Uzmanlardan "Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökmeyin" uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Tanyel, "Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Sağlık - 11 ay önce

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı ve OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Tanyel, havaların ısınmasıyla birlikte artan kene vakalarına karşı uyarılarda bulundu.

OMÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Mustafa Açıcı, Türkiye'de kenelerin taşıdığı Kırım Konga Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü en çok taşıyan kene türünün "Hyalomma Marginatum" olduğunu belirtti.

Bu türün Türkiye'de daha çok Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük'te yayılım gösterdiğine işaret eden Açıcı, havaların ısındığı bugünlerde açık alana çıkmak isteyenlerin tedbirli davranmaları gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Açıcı, "Keneler gölgemizi ve yaydığımız karbondioksit kokusunu da algılayarak aktif duruma geçiyorlar. Kimisi de otların yüzey kısmında bekliyor. Kenelerin ayak ucunda yastık benzeri bir oluşum bulunuyor ve rahatça deriye nüfuz edebiliyor. Bu yüzden kene üzerimizde yürürken farkında olmayabiliyoruz. Gerek çalışma esnasında gerek doğada oldukça deneyimim oldu. Böyle alanlara çıkıldığı zaman özellikle kasık, göbek ve eklem bölgeleriyle beraber tüm vücudumuzu muhakkak kontrol etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğabilir." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki KKKA ağır vakaları OMÜ'ye sevk ediliyor

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Tanyel ise Türkiye'de 2002 yılından itibaren KKKA hastalığının yoğun olarak görüldüğüne işaret etti.

Yaz ve bahar aylarında ateş, halsizlik, kas ağrısı, eklem ağrısı ve kanama gibi şikayetlerle başvuran hastalarda KKKA hastalığı ihtimalinin muhakkak düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Tanyel, şöyle devam etti:

"Diş eti ve burun kanaması, iç kanama ve idrardan gelen kan gibi bulgular şeklinde seyredebilir. Vakalarımız nisan ayında gelemeye başladı. Hastanemizde bu yıl kene vakasından dolayı dördüncü hastayı yatırdık. Ekim ve kasım aylarına kadar sürecin devam edeceğini düşünüyoruz. Bazı bölgelerdeki hastanelerde kan temininde ciddi sıkıntılar olduğundan hastalar bize gönderiliyor. Hastanemiz, ileri tetkik ve özel tedavi gerektiren hastalıklar için yüksek teknoloji içeren eğitim ve araştırma hizmetlerinin verilebileceği altyapıya sahip üst düzey (3. Basamak) olduğu için bölgedeki ağır hastalar buraya sevk ediliyor. Erken dönemde gelen hastalara ilaç tedavisine başlıyoruz."

Kenelerin çalılık ve kısa otlarda bulunabildiğini belirten Tanyel, "Pantolon paçasından veya tişört kolundan kene bize tutunabilir. Vücudumuzun her yerinde kene ısırığı olabilir. KKKA için kenenin illaki ısırması gerekmiyor. Bu virüs ayrıca hayvanların üzerindeki kenelerin ezilmesi ve virüs bulaşmış olan kanamalı hastaya temas yoluyla da bulaşabilir. KKKA hastalığına tanı kan örneğiyle konuluyor. KKKA'dan dolayı yüzde 5 civarında ölüm oranı mevcut. Yıllar içerisinde vaka sayıları azaldı. Bu bölgede 2009-2012 yılları arasında çok sayıda vakayla karşı karşıya kaldık. Sağlıkçılar, hastalığın kendilerine bulaşmaması için oldukça dikkatli olmalı. Önceki yıllarda KKKA hastasının iğnesinin batmasından dolayı sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kaybettik. Dolayısıyla bizler için önem arz eden bir konu." açıklamasında bulundu.

Kene vakalarına nasıl önlem alınacağı ve vaka ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Tanyel, şunları kaydetti:

"Yeşil alanlarda uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli. Pantolon paçaları açıkta kalmamalı. Mümkünse açık renk kıyafetler tercih etmeliyiz. İmkan varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanılmalı. Eve döner dönmez tüm vücut kontrol edilmeli. Kene ısırmışsa vücudumuzdan cımbızla çok sıkmadan oynatarak yavaşça çıkarmalı. Mümkünse kene bir bütün halinde çıkarılmalı. Kişi kendisi çıkaramazsa hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emiyor. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte ediyor. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış oluyor."

Haftanın Öne Çıkanları

Eski manken Deniz Akkaya, sanatçı Haluk Levent'in şikayeti üzerine ifade verdi

2023-05-26 16:55 - Magazin

Seçimler bitti

2023-05-29 10:03 - Gündem

Feci kazada yanarak ölen çocuğun kimliği tespit edildi

2023-05-31 13:51 - Gündem

Gaziantep’te Defin Listesi 29 Mayıs Pazartesi

2023-05-29 16:55 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 27 Mayıs Cumartesi

2023-05-27 17:32 - Defin Listesi

Çocuğunu kurtarmak isteyen anne kucağındaki çocuğu ile 13. kattan düştü: 3 ölü

2023-05-27 15:04 - Gündem

Şehitkamil Sahnesi ve AGRO park projelerinde sona gelindi

2023-05-30 14:54 - Kültür

Gaziantep’te yol kesme kavgası: 1 ölü, 3 yaralı

2023-05-30 13:20 - Gündem

Asfalt döküm kamyonu ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

2023-05-30 13:18 - Asayiş

Gaziantep’te Defin Listesi 30 Mayıs Salı

2023-05-30 17:12 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 13 Mayıs Pazartesi

19:01 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 11 Mayıs Cumartesi

14:13 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 10 Mayıs Cuma

18:32 - Sağlık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni randevu sistemini açıkladı! Pazartesi başlıyor

11:06 - Sağlık

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 09 Mayıs Perşembe

18:56 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 13 Mayıs Pazartesi

19:01 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 13 Mayıs Pazartesi

18:58 - Defin Listesi

Eşini öldürüp, oğlunu ve damadını ağır yaralayan zanlı tutuklandı

18:51 - Asayiş

Gaziantep ile Hatay kardeş şehir oluyor

18:46 - Gündem

GAÜN’lü öğrenci Türkiye 2’ncisi oldu

17:13 - Gündem