HAK-İŞ'ten Kamu Çerçeve Protokolü'nün belediyelerde de uygulanması talebi

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, belediye ve belediyelere bağlı şirketlerindeki işçilerin de Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamına alınmasını ve imkanlarından yararlanmasını istedi.

Ekonomi - 10 ay önce

Ankara

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamudaki 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün mayıs ayında imzalandığını anımsattı.

Belediye ve belediyeye ait şirketlerdeki çalışanların da yasal olarak bu protokole dahil edilmesi gerektiğini savunan Arslan, yetkililerin bu konudaki açıklamalarına ve yasadaki hükümlere rağmen bunun uygulanmadığını söyledi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile belediyeler ve belediye şirketlerinin de Kamu Çerçeve Protokolü'ne dahil edilmesi konusunda bir mutabakat sağladıklarını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Sözleşme müzakereleri devam ederken, Sayın Bilgin ile bunu konuştuk ancak, TÜRK-İŞ kendi sendikalarının talebi üzerine kamu çerçeveye belediyelerin dahil edilmesine karşı çıktı. Bu karşı çıkış olunca, HAK-İŞ olarak Sayın Bakan ile ayrı bir protokol yaparak bu işi çözme girişiminde bulunduk. Sayın Çalışma Genel Müdürü de Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Genel Sekreteri de bu konuda Sayın Bakan ile aynı şeyleri düşündü. Kamu Çerçeve Protokolü'nün imza töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız da ilan etti. Cumhurbaşkanımız, Kamu Çerçevesi Protokolü kapsamına giren iş yerlerini belediyeleri de dahil ederek tek tek saydı. Buna rağmen belediyelerin kapsam dışı tutulması gerçekten kabul edilecek bir durum değil. Bütün muhataplarımızın, Kamu Çerçeve Protokolü'nün belediyeler için de uygulanması hususunda bizim taleplerimizi dikkate alması gerekiyor."

"Geri dönülmek istenmesini asla kabul etmiyoruz"

Yüksek Hakem Kurulunun diğer yıllardan farklı olarak bu yıl ilk kez Kamu Çerçeve Protokolü'nün prensip kararlarını dikkate aldığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda bir kısım belediyelerin toplu sözleşmeleri Kamu Çerçeve Protokolü doğrultusunda sonuçlandırıldı. Ama orada da yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Yüksek Hakem Kurulundaki bazı üyeler, Kamu Çerçeve Protokolü'nün prensip kararlarının kabul edilmesine karşı çıkmaya başladı. Biz işçiler olarak Yüksek Hakem Kuruluna zorunluluktan gidiyoruz. Grev yasaklarında, greve 'hayır' dendiği zaman gidiyoruz. Buna rağmen hem TİSK'in hem de işveren sendikasının buna itiraz etmesini ve yeniden geri dönülmek istenmesini asla kabul etmiyoruz."

"Belediye işçilerinin önemli bölümü ikinci iş yapıyor"

Yaşanan yüksek enflasyonun birçok iş yerindeki toplu iş sözleşmesinin ek protokollerle güncellenmesini zorunlu kıldığını dile getiren Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Ek protokol imzalamadığımız iş yerlerinde maalesef işçi ücretleri, asgari ücret civarında seyrediyor. Bununla büyükşehirlerde asgari ücretle ev kirasını bile karşılama imkanı yok. Dolayısıyla bu yıkımın önüne geçmemiz gerekiyor. Belediyelerin kaynakları sınırlı olabilir ama çalışanların durumu da ortada. İstanbul'da bir araştırma yaptık. Belediye işçilerinin önemli bir bölümü ikinci iş yapıyor. Bu son derece üzüntü verici bir şey. İşçi mesaiden çıkıyor, ikinci bir işte çalışıyor. İkinci iş dediğimiz ne? Valelik, garsonluk, taksicilik. O insanlar hayata tutunmak için işten sonra bir daha çalışmak zorunda kalıyor."

"Özel sektörde sözleşmeler asgari ücret düzeyine düştü"

Arslan, asgari ücretin yaygın ücrete dönüştüğüne, 6 milyondan fazla çalışanın asgari ücret seviyesinde ücret aldığına dikkati çekerek, asgari ücretin diğer ücretlerden fazla artmasının özel sektördeki toplu iş sözleşmelerini de tehdit ettiğini söyledi.

Özel sektördeki ücret politikasında büyük bir sıkıntının yaşandığını belirten Arslan, şöyle devam etti:

"10 yıldır sendikaya üye bir işçinin ücreti, yeni giren işçinin ücreti ile eşitlenince toplu iş sözleşmesi anlamını yitiriyor. Asgari ücret artınca bütün ücretler aynı oranda artmıyor. Özel sektörde özellikle artmıyor ki 15 milyon sigortalı işçinin sadece 2 milyonu sendikalı. Bunların da zaten 1 milyona yakını kamuda. Özel sektördeki toplu iş sözleşmeleri istisnalar hariç asgari ücret düzeyine düştü. Bu konuda büyük sıkıntı yaşanıyor. Asgari ücret genel ücrete düştü. Bu gerçekten Türkiye için çalışma hayatı için çok önemli bir sorun."

Haftanın Öne Çıkanları

Otobüsün önüne atlayan köpek faciaya neden oldu! Ölü ve yaralılar var

2023-07-28 09:38 - Gündem

Kavga ettiği kardeşini vurdu!

2023-07-26 12:09 - Gündem

29 Temmuz 2023 Türkiye'de döviz fiyatları!

2023-07-29 08:00 - Ekonomi

Bilim insanları yapay zeka teknolojisi sayesinde yunusları dinledi

2023-07-28 13:11 - Teknoloji

İYİ Partili vekil: AK Parti ve MHP ile ittifak yapalım

2023-07-28 17:11 - Siyaset

Gaziantep’te Defin Listesi 22 Temmuz Cumartesi

2023-07-22 17:07 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 25 Temmuz Salı

2023-07-25 18:03 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 24 Temmuz Pazartesi

2023-07-24 17:09 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 28 Temmuz Cuma

2023-07-28 17:01 - Defin Listesi

Sokakta Silahlı Kavga Çıktı: Masum Kadın Kurşunlara Hedef Oldu

2023-07-24 14:41 - Asayiş

İlgili Haberler

15 Mayıs 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

09:31 - Ekonomi

15 Mayıs 2024 Türkiye'de döviz fiyatları!

09:27 - Ekonomi

14 Mayıs 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

13:33 - Ekonomi

14 Mayıs 2024 Türkiye'de döviz fiyatları!

13:29 - Ekonomi

13 Mayıs 2024 Türkiye'de altın fiyatları!

11:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alkollü şahıs, annesinin de içinde bulunduğu evi yaktı

13:14 - Asayiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı 2 yaralı

13:09 - Asayiş

Faiz oranları yükseldi: Karttan nakit borçlanmaya fren

13:03 - Gündem

GAÜN öğrencilerinden Kudüs söyleşisi

12:40 - Gündem

Gaziantep'te FETÖ-PDY'ye 'Kıskaç' operasyonu 20 gözaltı

12:18 - Asayiş