USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ÇİB Başkanı Aslan'dan DTÖ Paneli'nde Türkiye'nin haklı bulunmasına ilişkin açıklama

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, Avrupa Birliğince belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemine karşı Türkiye'nin başlattığı davada kurulan Dünya Ticaret Örgütü Paneli'nde Türkiye'nin haklı bulunmasını değerlendirdi.

ÇİB Başkanı Aslan'dan DTÖ Paneli'nde Türkiye'nin haklı bulunmasına ilişkin açıklama
06-05-2022 15:34
Google News
İstanbul

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, "DTÖ kararlarının yaptırım gücü yok. Bu sonuç sonrası AB korunma önlemine ilişkin bir sonraki gözden geçirmesinde bu konuları göz önünde bulundurarak bir sonraki döneme dair karar alabilir ama bu karar geriye doğru işlemez." dedi.

ÇİB'den yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığınca, AB tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemine karşı Türkiye’nin başlattığı davada kurulan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Paneli’nin Türkiye’yi haklı bulduğunun duyurulduğu anımsatılarak, panelin, Türkiye’nin tezlerini desteklediği ve AB’nin uygulamakta olduğu önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmettiği belirtildi.

DTÖ, AB'nin çelik ürünlerinde uygulanan korunma önlemine karşı Türkiye'yi haklı buldu

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, DTÖ'nün açıkladığı bu kararla AB’nin almış olduğu koruma önleminde iki konuda da AB’nin haksız olduğuna kanaat getirdiğini belirterek, "Bu karar ithalatın artış sebebinin ABD’nin korunma önlemi ile ilişkili olacağına dair gerekçenin geçerli olmadığını ve olası zarar tehlikesinin de gerçeklere dayanmadığını gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Aslan, DTÖ kararlarının yaptırım gücünün olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu sonuç sonrası AB korunma önlemine ilişkin bir sonraki gözden geçirmesinde bu konuları göz önünde bulundurarak bir sonraki döneme dair karar alabilir ama bu karar geriye doğru işlemez. Diğer yandan AB politik karar ile bu savaşın yarattığı sıkıntılardan ötürü koruma önlemini de kaldırabilir ama bence çok olası değil.

Bir başka husus ise AB üç yıllığına devreye koyduğu önlemi dönem sonu uzatarak diğer ülkelere soruşturmaya gerek olmadan AB’ye karşı önlem alma hakkı tanımıştır. Bizim en başından bu yana ısrarla dile getirmekte olduğumuz AB’nin son 5 yıldır hasmane bir tutum ile tek yanlı ve haksızca almış olduğu kararlara karşın halen mütekabiliyet çerçevesinde bir cevap vermemiş olmamız bizlere karşın yapılan haksızlığın zararlarını daha da büyütmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?