?>

Japonya'da araştırmacılar, yumurtalık kanserini erken teşhis edebilecek proteinler keşfetti

Japonya'da araştırmacılar, yumurtalık kanserinin erken ve daha kolay teşhis edilmesi için çalışmalarda yardımcı olacak üç zar protein keşfetti.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

​​​​​​​Technology Networks internet sitesinin haberine göre, Japonya'daki Nagoya Üniversitesinden bilim insanları, yumurtalık kanserinin teşhis yöntemlerinin geliştirilmesine dair umut veren bir araştırma yaptı.

Üniversite bünyesindeki İleri Araştırma Enstitüsünden Dr. Akira Yokoi ve Dr. Mayu Ukai liderliğinde yürütülen araştırmada, yumurtalık kanseri vakalarının yüzde 75'ini oluşturan yüksek dereceli seröz karsinom (HGSC) alt tipine sahip hastalardan kanser hücrelerinin çeperinde bulunan veziküller (EVler) alındı.

Hastalardan alınan küçük, orta ve büyük boyutlardaki EVlerdeki HGSC ile ilişkilendirilen proteinleri araştırmak amacıyla biyobelirteçlerin keşfi ve doğrulanmasında kullanılan sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi yöntemi uygulandı.

Analizlerde küçük boyutlu EVlerdeki HGSC ile ilişkilendirilen FRα, Claudin-3 ve TACSTD2 adlı üç zar proteini bulundu.

Söz konusu zar proteinlerinin yumurtalık kanserinin erken ve daha kolay teşhisinde yardımcı olabileceği bildirildi.

EVlerin kan örneklerinden ayrıştırılmasında nanotel kullanıldı

Nagoya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde görevli nanotel uzmanı Dr. Takao Yasui, araştırma için EVlerin kanser teşhisine yardımcı olup olmadığını tespit etmek amacıyla kan örneklerinden ayrıştırılmasında kullanılmak üzere polyketon zincirle kaplı nanotel üretti.

Araştırmacılardan Dr. Akira, EVlerin farklı birçok molekülle yüklü olması nedeniyle daha küçük EVlerin söz konusu biyobelirteçleri tespit etmede daha uygun olduğunu belirtti.

Akira, araştırma sonuçlarının doktorların yumurtalık kanseri tedavilerinde kişiye özel stratejiler geliştirmesinde de yardımcı olabileceğine de işaret etti.

Araştırma, "Science Advances" adlı dergide yayımlandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Göbeklitepe'de, buğday ile yapılan 100 çeşit yemeğin sunumu gerçekleştirilecek!

2023-07-05 10:34 - Kültür

Lahmacun, pide ve böreğe sakatat eti girmeyecek

2023-07-10 09:39 - Yeme İçme

MEB açıkladı! Deprem bölgesindeki öğretmenlere isteğe bağlı tayin hakkı tanındı

2023-07-03 23:39 - Eğitim

Şahinbey Belediyesi Tesislerinde Okuma Yazma Öğreniyorlar

2023-07-06 15:35 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar

2023-07-06 08:02 - Kültür

Türkiye'de eşsiz bir eser!

2023-07-03 17:08 - Kültür

Türkiye'den yılın ilk yarısında 5,4 milyon dolarlık pul biber ihracatı!

2023-07-10 09:54 - Yeme İçme

Kastamonu Üniversitesi'nin en yaşlı öğrencileri dereceyle mezun oldu

2023-07-08 18:08 - Eğitim

Deprem bölgesindeki öğretmenlerin isteğe bağlı il değişikliği başvuruları 5 Temmuz’da başlayacak

2023-07-03 22:08 - Eğitim

2023 Maarif Türkiye Mezunları' İstanbul'daki törende buluştu

2023-07-06 00:38 - Eğitim

İlgili Haberler

Bellek Güçlendirici ve Ruh Hali Dengesi: Adaçayı Bilim Dünyasının Gözdesi

11:26 - Sağlık

Acil Sağlık Hizmetleri Haftasında Gazianteplilere Uygulamalı Eğitim

10:43 - Sağlık

Şahinbey’de Kadınlara Yönelik Geniş Katılımlı Kanser Taraması Etkinliği

09:56 - Sağlık

HPV Aşısı Kadın Sağlığında Hayati Rol Oynuyor: Erken Aşılama Uyarısı

09:51 - Sağlık

Gıda zehirlenmelerine dikkat

11:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem