USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya sandığa gidiyor

Almanya, ferda umumi intihabat kapsamında kasa başına gidecek. 20. federal hükümeti yakalamak düşüncesince yapılacak seçimle Angela Merkel'in 16 salname Başbakanlık rolü de akıbet bulacak.

Almanya sandığa gidiyor
25-09-2021 09:31
Google News

Almanya 26 Eylül Pazar haset 20. federal hükümeti öğürtlemek düşüncesince ferda sandığa gidecek. Federal Seçim Kurulu, 83 milyon sözü geçen Almanya'da 26 Eylül'de düzenlenecek umumi seçimlerdeki kestirmece 60 milyon 400 bin Alman yurttaşı 85 bin sandıkta oy kullanılacak. Seçmenin 30 milyon 100 bini kadın, 29 milyon 200 bini ise erkek. Ülkede 2 milyon 800 bin müntehip ise evvel eş oy kullanacak.

Almanya'da canlı fakat Alman yurttaşı sıfır 11,4 milyon bireyin oy istimal hakkı bulunmuyor. Yurt haricinde canlı Alman vatandaşlarının oy kullanabilmek düşüncesince ilkin müracaat yapması gerekiyor. Diğer kâffesi seçmenler, mukayyet oldukları yerde rastgele ortak pırtı ve ya başvuruya lazım duyulmaksızın oy kullanacak.

Seçmen 2 oy kullanacak

Almanya'da müntehip ferda yapılacak seçimde, Almanya Parlamentosu'nun ast kanadı bulunan ve 598 milletvekilinin bulunmuş olduğu Federal Meclis (Bundestag) üyelerini yakalamak neredeyse oy kullanacak. Seçmen, seçimde dü oy kullanacak. Oylarından birisini doğrudan özlük intihap alanından Federal Meclis'e çıkarmak istediği milletvekiline düşüncesince kullanacak. Bir intihap alanında en ortak tomar oyu düzlük namzet bölgenin vekili olacak.
Seçmen ikinci oyunu ise ortak partiye vererek, partilerin eyalet listesini oluşturmasını sağlayacak. Seçmenin kullandığı oyların yüzdelik 5'ini düzlük fırka meclise girebilecek.

Yüzden ortak tomar Türk asıllı aday

Mevcut Başbakan Angela Merkel'in 16 salname Başbakanlık vazifesini sonlandıracak seçimde Türk asıllı namzet bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), ferda yapılacak seçimde en baş döndürücü Türk asıllı saylav talibi yayınlayan fırka oldu. 14 Türk asıllı SPD'li aday, Pazar haset rakiplerine gönül rahatlığı yarışacak. Türk asıllı adayın en ortak tomar bulunmuş olduğu ikinci fırka bulunan Sol Parti'nin 12 Türk talibi bulunuyor. Yeşiller'in Türk asıllı namzet sayısı ise çabucak 5. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nde (CDU) ise 3 Türkiye asıllı mebus namzet seçimde uğraş edecek.

Seçimde üç fırka favori

Almanya'da meydana getirilen akıbet anketlere göre, ortak yönetim hükümeti düşüncesince üç partinin adı öne çıkıyor. Almanya'daki intihap sistemi ortak partinin biricik başına erk olmasını zorlaştırıyor. Yüzde 5 barajının bulunmuş olduğu Almanya'da duluk ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi.

Kim kiminle ortak yönetim kurabilir?

Son meydana getirilen anketlere göre, dü partinin baş başa bile yüzdelik 50'nin dair çıkamayacak. Anketlerde ortak numara fırka bulunan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy payı yüzdelik 25.3, Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) oy payı yüzdelik 23, Yeşillerin oy payı ise yüzdelik 16 civarlarında. Liberal fırka yüzdelik 11-12 oranında, rasist söylemleri ile öne çıkan Almanya düşüncesince Alternatif Parti (AfD) yüzdelik 10-11 oranında, Sol Parti ise yüzdelik 6,3 oy oranına cemaat görülüyor.

SPD ve CDU/CSU, AfD ve NATO karşıtı Sol Partiyle koalisyona gitmeyeceklerini açıklarken, Sosyal Demokratların ortak numara fırka yerine seçimlerden çıkması halindeki ortak yönetim ortaklarının ise SPD, Yeşiller ve Liberaller ortak opsiyon olurken, SPD, CDU/CSU ve Yeşiller yahut SPD, CDU/CSU ve Liberaller üçüncü ortak opsiyon oluyor.

Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) seçimlerden ortak numara fırka çıkması yerinde CDU/CSU, Yeşiller ve Liberaller, yahut CDU/CSU, Yeşiller ve SPD ikinci opsiyon yerine ortaya çıkıyor. Son yerine CDU/CSU'nun SPD ve Liberaller'le koalisyona gitme ihtimali üstünde duruyor.

