USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Doğu Karadeniz'e raylı sistemi 25 yıl önce ilk onlar getirdi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin raylı sistem ve tren hayali yıllardır bir türlü gerçekleşemezken, Rize'nin Kalkandere ilçesinde yaşayan Ali Rıza Yıldız ve eşi Harbiye Yıldız çifti, 25 yıl önce inşaat halindeki evin malzemesini taşımak için yaptıkları raylı sistemi şimdi ula

Doğu Karadeniz'e raylı sistemi 25 yıl önce ilk onlar getirdi
05-06-2021 13:46
Google News

İlçeye bağlı Hüseyin Hoca köyünde yaşayan 88 yaşındaki Ali Rıza Yıldız ve 68 yaşındaki eşi Harbiye Yıldız çifti 25 yıl önce köylerinde bir ev yapmak istedi.

Yaptıkları evin malzemesini taşımaya başlayan çift zorlanınca önce ev yapacakları yere yol yapılması gerektiğini anladı. Yol yapmaya kimse yanaşmayınca ise bir raylı sistem akıllarına geldi. Kendilerine ait çay bahçesinin ortasına profil demirler ile ray döşeyen Ali Rıza Yıldız, üzerine de el yapımı vagonunu koydu. Daha sonra teleferik motoru ile sistemi tamamlayan Yıldız, evinin inşaatına bu şekilde malzemeyi rahatlıkla taşıma imkanına kavuştu.

Rizeli çift, 25 yol önce yaptıkları raylı sistemi o günden bugüne kullanmayı sürdürürken, sistemi de daha kullanışlı hale getirerek geliştirdiler. Durma noktalarındaki sensor sayesinde kendilerini güvende hisseden çift aynı zamanda kabini çeken sırma telin kalınlığına da güveniyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen sistem sayesinde karı koca evlerine ulaşımlarını rahatlıkla sağlayabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?