabiliyetlerini sergiliyor. "Bug Bounty" formatında, yarışmacılar asıl yaşamdan 2 ayrımlı yürütüm üstünde arıklık ve güvenlik açığı arıyor ve buldukları güvenlik açıklıklarını yarışma sırasında uran heyete raporluyor. En aşırı ve en ehemmiyetli zafiyetleri raporlayan takımlar, birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesini elde edecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Anadolu Ajansının komünikasyon araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te HackIstanbul'a bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Ofis kendisine TEKNOFEST başladığı günden itibaren etkinliğin siber güvenlik aktivitelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunun adını de İstanbul'da bulunduğu düşüncesince "HackIstanbul" koyduklarını özetleyen Koç, "TEKNOFEST sabık yıl Gaziantep'e aktarma olunca onun adını az buçuk değiştirdik ancak mazruf kendisine on paralık değişmiyor. Bizim hedefimiz siber güvenlikte bilirkişi siber kahramanlar yetiştirebilmek. Bu açıdan da bu yıl 'mükafat avcılığı' sanarak deyim edilen nezdinde içerikle yarışmacıların karşısına çıktık. İngilizce tabiriyle 'Bug Bounty'." sanarak konuştu.

Koç, verdikleri dü yürütüm üstünde yarışmacıların dü çağ süresince arıklık bulacaklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Yani bizim dostumuz olacaklar ve bizlere zafiyetlerimizi çirkin insanoğlu bizlere söylemeden bulacaklar ve kılıç o yazılımlarımızı güvenlikli bir duruma getireceğiz. 15 yaşından 40 yaşına denli nice siber uzmanımız yetişiyor. Bu arkadaşların gelişigüzel yıl eğitimlerine dayanak oluyoruz ve geliştiriyoruz. Siber güvenlik uzmanı erişmesi 4 ila 7 yıl arası sürüyor. Biz burada nezdinde ekecek atıyoruz. Bu ihvan burada yarışmaya giriyorlar. Dereceye giremeseler caba kılıç onların yaptıklarından kabiliyetlerini anlıyoruz ve onları adım adım yetiştiriyoruz. Nasıl sınırlarımızı, askerlerimizi koruyorsak bu evcil ve ulusal ihvan yardımıyla siber vatanımızı koruyacağız."

"Sistemde arıklık bulanlara ödül veriyoruz"

HackIstanbul'da evvel seneden bu seneye bakılınca nezdinde sinerjinin oluştuğunu tamlayan Koç, "İlk yıl elden Türk, Japon ve İngiliz takımları vardı. Birbirleriyle tanıştıktan sonraları gelişigüzel yıl bundan sonraları ekipler arsıulusal olmaya başladı. Takımın birisinde yegâne Türk var, dü adet Ukraynalı var, yegâne Rus var. Böylece nezdinde network oluştu ve birbirleriyle daima enformasyon halindeler." ifadelerini kullandı.

Koç, HackIstanbul'un, arsıulusal nezdinde yarışma bulunduğu düşüncesince TEKNOFEST'te dolarla rütbe verici nezdinde yarışma bulunduğunu dile getirdi.

Birinciye 7 bin dolar rütbe verdiklerini anlatım fail Koç, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Her yıl de bu ödülleri vermeye bitmeme edeceğiz. Normalde genel açıdan istifham sorulur ancak kılıç burada asıl nezdinde yürütüm üstünde arkadaşların arıklık bulmasını istiyoruz. Pentagon'dan Facebook'a denli nice şirket dünyada bunu yapıyor. Kendi sistemlerini açıyor. 2 çağ süresince bu arkadaşların bizlere arıklık bulma özgürlükleri var. Firmalarla görüşüyoruz söz gelimi Turkcell BiP'le görüştük. BiP, 'ben bu dü çağ süresince açığım size. Bana saldırın. Benim açıklarımı bulun.' dedi. Firmalar bunu neden yapıyorlar? Çünkü ne denli güvenlik testlerini yapsanız caba nezdinde halde zafiyetler çıkabiliyor. Bu zafiyetleri size dostlarınız söylerse ve siz o zafiyetleri düzeltirseniz sisteminiz henüz iyiye gider.

Bu açıdan baktığımız devir bu 2 çağ boyunca, tabiri mükemmel akıllıcasına olmasa caba 'atış serbest'. Normalde bu işlerin yapılabilmesi düşüncesince nezdinde kurumun yazılımına yahut donanımına atak gerçekleştirmek yasal değil. Ama kılıç bu 2 çağ boyunca, bu açmış olduğumuz sistemlere yapılacak taramalar, arıklık aramaları yasal ve buldukları sürede da ödül veriyoruz."

"Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı kendisine yetiştireceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, siber güvenlik eğitimlerinin darülfünun ve darülfünun daha sonra değil henüz er başlaması müstelzim nezdinde husus bulunduğunu dile getirdi.

Koç, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bu açıdan da Milli Eğitim Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile baş başa 3 hafta ilkin Türkiye'nin evvel Siber Güvenlik Meslek Lisesi'ni açtık. Teknopark İstanbul'un süresince uygulayım bilimi firmalarının ortada nezdinde lise. Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı kendisine yetiştireceğiz. 30'dan nezdinde tomar almayacağız. Az ancak aşırı kalifiye pedagoji bilimi vereceğiz. Hem TEKNOFEST'i görsünler aynı sürede hackerlarla tanışsınlar, az buçuk da pedagoji bilimi olsun sanarak gelişigüzel çağ dalında bilirkişi hackerlar kabilinden nezdinde günce eğitimler tasarladık.

Öğrencilerimizi Teknopark İstanbul'dan buraya getiriyoruz. Şöyle de nezdinde uydurma alıyoruz. Bu ihvan seneye inşallah HackIstanbul yarışmasında finale denli yükselecekler. Siber güvenlik manzume lisesi dair uzmanlarımız da daima onların eğitimlerine gidiyorlar. Her İstanbul'a geldiğimde kesinlikle onlara uğruyorum. Aynı sürede bu arkadaşların yaz çağında şayet yetişim gerçekleştirmek isterlerse amme müesseselerinde başta de Dijital Dönüşüm Ofisi'nde yetişim yapmasına ve eğitimlerini almasına bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?