?>

Gabar dağında büyük petrol rezervi keşfedildi

Şırnak'ın Gabar Dağının terörden temizlenmesinin ardında petrol aramaları hızlandı. Bölgede yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor.

Gündem - 3 yıl önce

Şırnak'ın Gabar Dağının terörden temizlenmesinin ardında petrol aramaları hızlandı. Bölgede yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor.

Adını şehit öğretmen Aybüke Yalçın'dan alan bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu. Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 sahasında günlük 100 bin varil petrol üretimi yapılacak.

Terör örgütünün en önemli barınma bölgelerinden olan Cudi ve Gabar dağlarının birleştiği alanda güvenlik güçlerinin kararlı terörle mücadele operasyonları sonucundan bölge terörden temizlendikten sonra yer altındaki zenginlikler de ortaya çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar Dağında günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak'ta sevinç ile karşılandı.

Şırnak'ta geçen yıl açılan Şehit Esma Çevik petrol kuyularından sonra şimdi de Gabar Dağında günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol keşfi yapıldı. Şırnak Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusu, Türkiye'nin günlük petrol tüketiminin 10'da 1'ini bu saha tek başına karşılayacak. Yüksek kaliteye sahip petrol rezervinden alınan petrolün işlenmek üzere rafinerilere sevki de başladı. Bu sahadan sağlanacak petrol, Türkiye'nin tamamında üretilen petrol miktarından daha fazla. Petrol kuyusu Cizre'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunurken, yerin 2 bin 600 metre derinliğinde bulunuyor.

Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, Şırnak'ta ortalama 82 milyon ton asfaltit rezervi bulunduğunu söyledi. Bilgin, "Asfaltit ile birlikte bölgemizde çimento ham maddeleri, fosfat, demir, kurşun ve çinko yatakları da mevcuttur. Metal rezervlerin özellikleri daha belli değil, tam olarak bilinmemektedir. Çimento ham maddeleri ve diğer rezervler içinde 80 milyon civarında söylenebilir. Gördüğümüz bu asfaltit rezervlerin petrolün katılaşmış hali sonucunda oluşmuştur. Bu da demektir ki bu bölgede ciddi anlamda petrol bulunmaktadır. Ciddi bir petrol rezervinden bahsediyoruz. Ve daha fazlada olduğunu düşünüyorum. Asfaltitlerin içinde ağır metaller var. Bunlar, kurşun, vanadyum, uranyum, talyum gibi önemli ağır metallerde bulunmaktadır. Bu asfaltitlerin içindeki bu metallerin de zenginleştirerek, ekonomimize kazandırılabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar ile birlikte Şırnak yöremiz, daha da önem kazanmıştır. Şırnak ilimiz bir maden ilidir. Her yerinden madenler çıkmaktadır. Özellikle petrol ve asfaltitin buralarda olması, bu ilimize çok büyük zenginlikler kazandıracaktır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Altın Fiyatı bugün ne kadar? (01 Mayıs 2023 Altın fiyatları)

2023-05-01 08:01 - Ekonomi

Tarsus’u ikiye bölen tren yolu yer altına iniyor

2023-04-28 14:09 - Gündem

Padişah Kaftanlarında Kullanılan Kutnu Kumaşı Geleceğe Taşınıyor

2023-04-29 10:33 - Kültür

Efsane Komutanın Çalışma Masası Panorama Müzesi'nde

2023-04-29 13:19 - Kültür

Sanko Sanat Galerisi'nde Sergi Açılışı

2023-04-29 12:36 - Kültür

İstanbul Sinema Müzesi'nin detaylı restorasyon çalışması tamamlandı

2023-04-27 20:38 - Kültür

Marka Şehir Gaziantep Kültür Turizmi İçin Hazır

2023-04-28 17:02 - Kültür

Yerli turistler Kato Dağı'nda

2023-05-02 13:09 - Kültür

Bakan Özer açıkladı! 12. sınıf öğrencileri devamsızlıktan muaf olacak

2023-05-02 12:57 - Eğitim

Bakan Mahmut Özer: 'Kadınların okullaşma oranı erkekleri geçti'

2023-04-29 16:39 - Eğitim

İlgili Haberler

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Hasan Altun’a teşekkür belgesi

14:44 - Gündem

Gazi̇antep Büyükşehi̇r’i̇n yeni̇ projesi̇ Şanlıdere caddesi̇ i̇le ulaşım rahatlıyor

14:37 - Gündem

Yılmaz’dan Kuzeyşehir’e ziyaret

14:16 - Gündem

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem

Hediye bağlama ile başlayan müzik tutkusu 61 yıldır sürüyor

13:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep'te feci kaza

10:55 - Asayiş

NTO başkanı Özyurt: Ni̇zi̇p’i̇n Ocak–Kasım i̇hracatı 316 mi̇lyon 57 bi̇n dolar

14:51 - Ekonomi

Kuzeninin kullandığı tırın altında kalan 10 yaşındaki bisikletli Muhammed kurtarılamadı

14:26 - Asayiş

Samsun’da iki kardeşten 14 bıçak darbesi: 1 ağır yaralı

14:11 - Asayiş

Gaziantep'e Yeni Elektrikli Otobüsler Geldi: "Sıfır Emisyon" Dönemi Başlıyor

13:51 - Gündem