USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

UNESCO Yesemekte inceleme yapacak.

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’nin bölgede yürütülen gölet inşaatı nedeniyle zarar gördüğü ve eserlerin geleceğinin tehlike altında olduğu gündeme gelmişti. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşımlarda bulunan kimi arkeologlar, Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’ne ilişkin görseller paylaştı. Eserlerin durumuna ilişkin Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Gaziantep Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada görsellerin

UNESCO Yesemekte inceleme yapacak.
11-10-2021 13:25
11-10-2021 13:29
Google News

Gaziantep Kent Konseyi tarafından yapılan çalışmalarda, Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi çevresinde devam eden sulama barajı projesinin tarihi alana zarar verdiği açıklanmıştı. Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamaların ardından Yesemek’in geleceği tartışılmaya başlamıştı. Bu süreçte bakanlık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden açıklama yapılmamıştı.

“KAYA DİYE KIRILAN HEYKELLER VAR”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan ve STK’lardan yapılan açıklamalar ile Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’nin geleceğine sahip çıkılması yönünde çağrılar yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde kimi arkeologlar tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarında, “Üstündeki görsel İslahiye Yesemek Hitit Heykel Atölyesi’nden. Alttaki görsel ise atölyeye ait ve gölet projesi için kepçe ile kazı yapılırken çıkarılan heykeller. Kaya diye kırılan heykeller var. Hitit heykel atölyesi yok oluyor” ifadeleri yer aldı.

HEYKELLER HASAR GÖRMEDEN TAŞINDI

Arkeologların paylaşımları, Yesemek ile ilgili tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu. Tartışmalar üzerine Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Gaziantep Müzeler Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu fotoğrafın 2017 yılına ait olduğu, o dönem yol çalışması sırasında bulunan heykellerin ise hasar görmeden Hitit Heykel Atölyesi olarak bilinen açık hava müzesine konulduğunu açıkladı.

“GÖLET İNŞAATI UZUN ZAMAN ÖNCE DURDURULDU”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan da, geçtiğimiz günlerde bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerde eserlerde bir tahribat olmadığını söyleyen Kaplan,  “İfade edildiği gibi bir zarar söz konusu değil. Tahribat olmadığı gibi gölet inşaatı uzun zaman önce durduruldu. DSİ’den yetkililer de görüştük. Gölet projesinin tarihi buluntulara zarar vermesi söz konusu olmayacak. ICOMOS’tan bir heyet gelip incelemelerde bulunmuş ve heyetin raporu bekleniyor. Hitit Heykel Atölyesi sapasağlam yerinde duruyor.”

“İNSANLARDA ESERLERLE İLGİLİ ENDİŞE VAR”

Sözlerini sürdüren Kaplan, “UNESCO’dan işin uzmanları gelerek inceleme yapacak, ona göre karar verilecek. Eserlerdeki tahribat yok ancak eserlerin baraj nedeniyle sular altına kalması ile ilgili endişeler var. Şu anda herhangi bir çalışma yok, eserler de yükseklerde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?