?>

Uzman Op. Dr. Yıldız, HPV aşısı hakkında bilgi verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, HPV aşısı hakkında bilgi verdi.

Sağlık - 6 saat önce

Uzman Op. Dr. Yıldız, "HPV (İnsan Papilloma Virüsü), dünyada en yaygın görülen cinsel yolla bulaşan virüslerden biridir. Bazı HPV tipleri rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, genital siğiller ve çeşitli kanserlere yol açabilmektedir. HPV’ye karşı en etkili korunma yolunun aşı" dedi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, "HPV aşısının dozu, kişinin yaşına ve bağışıklık durumuna göre değişmektedir. 9-14 yaş arası çocuk ve gençlerde, 2 doz yeterlidir, İlk dozdan 6 ay sonra ikinci doz yapılır, 15 yaş ve üzeri bireylerde, 3 doz yapılır, 1. dozdan sonra, 2. doz: 2 ay sonra, 3. doz: 6 ay sonra, Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de 3 doz uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, "Mevcut bilimsel verilere göre HPV aşısı tamamlandıktan sonra tekrar doz (rapel) yapılmasına gerek yoktur. Aşı, uzun yıllar koruyuculuk sağlar. Yani aşı bir kez, önerilen doz sayısı kadar yapılır. Her yıl ya da belirli aralıklarla tekrar edilmesi gerekmez. Bir kür şeklinde uygulanır. Yani 2 dozluk ya da 3 dozluk seri bir kez tamamlanır. Aynı kişinin tekrar tekrar HPV aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Kız ve erkek çocuklara. Kadınlara ve erkeklere. Cinsel ilişki öncesinde yapılması en yüksek korumayı sağlar. Ancak cinsel olarak aktif bireyler de aşıdan fayda görebilir. HPV aşısı kanser taramalarının yerine geçmez. Kadınların düzenli smear testi , hpv testi ve jinekolojik kontrollerine devam etmesi gerekmektedir. HPV aşıları, dünya genelinde milyonlarca kişiye uygulanmış, güvenilirliği kanıtlanmış aşılardır. En sık görülen yan etkiler, aşı yerinde hafif ağrı. Kızarıklık, Kısa süreli halsizliktir" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Kahreden Kaza: Anne Hayatını Kaybetti, Kızı Yaşam Savaşı Veriyor

2025-12-28 21:18 - Asayiş

Gaziantep Polisi Zulayı Patlattı: Milyonluk Teknoloji Vurgunu Yarım Kaldı!

2025-12-23 11:11 - Asayiş

SON DAKİKA: 2026 Asgari Ücret Rakamı Netleşti!

2025-12-23 18:51 - Ekonomi

Başkan Yılmaz’dan Regaib Kandili mesajı

2025-12-25 11:06 - Gündem

Fuhuşa teşvik suçundan aranan şüpheli yakalandı

2025-12-26 17:50 - Asayiş

Diyarbakır'da sinir krizi geçiren anne 2 aylık bebeğini pencereden attı

2025-12-25 12:51 - Asayiş

Ediz Gürel’den Satrançta Uluslararası Yeni Başarı

2025-12-25 13:57 - Spor

Dostluğu Bir Hafta, İhaneti Bir Saniye Sürdü!

2025-12-25 13:01 - Asayiş

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı'nın kırmızı bültenle aranan firari sanığı müteahhit tutuklandı

2025-12-28 12:48 - Asayiş

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Kapsamlı ve Modern Cerrahi Hizmet

2025-12-25 13:08 - Sağlık

İlgili Haberler

Doç. Dr. Koca: "Ameliyatsız Sonuçlar Yüz Güldürüyor"

12:32 - Sağlık

Çocuklarda dikkat eksikliği sorunu yaygınlaşıyor…

11:44 - Sağlık

Gaziantep’te milli mücadele döneminin sağlık kahramanları anıldı

10:45 - Sağlık

İslahiye Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Ocak Ayında Yeniden Hizmete Başlıyor

15:59 - Sağlık

Kızılay'a 3 milyonuncu kan bağışı Gaziantep'ten

15:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şehitkamil'de kar hazırlıkları tamamlandı

16:16 - Gündem

Şahinbey Belediyesi'nden yılbaşı denetimi

16:08 - Gündem

Tezel: "İşverenlere yönelik SGK prim teşviki bir yıl uzatıldı"

15:58 - Ekonomi

Gaziantep Valisi Çeber'den Öğrencilere Kar Tatili Müjdesi

15:46 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir'e bağlı toplu ulaşım araçları 2 gün ücretsiz

15:28 - Gündem