?>

Gripte erken dönem uyarısı

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, grip hastalığının nedenleri, bulaşma yolları, risk grupları ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık - 2 ay önce

Dr. Ülker, "Grip enfeksiyonu, önceki yıllara kıyasla bu sezon Türkiye'de daha erken görülmeye başladı. Kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması ve mevsimsel hava şartları, viral enfeksiyonların hızla yayılmasına neden oluyor. Kış aylarında artan hastalık riskine karşı toplumun dikkatli ve bilinçli davranmasının hem bireysel sağlık hem de sağlık sisteminin korunması açısından büyük önem taşıyor. Grip, ani başlayan ateş, öksürük, titreme, kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkan, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur" dedi.

"Bulaş riski kapalı alanlarda artıyor"Kapalı alanlarda gribin daha fazla bulaştığını söyleyen Dr. Ülker, "Grip virüsü; öksürme, hapşırma, yakın temas, öpüşme ve tokalaşma yoluyla kolaylıkla bulaşmaktadır. Özellikle ellerin gün içerisinde yeterince yıkanmaması, virüsün yayılmasını hızlandırmaktadır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda bulaş riski çok daha fazladır. Hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması sırasında havaya yayılan virüsler, solunum yoluyla sağlıklı bireylere geçebilmektedir. Bağışıklığı düşük olan kişiler genellikle 1-4 gün içinde gribe yakalanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Risk grupları daha dikkatli olmalıRisk gruplarının dikkat etmesi gereken konulara değinen Dr. Ülker, "Grip çoğu zaman kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterse de; bebekler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve kronik hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyredebilmektedir. Grip; bronşit, zatürre, sinüzit, kulak enfeksiyonları ve astım gibi kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabilmektedir. Belirtilerin şiddetlenmesi durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Gripten korunmanın yollarıGripten korunmada hijyenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Esra Ülker, "Ellerin sabunla sık sık yıkanması, hasta kişilerin maske kullanması ve öksürürken ağızlarını kapatmasını istiyoruz. Ayrıca bol sıvı tüketimi, dengeli beslenme, C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi ve ev ile iş yerlerinin düzenli olarak havalandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Grip tedavisinde dinlenme ve destekleyici uygulamalar önemliGrip tedavisinde temel amacın belirtileri hafifletmek ve vücudun iyileşme sürecini desteklemek olduğunu belirten Dr. Esra Ülker, dinlenmenin, bol sıvı tüketiminin ve sağlıklı beslenmenin tedavinin temelini oluşturduğunu ifade etti. Gerekli durumlarda ise tedavinin mutlaka doktor kontrolünde planlanması gerektiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te Sular Kesiliyor: İşte Mahalle Mahalle Etkilenecek Bölgeler ve Saati!

2025-12-15 17:00 - Gündem

Gaziantep'te Toplu Taşımaya Büyük Zam! Yeni Ücretler Belli Oldu

2025-12-12 18:15 - Gündem

Gaziantep’te Kar Yağışı Bekleniyor

2025-12-13 15:36 - Gündem

Dehşetin itirafı duvarlarda yazılıydı: Gaziantep'te fuhuş bataklığına baskın

2025-12-10 13:35 - Asayiş

Gaziantep'te Tek Kalemde 797 Bin TL'lik Ceza Yağmuru!

2025-12-13 16:26 - Asayiş

Gaziantep'te hademe 6 yaşındaki öğrenciyi bıçakladı

2025-12-12 16:33 - Asayiş

Hamam böceği yedirilen gencin dosyasında karar: Yağmadan beraat, hürriyeti tehditten 6 yıl 12 ay ceza

2025-12-09 14:31 - Asayiş

Başkan Şahin'in girişimleri sonucu el emeği göz nuru Antep işi nakışı Unesco tarafından tescillendi

2025-12-11 11:13 - Gündem

Türkiye Güreş Şampiyonası Gaziantep'te sona erdi

2025-12-13 16:40 - Spor

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Basketbolda namağlup unvanla şampiyonu

2025-12-16 10:24 - Spor

İlgili Haberler

Bebeğin sırtından tel parçası çıktı

13:06 - Sağlık

Kötü Duruş Sessiz Tehlike: Boyun, Bel ve Sırt Ağrıları Artıyor

11:58 - Sağlık

Gaziantep ve İlçelerinde Nöbetçi Eczaneler Açıklandı

08:55 - Sağlık

DSÖ’den Nipah Virüsü Uyarısı: Nipah Nedir, Belirtileri Neler, Türkiye’de Görüldü mü?

15:51 - Sağlık

GAZİANTEP VE ÇEVRE İLÇELERDE NÖBETÇİ ECZANELER AÇIKLANDI

09:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şarampole uçan otomobil alev aldı: Canlarını son anda kurtardılar

00:45 - Asayiş

Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı

00:41 - Asayiş

Yaralılara Müdahale Eden İki Doktor Zincirleme Kazada Yaralandı

19:03 - Özel Haber

Gaziantep Valiliği’nden Kritik Hava Uyarısı: Sağanak ve Fırtınaya Dikkat!

18:53 - Hava Durumu

Teknoloji Mağazası Gibi Kaçakçılık!

16:29 - Asayiş