USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müteahhitler kara kara düşünüyor..

Türkiye’de döviz kuru ve pandemi dönemi ile birlikte inşaat maliyetlerinde meydana gelen artış, müteahhitleri tedirgin ediyor.

Müteahhitler kara kara düşünüyor..
19-10-2021 23:44
19-10-2021 23:46
GAZİANTEP
Google News

Çimento maliyetlerindeki artış nedeniyle 15 gün iş bırakan müteahhitler, son bir yıl içerisinde 3 bin TL’den 8 bin 300 TL’ye yükselen demir fiyatları konusunda ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar. Demirin yanı sıra inşaatta kullanılan PVC, mobilya, elektrik, granit su ve kalorifer malzemelerini de yüzde 200 civarında zam geldi. Yıllardır Gaziantep'te İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, bu artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Döviz kurundaki artış ile başlayan ve pandemi döneminde iyiden iyiye kendini hissettiren maliyet artışları, inşaat sektöründe krize neden oldu. Döviz kurundaki artış ile birlikte her gün değişen demir fiyatları son bir haftada, 1000 TL arttı. Geçtiğimiz hafta 7 bin 300 TL dolayında bulunan demirin tonu hafta başında yükselerek 8 bin 300 TL oldu. Döviz kuru ve pandemi nedeniyle piyasadaki üretim daralmasının bahane edildiği inşaat demirinde, yaşanan krize çözüm arayışı sürüyor.

Çimento fiyatları nedeni ile Eylül ayında şantiyelerde 15 günlük iş bırakma eylemi yapan müteahhitler bu seferde demir fiyatlarına gelen zamlar ile zor durumda kaldı. Özellikle de yükselen konut fiyatları nedeniyle zaten yaşanan maliyet artışını fiyatlarına yansıtamayan müteahhitler şikayetçi olurken maliyette yaşanan yükselişin devam etmesi durumunda konut fiyatların zammın kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

MÜTEAHHİTLER, 15 GÜN İŞ BIRAKMIŞTI…

Demir fiyatlarındaki artış karşısında ne yapacaklarını şaşıran müteahhitler, bu şart altında konut üretmenin zorlaşacağını ifade ettiler. Daha önce çimento fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zor günler yaşayan ve 15 gün süreyle iş bırakan müteahhitlerin, demir fiyatları ile ilgili ne gibi karar alacakları bilinmiyor.

 “İNŞAATTA DEMİR YERİNE ALTIN KULLANMAYA BAŞLARIZ

Yıllardır Gaziantep'te İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren MCY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Yıldırım, bu artışın kabul edilemez olduğunu söyledi. Yıldırım, “Arsa maliyetlerinin önüne geçilmesi güç ancak demir ve çimento gibi kalemlere müdahale edilebilir. Döviz kuru artınca demir fiyatlarına zam geliyor ancak düşmesi halinde bu zamlar geri alınmıyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin TL olan demir fiyatları bu yıl yüzde 100’ü aşan oranlarda artarak, 8 bin 300 TL’ye yükseldi. Son haftalardaki döviz yükselişi bu oranın daha yükseleceğini gösteriyor. Bu noktada yetkililerin çözüm üretmesini bekliyoruz. İhracatta talep artınca demir fabrikaları bunu fırsata çevirip iç piyasadaki fiyatları da ihracat fiyatlarına getirdi. Bu açgözlülüktür. Birileri daha çok para kazanacak diye bir sektör yok edilmek isteniyor. Devletin bu keyfi zamlara müdahale etmesi gerekiyor. Böyle devam ederse inşaatta demir yerine altın kullanmaya başlarız. Biz 2 yılda bitirdiğimiz projelerde bile yeri geldiğinde bu kadar kâr edemiyoruz. Hiç yatırım yapmayıp demir alsaydık daha çok kâr ederdik. Bizler ülke ekonomisinin büyümesi ve istihdamın artması için yatırım yapmak istiyoruz. Ancak inşaat maliyetlerindeki artışlar buna engel oluyor. PVC, mobilya, elektrik, granit su ve kalorifer malzemelerini de yüzde 200 civarında zam geldi” diye konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?