?>

TBMM Genel Kurulu, EYT ve depremlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması için mesai yapacak

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara veren TBMM Genel Kurulu, gelecek hafta emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili teklifin yasalaşması ve depremlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması için mesai yapacak.

Siyaset - 3 yıl önce

TBMM

11 ili etkileyen depremlerin ardından çalışmalarına ara veren Meclis, önemli konuları ele alacağı yoğun bir haftaya giriyor.

Haftalık çalışmasına 28 Şubat Salı günü başlayacak Genel Kurulda, EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Teklifle, 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999'da ve sonrasında çalışmaya başlamalarına rağmen borçlanmayla sigortalılık başlangıç tarihini 9 Eylül 1999 öncesine çekenlerin mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartı kaldırılacak.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için işverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi indirimi sağlanacak.

Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler yürürlükten kaldırılacak.

Daha sonra Genel Kurulda Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasının görüşülmesi bekleniyor.

Komisyonda, depremin bütün yönlerinin ele alınarak araştırılması planlanıyor.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı teklifi

Genel Kurul, daha sonra Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun teklifini de gündemine alacak.

Teklifle, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak, yurt dışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler gerçekleştirmek üzere Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak. Vakıf, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlara proje teklifleri sunabilecek, ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleyebilecek. Vakıf tarafından yurt dışında arkeolojik kazıların yapıldığı yerlerde geçici temsilcilikler açılabilecek.

Başarır ve Türkkan'ın dokunulmazlık dosyaları

Öte yandan TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon, Hazırlık Komisyonunun İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki raporunu görüşmek üzere 2 Mart Perşembe günü toplanacak.

TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantılarının da Meclisin çalışmalarına başlamasına bağlı olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

EPDK'dan 'güvence bedeli' uyarısı: Bedelini ağır ödetiriz

2023-02-25 11:22 - Elektrik ve Su

Depremzedeler için çok özel müzayede

2023-02-20 12:39 - Kültür

Ahmet Erol'un 14'üncü kitabı 'Gemi' raflarda

2023-02-21 11:23 - Kültür

AKP'li Şamil Tayyar'dan MHP'li Vekillere Şok Suçlama

2023-02-24 14:18 - Gündem

Turan: Depremin ardından inşa sürecinde Avrupa'nın güçlü bir şekilde yanımızda olmasını bekliyo

2023-02-21 20:02 - Siyaset

Gaziantep’te Defin Listesi 20 Şubat Pazartesi

2023-02-20 17:20 - Defin Listesi

YTB Başkanı Eren'den yurt dışındaki vatandaşlara "Evim Yuvan Olsun" çağrısı

2023-02-24 11:33 - Gündem

Erzurum ilçe nüfusları açıklandı

2023-02-23 09:39 - Gündem

Büyükçekmece’de otomobilden hırsızlık yapmaya çalışan 3 kişi vatandaşlardan dayak yedi

2023-02-22 10:46 - Asayiş

Küçükçekmece’de mahkeme süreci biten sitenin yıkımına başlandı

2023-02-23 17:23 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack’ı Kabul Etti

19:02 - Siyaset

CHP’li Seydi Ahmet Keleş: “Türkiye Cumhuriyeti Hepimizindir; Cumhuriyet Halk Partisi Bu Ülkenin Sigortasıdır”

12:08 - Siyaset

Nizip Belediye Başkanı Doğan'dan Başkan Yavaş'a ziyaret

13:55 - Siyaset

AK PARTİ GAZİANTEP İL DANIŞMA MECLİSİ YİNE DOLU DOLU GEÇTİ

20:06 - Siyaset

Sermaye, üretim için değil kısa vadeli faiz getirisi için geliyor

10:29 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: "Su kaynaklarımızın sanayimizde etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz"

16:17 - Gündem

Fatma Şahin'den CHP'li Başarır'a yalanlama

16:08 - Gündem

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı

16:03 - Gündem

Eşinden öğrendi, dökümü sanat eserine dönüştürüyor

15:48 - Gündem

Gaziantep'te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı cinayetinde tutuklu sayısı 7'e yükseldi

00:57 - Asayiş