USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'in 'zahter balı' coğrafi işaretle tescillendi

UNESCO'nun gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil ettiği Türkiye'deki ilk kenti Gaziantep'te üretilen "zahter balı", Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.

Gaziantep'in 'zahter balı' coğrafi işaretle tescillendi
04-04-2022 12:50
Google News

Gaziantep Ticaret Borsasından (GTB) yapılan açıklamaya göre, kentin yüksek kesimlerinde yetişen zahter bitkisinin özünden beslenen arıların ürettiği ve kentte yaklaşık bir asırdır yetiştiriciliğinin yapıldığı zahter balıyla kentteki tescilli ürün sayısı 84'e yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GTB Başkanı Mehmet Akıncı, yaklaşık bir asırdır Gaziantep'te üretilen zahter balının kentin lezzet hazineleri arasına bal grubunda eklenen ilk ürün olduğunu belirtti.

Zahter balının zahter bitkisinin çok yoğun olduğu bölgelerde üretiminin yapıldığı, ardıç, meşe ve çam ağacından yapılan kovanların kullanıldığı bilgisini paylaşan Akıncı, şunları kaydetti:

"Gaziantep son derece zengin ve köklü mutfak kültürüne ev sahipliği yapıyor. Kültürel bir miras olarak gördüğümüz bu lezzetler, tarihin imbiğinden süzülerek günümüze kadar ulaşmış değerlerdir. Bu nedenle kadim tarihimizin de ayrılmaz bir parçası olan bu mirasları korumak, yaşatmak ve orijinal hazırlanış biçimleriyle geleceğe taşımak amacıyla ülkemiz ve Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescil çalışmaları sürdürüyoruz."

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?