USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kahramanmaraş'ta Deprem Sonrası Kira Fiyatlarındaki Artış İsyan Ettirdi

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,5 şiddetindeki depremlerin üzerinden 21 gün geçti. Depremzedeler için yeni konutların yapımına başlanırken, inşaat malzeme fiyatları da zamlandı. İnşaat maliyetlerinin yanı sıra depremin ardından Gaziantep ve çevre illerde kiralık daire fiyatları da uçtu. Kentte 1+1 daire fiyatları bile 5 bin TL’ye yükseldi, kimi bölgelerde ise konut kiraları 50 bin TL oldu.

Kahramanmaraş'ta Deprem Sonrası Kira Fiyatlarındaki Artış İsyan Ettirdi
27-02-2023 12:44
27-02-2023 12:51
GAZİANTEP
Google News
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,5 şiddetindeki depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı ilçeleri başta olmak üzere büyük yıkım yaşandı. Depremin ardından hasar tespit çalışmaları yüzde 78 oranında tamamlanırken, kentte 17 bin 100 bina ve 38 bin 940 bağımsız birim için acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık tespiti yapıldı.
Depremzedeler için 11 ilde 200 bin civarında konutun inşası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da harekete geçti. Konut yapılacağına dair haberlerine hemen ardından ülke genelinde inşaat demiri ve beton fiyatlarına zam geldi. İnşaat demir fiyatlarının 16 bin TL’den 18 bin TL’ye yükselirken, beton fiyatlarının ise yüzde 8 oranında arttığı kaydedildi.
BAKAN TOPLANTI YAPTI AMA…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşaat maliyetlerindeki artış sonrası İnşaat Malzeme Tedarikçileri ile Gaziantep’te bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, fırsatçılara izin verilmeyeceğini söyledi.
MÜTEAHHİTLERDEN TEPKİ!
Müteahhitler tarafından yapılan açıklamada, ‘’ Deprem ile birlikte ne yazık ki artışlar yine devam ediyor. Tüm inşaat malzemelerinde artışlar başladı .Son 15 günde demir ton fiyatı 16.000 TL’den 18.000 TL’ye yükseldi. Tüm malzeme kalemleri de artmaya başladı. Devletimizin bu artışlara acilen müdahale etmesi gerekiyor’’ ifadeleri yer aldı.
855 KONUT İÇİN İLK KAZMA VURULDU
18 bin 544 konutun inşa edileceği Gaziantep’te de 855 konut için ilk kazma vuruldu. Kentte ilk konutların yapımına başlanması ile birlikte depremzedelerin yaralarının az da olsa sarılması bekleniyor.
KİRA DESTEĞİNİ FIRSAT BİLDİLER!
Depremzedelerin yaşadığı bir başka sorun ise emlak firmaları ve ev sahiplerinden oldu. Deprem sonrası kent genelinde kiralık konut fiyatları adeta fırladı. Evleri ağır hasarlı ve yıkık durumda olan aileler, devletin sağladığı kira desteğinden de faydalanarak yeni bir yuva arayışına girerken, kentte kira fiyatları katlandı.
1+1 DAİRELER 5 BİN TL!
Kentte Şubat ayı öncesinde eşyalı 1+1 dairelerin fiyatı 2 bin TL’den başlarken deprem sonrası bu fiyatlar adeta uçtu. Kentte 1+1 eşyalı daire fiyatları 4 bin 500 TL ila 5 bin TL’ye yükseldi. 1+1 dairelerde görülen bu artış diğer konut kiralarına da yansıdı. Kent genelinde konumuna göre konut kira bedelleri 10 bin TL’ye kadar yükseldi. Kimi bölgelerde ise kira fiyatları 50 bin TL’ye kadar yükseldi.
VİCDANLAR NEREDE?
İnternet sitelerine yansıyan kiralık daire fiyatları dudak uçuklatırken, ev sahiplerinden de kiracılara kara haber geldi. Kent genelinde ev sahiplerinin deprem sonrası sözleşme şartlarına uymayarak konut fiyatlarına zam yaptıkları öğrenildi.
FAHİŞ KİRA ARTIŞI YAPANLAR YANDI
Artan kira bedellerine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, ‘’ Gaziantep’te Fahiş kira artışlarıyla ilgili kamu vicdanını yaralayan çok sayıda şikayet gelmektedir. Makul olmayan taleplerin tespit edilmesi durumunda gerekli cezai işlemler yapılacağı gibi vergi kaçırmaktan geriye yönelik işlem yapılacaktır’’ ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?