?>

Uzmanlar uyardı: Gebelik ve varis birlikteliği aynı anda gelişiyor

Alışveriş ve eğlence dışında sosyal ve kültürel aktivitelerle Mardin'in günlük yaşamına yeni ve farklı bir soluk getiren Mardian Mall Alışveriş Merkezi'nde, bu hafta sonu varis hastalığına dikkat çekmek amacıyla “Sağlıklı Bacaklar, Gülen Gözler” Proj

Gündem - 3 yıl önce

Alışveriş ve eğlence dışında sosyal ve kültürel aktivitelerle Mardin'in günlük yaşamına yeni ve farklı bir soluk getiren Mardian Mall Alışveriş Merkezi'nde, bu hafta sonu varis hastalığına dikkat çekmek amacıyla “Sağlıklı Bacaklar, Gülen Gözler” Projesi alanında uzman doktorların katılımıyla farkındalık günü düzenlendi. Uzmanlar, gebelikle birlikte yaşanan varis gelişimine dikkat çekti.

Mardin, Mardian Mall AVM'de Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. Tankut Akay, Prof. Dr. Mustafa Şırlak, Prof. Dr. Dilek Erer ve Prof. Dr. Tanzer Çalkavur'un katılımıyla varis hastalığının nedenleri, tedavi yöntemleri, dikkat edilmesi gerekenler, risk faktörleri gibi tüm merak edilen başlıklar hakkında ziyaretçilere bilgiler verildi. Etkinlikte dileyen ziyaretçilere mobil araç ve muayene noktalarında uzman doktorlar eşliğinde ultrasonografi ile tarama yapılıp varis hastalığına karşı muayene işlemleri de gerçekleştirilen katılımcılara ücretsiz tişört dağıtımı da gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mustafa Şırlak, varis görevi kirli kanı taşımak olan toplardamar akım yönü tersine, görevini yapamamaya başlaması ve kanın aşağıdan yukarıya taşınacağı yerde geri geri gelip tekrar aşağıda döllenmesi ile sonuçlanan bir hastalık olduğunu söyledi.

Kilonun önemli bir sorun olduğunu, varis oluşumunda önemli bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Sırlak, "Dolayısıyla ideal kiloya gelmek önemli ve bu damarların hareketle çalıştığını unutmamak lazım ve kas hareketleriyle çalışmak lazım. Egzersizin olduğu bir yaşam tarzı gerekiyor. Ve yine sigara önemli bir faktör. Sigaradan uzak durmak gerekiyor. Lifli beslenme, kabız olmamak gibi şeyler aklımıza gelen faktörler" dedi.

Varisin birçok belirtisi oluğunu dile getiren Prof. Dr. Tanzer Çalkavur, "Ama bizim ilk karşılaştığımız hastanın alt bacağında uyuşukluk, gün içinde artan ağrı, bazen kaşıntı ve daha sonraki evrelerde bacağın toplardamarı daha belirgin hale geliyor ve dışarda varis diye tanımladığımız damar genişlemeleriyle karşılaşıyoruz. Bunun dışında çok daha küçük telenjiektazi diye tanımladığımız küçük küçük damarsal yapılarda varisin bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Hastanın herhangi bir yakınması yoksa ve çok büyük varisleri olmayan hastalarda girişim anlamında ciddi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak bu hastalara tıbbi tedavi veriyoruz. Çok küçük damarları olan, toplardamarı çok geniş olmayan hastalarda tıbbi tedavi çok daha iyi bir seçenek. Onlarda genelde girişim yapmıyoruz" diye konuştu.

Varisin takip edilmesi gereken en önemli tablolardan bir tanesinin, gebelik ve varis birlikteliği olduğunu aktaran Prof. Dr. Dilek Erer ise şöyle konuştu:

"Gebelerin yüzde 30'unda görülür. Fakat doğumdan sonra hastaların yüzde 20'sinde kalır. Yüzde 80'i hiç varis yokmuş gibi hayatlarına devam edebilir. Gebelikte hormon düzeyleri değişiyor. Bu da varis dediğimiz damarların duvarlarında etkisini gösteriyor ve damarlar genişliyor. Hamilelikte hem rahim hem de çocuk büyüdüğü için bunların içindeki basınç artıyor ve toplardamarlara basınç yapıyor ve hastalarımızın daha fazla varis şikayeti oluyor."

"Genişlemiş damarların içinde akan kan yavaşladığı ve rahim ve çocuk da bastırdığı için bu damarlarda pıhtı oluşuyor" diyen Prof. Dr. Erer, "Bu pıhtı daha da ilerleyerek ana damarı tıkayıp akciğere pıhtı atıyor ve hastanın hayati tehlikesine kadar yol açan tablolara sebep oluyor. Hamile hastaların yakın takip etmesi gerekiyor. Ve gerektiğinde kan sulandırıcı ilaç vererek çorapları ve hamilelik süreçleri takip edilmesi gerekiyor. Hamilelik ve varis birlikteliğinde dikkat etmemiz gereken şey ilk 30 günlük dönemde pıhtıya eğilimli olur. Bu dönemde bu hastaların daha dikkatli takip edilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Şahinbey’de öğrencilere bisiklet müjdesi

2023-05-17 16:09 - Gündem

Oyuncular Berrak Tüzünataç ve Serenay Sarıkaya oylarını kullandı

2023-05-14 14:09 - Magazin

Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

2023-05-17 12:55 - Yaşam

ŞAPKANIZI ÖNÜNÜZE ALIP DÜŞÜNÜN

2023-05-15 10:35 - Gündem

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-05-15 08:02 - Kültür

KPSS başvuru tarihi belli oldu

2023-05-16 10:15 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-05-16 08:02 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-05-18 08:03 - Kültür

ÖSYM, deprem bölgesinden KPSS'ye başvuran adaylardan ücret almayacak

2023-05-16 15:09 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-05-17 08:03 - Kültür

İlgili Haberler

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Hasan Altun’a teşekkür belgesi

14:44 - Gündem

Gazi̇antep Büyükşehi̇r’i̇n yeni̇ projesi̇ Şanlıdere caddesi̇ i̇le ulaşım rahatlıyor

14:37 - Gündem

Yılmaz’dan Kuzeyşehir’e ziyaret

14:16 - Gündem

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem

Günün Manşetleri

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem