?>

Meksika sınırı civarında 150 bin düzensiz göçmenin ABD'ye geçmeye hazırlandığı iddiası

ABD’nin Meksika sınırına yakın bölgelerde yaklaşık 150 bin düzensiz göçmenin ülkeye girmek için, sınır dışı edilmeyi kolaylaştıran “42. Madde” uygulamasının kaldırılmasını beklediği belirtildi.

Dünya - 3 yıl önce

New York

CNN’in ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, perşembe 42. Madde’nin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte sınırın Meksika tarafında bekleyen 150 bin civarında düzensiz göçmen ABD’nin gümrük kapılarına dayanacak.

ABD düzensiz göçmen akınını önlemek için güney sınırına 1500 asker gönderecek

Meksika'nın Chihuahua eyaletinde 60 bin, Tamaulipas eyaletinde 35 bin ve Coahuila eyaletindeki 25 bin düzensiz göçmenin bu rakama dahil olduğu ve Meksika’nın güneyi ve Orta Amerika ülkelerinde yüz binlerce düzensiz göçmenin de perşembe son bulacak uygulamayla birlikte kuzeye doğru harekete geçebileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Bir İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi, ABD-Meksika sınırının varoşlarında şimdiden bir artış görüldüğü ve ABD sınırında görülen sayının günlük 8 bini aştığını, 42. Madde’nin kaldırılması sonrası ise 10 bine ulaşacağını söyledi.

Diğer bir kaynağa göre ise bugünden itibaren federal yetkililer El Paso'da ABD-Meksika sınırını geçen ve yetkililer tarafından işlenmeyen göçmenleri hedef alan bir uygulama operasyonu yürütecek.

Ayrıca, Meksika'nın sınır şehri Tijuana Göçmen İşleri Direktörü Enrique Lucero, düzensiz göçmenlerin sınır duvarından atlamaya veya yüzerek sınırı geçmeye kararlı olduklarını belirtti.

Lucero, barınaklarda sayısı giderek artan düzensiz göçmenler arasında, Moritanya, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi, daha önce görülmeye alışılmamış ülke ve milletlerden insanların bulunduğuna işaret etti.

42. Madde tartışmaları

ABD'de eski Başkan Donald Trump yönetimince 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle "kamu sağlığı" sebep gösterilerek uygulamaya konulan halk sağlığı yasasının bir bölümünü oluşturan "42. Madde" düzenlemesi, insani koruma talep eden düzensiz göçmenlerin reddedilerek Meksika'ya sınır dışı edilmelerini kolaylaştırmak için kullanılmıştı.

ABD'de mevcut Joe Biden yönetimi de "insani bir sığınma sistemi" tasarlama vaadiyle uygulamanın devamına karar vermişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, 42. Madde'nin 11 Mayıs’ta sona erecek olması nedeniyle iç göç makamlarını desteklemek için 2 Mayıs'ta ülkenin güney sınırına 1500 asker konuşlandıracağını duyurmuştu.

Cumhuriyetçiler, Biden yönetimini yasa dışı göç, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konularda yeterli önlemleri almamakla, bazı Demokratlar ise Biden'ın yeni politikalarının Trump dönemini aratmayarak "göçmen karşıtı" olmakla suçluyor.

ABD medyasında, son günlerde ülkenin güney sınırından günde yaklaşık 7 bin düzensiz göçmenin geldiği ve bu sayının gelecek haftalarda artmasının beklendiği belirtiliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Berko İlaç’ta yeni atamalar

2023-05-08 15:38 - Ekonomi

KİM KAZANMALI

2023-05-06 14:11 - Siyaset

Kakava ateşi yerli ve yabancı on binlerce kişinin katılımıyla yakıldı

2023-05-05 23:08 - Kültür

BTC Boru Hattı’ndan Adana’da 6 okula destek

2023-05-09 14:09 - Eğitim

Bakanlık duyurdu, tarih belli oldu: İşte yaz okulunun detayları

2023-05-09 13:02 - Eğitim

GAÜN öğrencileri TEKNOFEST’te üstün başarı sergiledi

2023-05-04 12:26 - Eğitim

Altın Fiyatı bugün ne kadar? (06 Mayıs 2023 Altın fiyatları)

2023-05-06 08:01 - Ekonomi

Gaziantep’te Defin Listesi 06 Mayıs Cumartesi

2023-05-06 17:44 - Defin Listesi

Deprem Bölgesinde OHAL' in Kaldırılacağı Tarih Belli Oldu

2023-05-04 10:58 - Gündem

Sokakta husumetlisi tarafından pompalı tüfekle vurulan adam kurtarılamadı

2023-05-06 12:36 - Gündem

İlgili Haberler

Japonya, İsrail’i Suriye’nin Egemenliğine Saygı Göstermeye Çağırdı

19:31 - Dünya

Tarihte Bugün Yaşanan Olaylar (10 Haziran)

09:08 - Dünya

Tarihte Bugün Yaşanan Olaylar (04 Haziran)

09:45 - Dünya

Tarihte Bugün Yaşanan Olaylar (03 Haziran)

09:20 - Dünya

Tarihte Bugün Yaşanan Olaylar (02 Haziran)

08:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: "Su kaynaklarımızın sanayimizde etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz"

16:17 - Gündem

Fatma Şahin'den CHP'li Başarır'a yalanlama

16:08 - Gündem

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı

16:03 - Gündem

Eşinden öğrendi, dökümü sanat eserine dönüştürüyor

15:48 - Gündem

Gaziantep'te 17 yaşındaki Eyüp Arıcı cinayetinde tutuklu sayısı 7'e yükseldi

00:57 - Asayiş