Geleceğin eczacıları yerli sanal gerçeklik yazılımıyla eğitilecek

Anadolu Üniversitesi'nin Eczacılık ve Eğitim fakülteleri ile TÜBİTAK destekli geliştirdiği yazılım yardımıyla sanal gerçeklik içre açılan senaryolar marifetiyle kendini eczane yada hastanede bulan öğrenciler tatbik etme fırsatı yakalıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Eskişehir

Anadolu Üniversitesi () Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezince (SODİGEM) geliştirilen yerli yazılım, sanal gerçeklik süresince açılan senaryolar kanalıyla çıkarlarını eczane ve ya hastanedeymiş kıl payı hisseden ispençiyari fakültesi öğrencilerinin eğitimlerine teceddüt katacak.

SODİGEM öncülüğünde hazırlanmakta olan "Eczacılık Eğitimine Yönelik Sanal Gerçeklik Ortamının Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi" ünlü projenin yürütücülüğünü SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin üstlendi.

Çalışmanın araştırmacılık faaliyetleri ise AÜ Eczacılık Fakültesi Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk, ayrımsız fakülteden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Arslan, Eğitim Fakültesinden Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı ve Araştırma Görevlisi Ezgi Doğan çeşidinden sürdürüldü.

Eczacılık eğitimi meydan öğrencilerin sanal gerçeklik süresince açılan türlü senaryolarla mesleksel repertuvar kazanmasını amaçlayan proje, 18 ayda tamamlandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yardımı ile hazırlanmakta olan plan kapsamında yaşama geçirilen yerli yazılım yardımıyla hususi ortak kask takarak sanal ortama aşama atan öğrenci, kendisini çevresiyle etkileşimde bulunabileceği eczane yahut şifahane süresince buluyor.

Daha geçmiş akademisyenler çeşidinden hazırlanmakta olan senaryolara mucibince parasız ve ya doktorla diyaloğa giren öğrenciler, karşılaşılması muhtemel sorunları ne çözebileceklerine ilişkin uygulama ika fırsatı yakalıyor.

AÜ Eczacılık Fakültesi eğitimlerinde bu bilimsel nitelikli yılda kullanımına başlanacak, hakları ağız ağıza üniversiteye dayalı sanal gerçeklik eğitimi, parasız şekilde başka eğitim müesseselerinin da hizmetine sunulacak.

"Hiçbir sevap istem etmeksizin talip her insana yazılımları vermeye hazırız"

SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine, sanal gerçeklik teknolojisinin günce yaşamdaki yerinin arttığını söyledi.

Eczacılık eğitimiyle dayalı projelerinin öneminin, dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) sürecinde arttığını tamlayan Şahin, "Projemiz akademisyenlerin dikkatini çekti. Çıktılarını paylaşmamız düşüncesince nice ilmî toplantıya, seminere ve kongreye çağırma aldık." dedi.

Şahin, başta klinik ispençiyari eğitiminde kullanılmak kıl payı oluşturulabilecek interaktif sanal gerçeklik senaryolarının elektronik beyin ortamına aktarılması düşüncesince yazılım geliştirdiklerini aktardı.

Bunun, ağız ağıza belirgin erişimli yazılım bulunduğunu bildiren Şahin, "Eczacılık alanındaki akademisyen, öğrencilerine neşelendirmek istedikleri deneyimi bu yazılım üstünden rahatlıkla sanal gerçeklik ortamına aktaracak. Bunun beraberinde yazılım üstünden açılan senaryoları sanal gerçeklik süresince özümleme edecek ayrı ortak yazılımımız henüz var. Sanal gerçeklik kaskınızı taktığında kendinizi yazılım kanalıyla geliştirilen senaryonun içre buluyorsunuz." niteleyerek konuştu.

Şahin, projeyi geliştirirken kendilerine katkıda mevcut tahminî 20 ispençiyari öğrencisinin, senaryoları deneyimlediğini anlatım etti.

Öğrencilerin, yazılımın gerçek ortamda yaşanıyor kıl payı hissettirdiğinden bahsettiğini aktaran Şahin, şu detayları paylaştı:

"Kaskı takan mektepli kendini eczane ve ya şifahane süresince buluyor. Yazılım kanalıyla açılan senaryoya mucibince parasız ve ya doktorla diyalog içerisine girilebiliyor. mühim ortak tedris teknolojisi ortaya çıkarttık. Sanal gerçeklik eğitimi amfi süresince ve ferdî eğitimlerde kullanılabileceği kıl payı öğrenciler evlerinde ortak elektronik beyin ve ya sanal gerçeklik kaskıyla da eğitim alabilecek. Öğrenciler istediği devir ortak eğitim deneyimi yaşayabilecek. Şu anda dü senaryo üstünde çalıştık. Senaryo ihya arayüzünü doyumsuz sayıda eklenmiş yapılabilir biçimde tasarladık. Düşük bütçeyle tamam ortak proje. Bunun sebebi ise yazılımın ihya döneminin ağız ağıza SODİGEM'deki uzmanlar çeşidinden yapılmasıdır. Hakları ağız ağıza Anadolu Üniversitesi dayalı ortak yazılım ve eğitim modeli oldu. Hiçbir sevap istem etmeksizin talip her insana yazılımları vermeye hazırız."

"Projedeki senaryolar arttıkça henüz kuvvetli eczacılar yetiştireceğiz"

Eczacılık Fakültesi Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk ise ispençiyari mesleğinin dünyada parasız odaklı olmaya başladığını, eğitiminin de bu yönde değiştirildiğini belirtti.

Projeyi, ihya etabında deneyimleyen öğrencilerin arka dönüşlerine mucibince şekillendirdiklerini özetleyen Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu izlence öğrencilerin stajlarına da dayanak olacak. Karşılaşılabilecek kimi problemleri halletmek namına bu senaryolar aşırı asistan olacak. Bu senaryolar günce şekilde eczanelerde karşılaşılacak hadiseler değil fakat ortak eczacının böylesine vakalarla beniz yüze ulaştığında ne çözeceğine müteveccih bilgelik sahibi olması lazım. Projenin amacı budur. Artırılmış gerçeklik kullanarak ortak klinik eczane ortaya çıkardık. Programdaki mekanlar, şahıslar ve senaryolar da değiştirilebiliyor. Bu senaryoları öğrencilerle sınama olanağı bulduk. Yüksek lisans tezleriyle henüz ortak tomar senaryo kurmayı planlıyoruz. Yakın ortak sürede senaryolar çoğaldıkça artırılmış gerçekliğin ispençiyari eğitimine yardımı da ortak tomar olacaktır. Böylece klinik ispençiyari alanındaki araştırı çalışmalarını yardımı olacaktır. Geliştirdiğimiz proje, Türkiye çapındaki üniversitelerde ortak ilki oluşturuyor. Projedeki senaryolar arttıkça henüz kuvvetli eczacılar yetiştireceğiz."

Öztürk, eğitimin sınıf ve laboratuvardan dışarıya çıkmaya başladığına ayraç ederek, artırılmış gerçeklikle eğitimin aşırı henüz ahenkli duruma getirildiğini laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te parkta dehşet! Gençlerin kavgasında kan aktı: 1 Ölü

2021-09-18 13:10 - Asayiş

Gaziantep'te Kapanan Evim Şirketlerinde alacağı olan mağdurlara ne olacak?

2021-09-19 22:15 - Gündem

Gaziantep'te Bir Adamı Önce çırılçıplak soydular ! Öldüresiye Dövüp Tarlaya Attılar!

2021-09-16 08:50 - Gündem

Devrilen traktörün altında kalan beş çocuk babası hayatını kaybetti

2021-09-17 16:34 - Asayiş

Gaziantep’te en fazla trafik cezası yazılan yollar ve kavşaklar nereler?

2021-09-19 21:13 - Gündem

21 yaşındaki genç trafik kazasında hayatını kaybetti

2021-09-17 15:56 - Gündem

2021 TOKİ Gaziantep başvurusu nasıl yapılır? Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden 14 bin konut!

2021-09-15 14:02 - Gündem

Motorine zam

2021-09-20 22:45 - Gündem

Gaziantep’te son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ediyor.

2021-09-19 22:24 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi "ev" sahibi yapıyor

2021-09-20 18:37 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna saatler kaldı

23:39 - Teknoloji

Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

23:39 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu Taksim Meydanı’nda izlenebilecek

15:39 - Teknoloji

Çaycuma’nın yöresel değerleri yapay zeka ile buluştu

21:08 - Teknoloji

AKSUNGUR İHA, milli motor TEI-PD170 ile 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 10 Haziran Pazartesi

18:18 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 10 Haziran Pazartesi

18:15 - Defin Listesi

Otomobilin çarpıp üzerinden geçtiği 7 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

18:09 - Asayiş

16 yaşındaki genç serinlemek için girdiği barajda boğuldu

18:04 - Asayiş

Gaziantep’ten Mayıs Ayında 902 Milyon Dolar İhracat

17:58 - Gündem