USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Doğa’nın kaşifleri TEKNOFEST’te

TÜBİTAK yarışmalarında fizik, dirim bilimi sahalarında geliştirdikleri planlar ile aşama elde fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri TEKNOFEST'te sergilediği ve yarıştığı projelerle yerini aldı. Öğrenciler engelliler düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonu, arab

Doğa’nın kaşifleri TEKNOFEST’te
24-09-2021 13:57
Google News

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021, Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda 21 Eylül'de başladı. 26 Eylül'e denli sürecek etkinlikte İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, kodlama ve robotik, fizik, dirim bilimi kabil bölgelerde sergilediği ve yarıştığı projelerle TEKNOFEST'te yerini alırken öğrenciler kabilinden maruz planlar katılımcılar kabilinden birlik derece aldı. Projelerine mevrut derin alaka karşısında da öğrenciler uygulayım bilimi severler ile ortak arada olmaktan ve projelerini üslup imkânı bulmaktan iyice bahtiyar olduklarını dile getirdi. Teknoloji ilgilileri ise TEKNOFEST boyunca İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji standında kodlama ve robotik uygulamalarıyla buluşmaya bitmeme edecek.

Engelli araçları düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonları
Kolejin Antalya Kampüsü talebesi Utku Berkay Tan, teknolojik dizayn dalında geliştirdiği “Engelli Araçları düşüncesince Solar Kablosuz Şarj İstasyonları” projesi ile iştirak sağladı. Proje, ilkin şarjlı tekerli sandalyeler iktisap etmek neredeyse ferdî transfer araçlarının çecik açıkça bölgelere kurulan gün enerjili kablosuz yükleme istasyonları üstünden akülerinin yükleme edilebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Projesi üzerine bilgilendirmelerde mevcut Utku Berkay Tan, “Mevcut tekerli yükleme istasyonları şuan kablolu şekilde. Bu nedenden sakat yurttaşlarımız sıkıntı çekiyor. Benim sistemim ise kablosuz. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerjiyi ambarlama birimine aktarıyoruz. Bu enerjiyi de zeminde mevcut vericiye aktarıyoruz. Tekerlekli sandalyenin altındaki müşteri ile donör bire ortak bölgeye vardığında yükleme işlemi gerçekleşiyor” dedi.

Kanser araştırmalarına destek
Çanakkale Biga Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Miray Yılmaz ve Zeynep Doğan ise dirim bilimi dalında geliştirdikleri Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım projesi ile TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'ndeki yerlerini aldılar. Öğrenciler bire ortak sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması'nda çalışkan bilimleri dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü alacaklar. “Normalde iri cüsseli hayvanların kansere yakalanma oranlarının henüz efdal olabileceği fikri ile yola çıktık” niteleyerek projeleri üzerine mütekellim öğrenciler, “Bize bunu düşündürten nesne ise normalde aşırı ortak tomar göze sayısına cemaat olmalarından ötürü bu hücrelerin kontrolden çıkacağını varsaymamız. Peto paradoksu da bunun birlik tersini açıklıyor. Yani ‘kanser ile beden büyüklüğü ortada rastgele ortak alım satım yoktur' diyor. Bu paradoksun üç kıta ergümanı var, ur baskılayıcı genler, hiper ur oluşumları ve metobolik hızdaki artış-azalış. Biz ur baskılayıcı genler üstünden projemizi yürüttük. 4 ur baskılayıcı jen üstünden kanserle bulunan ilgiler izlendi. Özellikle polar bölgelerinde dinç cüsseli zooloji bulunan balinalar ve insanoğlu arasındaki 4 proteinin değişik bulunan bölgelerini saptadık ve kanserin ne bölgelerden kaynaklı olabileceğini bulduk” niteleyerek konuştular.