SPD'nin talibi Olaf Scholz

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Almanya'nın en emektar partilerinden Sosyal Demokratların sendika ve işçilere yakınlığı zaman de bitmeme ediyor. 1890 yılının Ekim ayında kurulan partinin 419 bin 340 mukayyet üyesi bulunuyor. SPD, 1969-1974 yılları ortada Başbakanlık fail Willy Brandt, 1974 - 1982 yıllarında Başbakanlık fail Helmut Schmidt, 1998 - 2005 yılları ortada ülkeyi müdür Gerhard Schröder kabilinden adların fariza meydana getirdiği ortak fırka yerine kayıtlarda toprak edindi.

Partiler ortada evvel Başbakan adayını açıklanan SPD'nin talibi 62 yaşındaki Olaf Scholz oldu. Scholz, Merkel hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı yerine fariza yapıyor. Scholz, SPD'li siyasal Britta Ernst ile evli ve benzeri 2017'den bu yana Brandenburg eyaletinde Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı. Hamburg'un emektar Belediye Başkanı bulunan Scholz, güneş tacı salgını esnasında güzel ortak akse yöneticisi yerine öne çıktı. 1975'ten bu yana fırka üyesi bulunan Scholz'un siyasal çizgisi SPD'nin tutucu kanadında görülüyor.

CDU / CSU'nun talibi Armin Laschet

“Birlik” yerine anılan karındaş partiler CDU ve CSU, Almanya'nın en çelimli siyasal yapısına sahip. 26 Haziran 1945'te kurulan CDU/CSU'nun 544 bin 946 üyesi bulunuyor. Katolik toplumsal doktrinine, muhafazakarlığa, kalça ve yasalardan oluşan organizatör ortak çerçevenin büyüklük çeşidinden sağlandığı başıboş ortak çevre ekonomisinin savunuculuğuna yaslanan partinin ehemmiyetli adları ortada 1949 - 1963 yıllarında Başbakanlık fail Konrad Adenauer, 1963 - 1966 yılları ortada Başbakanlık fail Ludwig Erhard, 1966 - 1969 yılları ortada Başbakanlık fail Kurt Georg Kiesinger, 1982 - 1998 yıllarında Başbakanlık fail Helmut Kohl, 2005 - 2021 yılları ortada Başbakanlık fail Almanya'nın evvel avrat Şansölyesi Angela Merkel toprak alıyor.

Almanya'nın en iri sözü geçen eyaleti bulunan Kuzey Ren-Vestfalya'nın Başbakanı bulunan Laschet, CDU ve CSU'nun adayı. CDU, Bavyera haricinde kâffesi eyaletlerde, buna yanıt CSU da çabucak Bavyera'da seçime giriyor. 59 yaşındaki Laschet, aracı ve stabilizatör ortak siyasal yerine görülüyor. Madenci bulunan babası hâlâ sonraları da muallimlik yaparken, anası ev hanımı. 3 evladı bulunan Laschet, siyasal çizik sebebiyle Angela Merkel kabilinden AB'yi merkeze düzlük ortak yaklaşımı savunuyor. Laschet, 1999'dan 2005'e denli Avrupa Parlamentosu üyeliği yaptı.

Yeşiller, Annalena Baerbock'u seçti

Federal Meclis'e evvel eş 1983 senesinde giren Yeşiller, emektar Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, Hessen Eyaleti Çevre Bakanı olmasıyla evvel kat 1985'te ortak eyalet hükümetinde toprak almış oldu. Eyalet yönetimi düzeyinde, Yeşiller şimdiye denli AfD dışındaki kâffesi partilerle hükümet koalisyonları oluşturdu. Sol, meyan özek partisi yerine görülüyorlar.

Yeşiller'in talibi 41 yaşındaki Annalena Baerbock, 2013'ten bu yana Federal Meclisi üyesi. emektar Schleswig-Holstein Çevre Bakanı Robert Habeck ile baş başa 2018'den bu yana Yeşiller'in ehemmiyetli isimlerinden. Üç kız çocuğunun anası Baerbock'ın benzeri Daniel Holefleisch siyasal danışman. Yeşiller evvel eş Başbakanlık talibi çıkarırken, kâffesi partiler cezaevi önüne alındığında Baerbock, Angela Merkel'den sonraları Almanya tarihinde Başbakanlığa namzet yayınlanan ikinci avrat siyasetçi. Politik çizgisi sebebiyle Yeşillerin mutedil kanadında görülüyor.

Mehmet Koca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?