USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Neyi bekliyorsunuz?

Türkiye genelinde 198 sınıfta yüz yüze eğitime ara verilirken, okullarda temizlik personelleri halen görevlendirilmedi. Temizlik Personeli alımlarının 16 Eylül’de yapılacağı duyuruldu. Okulların durumuna tepki gösteren veliler “ Neyi bekliyorsunuz?” sorusuna yetkililerden cevap bekliyor.

Neyi bekliyorsunuz?
14-09-2021 22:12
14-09-2021 22:16
GAZİANTEP
Google News

6 Eylül tarihi itibariyle okullarda yüz yüze eğitimin başlamasının ardından Türkiye genelinde 198 sınıfta yüz yüze eğitime ara verildi. Sınıflarda görülen Korona virüs vakaları, okullarda tehlikenin giderek tırmandığını gözler önüne serdi. Okullarda Toplum Yararına Program kapsamında görevlendirilen güvenlik ve temizlik görevlisi alımlarının yapılmaması, salgına karşı en etkili korunma yöntemi olan maske, mesafe ve hijyen noktasında zafiyete neden oluyor. Bu durum kentte 1052 okula verilen Güvenli Okul Sertifikalarının geçerliliğinin sorgulanmasına neden oldu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Türkiye genelinde 198 sınıfta yüz yüze eğitime ara verildiğini açıklamıştı. Bakan Özer’in açıklamaları, okullarda gelinen durumu ve önümüzdeki günlerde yaşanacakların habercisi olurken, İŞKUR tarafından okullarda görevlendirilecek olan temizlik personeli halen görevlendirilmedi. 16 Eylül’de başlayacak olan alımlar sonrası önümüzdeki haftalarda 2 bin temizlik personeli okullarda görevlendirilecek. Okullarda temizlik personellerinin halen göreve başlamamış olması, hijyen sorununun ortaya çıkmasına, kimi okullarda velilerin temizlik işlerini üstlenmesine neden oldu.

“BAKANLIK VERİLERİ İLE UYUŞMUYOR”

Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, okullarda yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Parlakçı, “On gün içerisinde bir sınıfta iki pozitif vaka görülür ise o sınıfta yüz yüze eğitime ara veriliyor ve dersler online olarak işleniyor. Türkiye genelinde edindiğimiz bilgiler, Bakanlığın verileri ile uyuşmuyor. Bu konuda bilgi saklandığını düşünüyoruz. Ya Bakan beyin bahsettiği okullar ya da bizim çalıştığımız okullar farklı.”

“YAZIN YAPILAMAZ MIYDI?”

MEB Bakanının okullarda önlem alındığına dair açıklamalarını eleştiren Parlakçı, “Okullarda önlem aldık deniliyor ama dezenfektan ile maske dışında önlem yok. Gaziantep’te halen 50-60 kişilik sınıflar var. Bu noktada hiçbir önlem alınmamış. İŞKUR halen okullara temizlik elemanı göndermedi. Bazı okullarda velilerin okulları temizlediğine dair bilgiler geliyor. Öte yandan birçok okulda tadilat çalışmaları devam ediyor. Bunlar yazın yapılamaz mıydı?”

“YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM ETMELİ”

Okullarda yüz yüze eğitimin devam etmesinden yana olduklarını söyleyen Parlakçı, “İstiyoruz ki yüz yüze eğitim devam etsin, okullar kapanmasın. Ancak böyle devam ederse okullarda vakalar artacak, yeniden okullar kapanacak. Bu noktada Bakanlık önlemler almalı. Örneğin 1500 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, öğrenciler iki kısma ayrılarak bu oran azaltılmalı. Ders saatleri de 40 dakika yerine 30 dakikaya düşürülmeli. Okullarda kantinler, sınıflar, oldukça kalabalık. Çocuklar sosyal ortamdan uzak kalmasın. Pandemi döneminde gördük ki çocuklar okullara gitmek istemiyor, motivasyonları düşmüş, sorun ve sıkıntılar var. Uzaktan eğitim de öğrenciler için verimli olmadı. Bunların yaşanmaması için önlemler alınmalı.”

BAKAN ÖNLEM ALINDI DİYOR AMA!

Bakanlığın yükselen sesleri duymadığını kaydeden Parlakçı, “Bakanlık, sürekli olarak önlem alındığını söylüyor ancak okullarda önlem alındığını göremiyoruz. Ülke genelinde vakalar yeniden artmaya başladı, bu noktada tüm paydaşlarla bir araya gelinerek sağlıklı bir karar verilmeli. Gaziantep’te 60 kişilik sınıflar var. Benim öğretmenlik yaptığım okulda bir sınıfta 43 tane öğrenci var. 43 öğrencinin olduğu sınıfta ne kadar önlem alınabilir? O noktada vakalarda artmaya başladı, buna bir önlem alınmalı. Ders sayısı azaltılarak, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmeli, kalabalık sınıfların bölünmesi sağlanabilir. Öğretmen açıkları halen ücretli öğretmenlerle kapatılmak isteniyor.”

“HİÇBİR ÖNLEM YOK!”

Halen okullarda temizlik görevlileri bulunmadığını söyleyen Parlakçı, “İŞKUR tarafından Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında görevlendirilen temizlik personellerin halen alınmadı. Okullarda halen ödenek yok. Okullarımızdaki vaziyet pandemi öncesindeki durum ile aynı, bir farklılık yok. Ders saati, sınıflar aynı durumda. Ankara’da ve bazı illerde ders saatleri düşürülmeye çalışıldı ancak Bakanlık buna engel oldu. Eğitim faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Hiçbir önlem yok.”

“OKULLARDA NE GÜVENLİK NE DE TEMİZLİK GÖREVLSİ VAR”

Sözlerini sürdüren Parlakçı, “Kadrolu hademelerin sayısı çok azaldı. Okullarda bir ya da iki tane hademe bulunuyor. Bunların yanında İŞKUR tarafından her yıl temizlik görevlileri istihdam ediliyor ancak bu yıl okullar açılmış olmasına rağmen halen görevli alımı yapılmadı. İŞKUR’dan halen temizlik ve güvenlik görevlisi görevlendirmesi yapılmadı. Maske, mesafe ve hijyen deniliyor ama okullarda temizlik görevlisi olmadığı için hijyen yönünde sıkıntı yaşanıyor. Okullarda dezenfektan ve maske var, bazı okullarda maskenin de olmadığı biliniyor. Öğrencilerin kendi maskelerini kendileri getirdiği okullar var” diye konuştu.

ALIMLAR 16 EYLÜL’DE…

İŞKUR İl Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, okullarda görevlendirilecek olan temizlik görevlisi alımları 16 Eylül’de yapılacak. Bunun hemen ardından bir sonraki hafta okullarda görevlendirilen görevlilerin işlerine başlaması bekleniyor. Öte yandan okulların yeniden kapanması ihtimaline karşın İŞKUR Genel Müdürlüğünün 3 ay süreli bir planlama yaptığı, gidişata göre planlamanın kapasitenin genişletileceği öğrenildi. Pandeminin gidişatına göre, planlama yapılacak. TYP kapsamında Gaziantep’te okullara 2 bin temizlik görevlisi görevlendirileceği öğrenildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?