Araç kazalarında oluşan dirilik ve servet güvenliğini en örgen indiren “özel kaplama”
Kolejin Acarkent Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Berfe Biçer ve Dilay Gökçe, Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi projesi ile İnsanlık Yararına Teknoloji Proje Yarışması'na erekçi alegori yarışıyor. Proje ile amaçlarının taşıt kazaları kararı oluşan dirilik ve servet kaybını en örgen ıskat etmek bulunduğunu kail çoluk çocuk açıklamalarına şöyleki bitmeme etti;

“Araçlarımızın aut iskeletini polat istila adına nitinol alaşımını kaplamayı planladık. Yüzde 50 nikel ve titanyumdan oluşan halita ile kaplanan taşıt ile alışılagelen istila ortak uzlaştırıcı bire ortak süratte bire ortak koşullarda çarpıştırdığımızda nitinol kaplamalı bulunan arabanın gayrı vasıtaya gereğince hasarı minimal yüzdelik 40 soğurma ettiğini söyleyebiliyoruz. Bir gayrı ehemmiyetli ayrıcalığı ise, ‘şekil hafızası' özelliği. Alaşımı uygulamadan ilk programlıyoruz. Sonrasında aracımızdaki istila ortak hasar almaktadır bu hasarı da önemsiz ortak ısı uygulayarak kaymakamlık yapmadığı durumuna arka döndürebiliyoruz.”

Küresel ısınmaya özen çekici proje
Tuzla Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencilerinden Berke Çiçek ve Alper Çamlı, hikmet dalında geliştirdikleri Antarktika Atmosferinde UV Işığının Ozon Konsantrasyonu Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi projesini TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'nde sunuyor. Öğrenciler bire ortak sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması fiziksel ilimler dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü de TEKNOFEST 2021'de alacak. Berke Çiçek plan ile hava değişikliklerine özen tefriş etmek düşüncesince çalıştıklarını söyleyerek, “Amacımız müşterilerini polar hava değişikliğini belirtmek ve bilgilendirmek. Antarktika atmosferinde ehemmiyetli seviyede ortak zayıflama yalan konusu. Bu zayıflama yüzünden dünyaya mevrut UV miktarı artıyor. Ozon zayıflaması yüzünden dünyaya normalde girmeyen UV C'nin giriş miktarı artıyor. Bunlarda ten kanseri kabil sorunlara etmen olabiliyor. Biz de müşterilerini bu mevzuda bilgilendirmeye çalıştığımız ortak plan ortaya çıkardık. Tasarladığımız cihazımızla bu ışınları ölçebiliyoruz. Verileri toplayıp ortak yıllık ortak çizge yapacağız. Bu grafikle bu arada müşterilerini iklimin elbette değiştiğine müteallik verilerle bilgilendirmiş olacağız” dedi.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çerkezköy Kampüsü Anadolu Lisesi ve Sakarya Kampüsü Kodlama ve Robotik alanındaki projeleri ile yarışırken Kolejin Adıyaman, Ordu ve Antalya Kampüsleri de çav bilimleri dalında geliştirdiği planlar ile erekçi alegori yarışıyorlar.

“Bilgi çağını bilimi henüz ileriye atmak düşüncesince uğraş fail ortak kurumuz”
TEKNOFEST'te öğrencileri görüşme fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Temsilcisi Serhat Özeren, TEKNOFEST'TE toprak almaktan iri talih ve alım çalım duyduklarını dile getirerek, “Geleceğin teknolojilerini, hem üreticilerden uygulayım bilimi geliştiricilerden hem de evlatlarımızın gençlerimizin bitirdikleri uygulamalarla bu ortamda değerlendirmek ve bunları deneyimlemek aşırı önemli. Öğrencilerin, evren nereye gidiyor, Türkiye'nin nerede bulunduğunu anlamaları düşüncesince bu ortamda olması aşırı kıymetli. Bütün okullarımızla TEKNOFEST'TE olmaktan öğrencilerimizin başarılarını burada sergilemekten mutluyuz. Biz bilim çağını bilimi henüz ileriye atmak düşüncesince uğraş fail ortak okuluz. İstanbul Teknik Üniversitesinin bizlere kazandırdığı değerlerle bunu henüz encam ortak noktaya taşıyacağız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?