USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

CIA tarih vermişti: Stoltenberg'den Tayvan uyarısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da savaşı kazanmasının oldukça tehlikeli olacağını belirterek, Çin'in Rusya'dan ders çıkararak Tayvan'a saldırabileceğini söyledi.

CIA tarih vermişti: Stoltenberg'den Tayvan uyarısı
09-02-2023 09:03
Google News

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Blinken ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, açıklamasının başında merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerden için taziyelerini iletti.

Stoltenberg, "NATO'dan mesajımız değerli bir NATO ortağı olan Türkiye'yi desteklememiz gerekir" dedi.

CIA Direktörü tarih verdi: Çin Tayvan'ı 2027'ye kadar işgal edecekCIA Direktörü tarih verdi: Çin Tayvan'ı 2027'ye kadar işgal edecek

UKRAYNA SAVAŞI ÜZERİNDEN TAYVAN UYARISI YAPTI

Blinken ile Rusya-Ukrayna savaşını ve Ukrayna'daki durumu görüştüklerini aktaran NATO Genel Sekreteri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askerlerini Ukrayna'dan çekerek savaşı bitirebileceğini dile getirdi.

Stoltenberg şöyle devam etti:

"Ancak maalesef Rusya'nın barışa hazırlandığına dair bir emare göremiyoruz. Aksine Moskova yeni saldırılar için hazırlık yapıyor. Dolayısıyla bağımsız bir ülke olarak kazanması ve topraklarını geri alması için ihtiyaç duyduğu silahları Ukrayna'ya vermeliyiz. Putin kazanırsa, Ukrayna için zor olacak. Ancak hepimiz için çok tehlikeli olacak. Sadece Putin'e değil diğer otoriter rejimlerede de güç kullandıkları takdirde emellerine ulaşabileceklerine dair açık bir mesaj göndermiş olacak ve bu dünyayı çok tehlikeli hale getiriyor ve bizi zaafa düşürüyor. Pekin yakından izliyor ve gelecekteki kararları için dersler çıkarıyor. Dolayısıyla bugün Avrupa'da olan yarın Asya'da olabilir. Çin, herhangi bir şeffaflık olmadan nükleer silah dahil askeri gücünü artırıyor. Güney Çin Denizini kontrolü altına alıyor ve Tayvan'ı tehdit ettiklerini görüyoruz."

BLINKEN'DAN ÇİN CASUS BALONU YORUMU

ABD ordusunun Montana eyaleti üzerinde tespit ettiği ve 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında düşürdüğü Çin casus balonuna değinen Blinken, bu konuda topladıkları bilgileri Kongreyle ve ABD'nin ortaklarıyla paylaştıklarını söyledi.

Blinken, balonun Çin'nin geniş gözetleme faaliyetinin bir parçası olduğunu belirterek "Onlarca ülkeyle, hem Washington'da hem de elçiliklerimiz üzerinden bilgi paylaştık. Çünkü beş kıtada ülkelerin egemenliğini ihlal eden bu geniş programın tek hedefi ABD değildir" dedi.

Diğer ülkelerle görüşmelerinde Washington ve Pekin'in ilişkileri sorumlu bir şekilde yürütmeleri mesajını aldıklarını anlatan Blinken, ABD'nin sorumlu davrandığını ve Çin'den aynı şekilde sorumlu davranmasını beklediklerini dile getirdi.

Blinken ayrıca NATO ortaklığını pasifik bölgesine de taşımaya çalıştıklarını kaydetti.

ABD'li bakan, Güney Kore ve Japonya'yı ziyareti için Stoltenberg'e teşekkür etti. Blinken, bu ziyaretin ABD'nin Atlantik ve Pasifik'teki ittifakları arasında artan sinerjiyi gösterdiğini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?