USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fatsa'daki 2 bin yıllık mezarlarda önemli eşyalar bulundu

Ordu'nun Fatsa ilçesinde 2 bin yıllık yer aldığı değerlendirilen lahit mezarlarının bulunmuş yer aldığı bölgede hafriyat emek harcamaları titizce bitmeme ediyor.

Fatsa'daki 2 bin yıllık mezarlarda önemli eşyalar bulundu
24-09-2021 11:02
Google News

Mimari şekilde Molla Fenari Camii ile benzer, gün şekilde İstanbul Ayasofya Camii ile bire ortak çağa ilişik olmasıyla da nazarıitibar çekici yerde hafriyat bilimsel kazılar iri titizce sürdürülüyor. Lahit mezarların bulunmuş olduğu alanın yakınında ortak keşişhane kalıntısının olması ile şimdiye genişliğinde meydana getirilen çalışmalarda zamanı bulgulara rastlanması arkeologları ve Fatsa halkını heyecanlandırıyor.

Tarihçi Eğitmen Yazar Cevat Erbil, “Bolaman antika kenti üstündeki gömütlük bölgesindeyiz. Burayı memleket şekilde düşünürsek kentin mezarlığının içerisindeyiz. Mezarlığın haricinde keşişhane bölgesi var. Manastırda kentin perestiş alanı. Aynı sürede kentin dirim alanları da var. Okul kazısı sırasında mevcut hamamlar ve memleket örnekleri bulunmaktadır. Milattan evvel ortak numara yüzyılla tarihlendiriliyor Bolaman antika kenti. Kaynaklarda ise poleminyum başkenti şekilde Fatsa alanını ayraç ediyor. Bu kentin biz 3 ile 5 dönemleri ortada ki buluntularına rastladık. Şehrin önde mevrut kişilerinin mezarlıkları diyerek kestirim ediyoruz. Bu şehirdeki manastırın tarihlendirilmesi Ayasofya ile tarihlerinin bire ortak bulunduğunu kupkuru ortak halde söyleyebiliriz. Konstantin zamanına balya düşüyor. Konstantin'e satı ortak keşişhane şekilde da bura adlandırılıyor. Osmanlı devrinde bu keşişhane canlı ve metropolit şekilde kullanılıyor. Papazların yetiştirildiği ortak meslek şekilde ta buradaki keşişhane tarihte yazıyor. 21 Mayıs'ta bölgede mevcut kâffesi Rumlar burada dolgun ayine geliyor. Buradaki 10 dönümlük arazinin ortak antika memleket yerleşiminin bariz iklim müzesi şekilde yapılandırılması düşüncesince şu anda niyetler ve hedefler var. Yakın sürede inşallah bura hem korunacak bununla beraber turizme kazandırılacak” dedi.

“Bu rastlantılar bizi memleket arkeolojisi hesabına heyecanlandırıyor”

Ordu Arkeoloji Müzesi görevlisi Arkeolog Kaan Özdemir bölgede icra ettiği çalışmalardan bahsederek, “Fatsa'daki hafriyat emek harcamaları 13 Eylül'de başladı. Fatsa Belediyesi defa tevsi emek harcamaları icra ettiği esnada burada lahit mezarlara balya geldi. Kepçe bölgede defa tevsi işlemleri yaparken lahit mezarı kapağına balya geldi. Derhal kâffesi emek harcamaları durdurarak bakanlıktan iznimizi alarak hafriyat bilimsel istirdat çalışmasına başladık. Tabii, emek harcamaları yaparken baş döndürücü heyecanlandık. Lahit mezarlığımızı açarken defnetme hediyeler elimize geçti. Gözyaşı şişesi, yer testi ve buna ilişkin şekilde nice mahsul bulduk. Çalışmalarımızı genişletirken 4 parça hâlâ kafatasına rastladık. Çok dağılmışlardı. Bizler de ortak dört başı mamur şekilde bulamadık. Bir parça iskeletimizi az dejenere şekilde bulduk ve emek harcamaları burada bitmeme ettiriyoruz. O iskeletimizin sol kolunda camdan bilezik, elinde yüzük oyunu oyunu ve sağlıklı kolunun altında da bozma reşit ortak cıncık şişe ile karşılaştık. Bu rastlantılar bizi memleket arkeolojisi hesabına heyecanlandırıyor. Bu genişliğinde iskân noktayı içre bulunan kavuşum antika memleket bulunduğunu düşünüyoruz. Milattan evvel ortak numara yüzyıla tarihlendirilen bilgilere ulaşıyoruz. Kazılar yaparak aklımızdaki soruları da bulacağız. Birinci etap hafriyat bilimsel sit bölgesine akıllıcasına kazımızı bitmeme ettiriyoruz” diyerek konuştu.
Yapılan icraat sırasında Fatsa İlçe Emniyet Müdürlüğü de enli düzenlilik önlemleri alıyor.

Ahmet Altay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?